Nu är det vinter

Nu har snön legat kvar i flera dagar. Och fortsätter att fyllas på. Så vackert att sitta i vardagsrummet och kunna se ut över de vita vidderna genom de nya fönstren.
 
Besök av yngre bror i helgen. Han kom från Umeå i fredags och vi besökte bl a mamma tillsammans. Sedan har han varit på lindyhop-kurs och kom åter till mig på söndag afton efter väl förrättat värv. Middag tillsammans och stimulerande samtal - som alltid. I morse tog han bussen hem.
 
Kyrkliga aktiviteter under helgen? Var iväg och välsignade ett hem i lördags. Firade högmässa i går. Drygt 30 personer närvarande. Ungefär som  det brukar vara då. Nu är det Bosses tur att leda högmässa två söndagar. Hembesök med sjukkommunion under eftermiddagen.
 
Nu börjar kyrkomötets andra session för året. Nu blir det debatter i plenum och beslut. Nu ska alltså en ny handbok antagas. Jag känner noll och ingen entusiasm. Annat var det inför antagandet av 1986 år handbok. Då var jag engagerad och gick in för saken med liv och lust. Vem har behov av ny handbok nu? Ett litet kompletterande tillägg till den nuvarande hade fyllt alla eventuella behov som kunnat tänkas. Men nya handböcker behövs väl regelbundet för Verbums skull. Särskilt om förlaget fortsätter med sin hutlösa prissättning. Om jag inte varit fast i annat denna vecka hade det varit lockande vara i Uppsala och sitta på åhörarläktaren under debatterna och följa med FK-gruppen på lunch och middagar.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Ligger nog en del i synpunkten angående Verbum; förlaget kommer att göra väldigt mycket pengar på tryck av nya böcker.

Svenska Kyrkans förra handbok kom 1937. Den nu gällande 1986. Mellan handböckerna kom Andra Vatikankonciliet och den nya mässan, om detta nu haft någon inverkan. Varför ska man nu redan efter 30 år ha en ny handbok?!

Svar: Det var en helt annan sak förra gången. 1942 års handbok (det var psalmboken 1937) var ju bl.a. pga pluralböjningarna gammalmodig långt före 1986. Idag är det ju inte alls på det sättet.
Torbjörn Lindahl

2017-11-20 @ 22:37:41
Postat av: Andreas Holmberg

Ett litet psalmboksarbete borde man nog ändå sätta igång ;o). För att förekomma snarare än förekommas. Ihop med katoliker och andra (även om de förra redan givit ut en ny version av Cecilia). Styrkan 1986 var ju att det kom både en psalmbok och en handbok i samma veva. (1937 och 1942 var ju inte heller långt ifrån varandra).

2017-11-21 @ 12:17:45
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jonas M

Grejen med nya Cecilia är att den ibäm högre grad är en gudstjänstbok då den t ex innehåller alla psaltarpsalmer med text och melodi. Därför fick en del av psalmerna 1-325 stryka på foten. Andreas inte vill du ha fler moderna "flummiga" psalmer utan direkta hänvisningar till Bibelställen? Psalmbok som kan användas som gudstjänstbok är dock bra (och att det normalt inte behövs tryckta gudstjänstordningar utom för speciella tillfällen)

2017-11-22 @ 22:28:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0