Nu har det varit helg igen

En så'n helg då man "jobbat", dvs lett gudstjänst. Lite konstgt känns det på nå't sätt att man säger att man "jobbat" bara för att man för en stund befinner sig på andra sidan altare och ambo än man gör när man annars går i kyrkan. Särskilt när man söndag efter söndag får dela samvaron i samma gudstjänstgemenskap. Om man sjunger prästpartierna eller församlingspartierna i liturgin känns inte som nå'n stor sak. 
- Jag är ju ändå där, som en kollega brukar säga.
Men om man oftast inte vore där när man inte "jobbar" då vore det annorlunda.
 
Jag började fundera: hur många sön- och helgdagar har jag "jobbat" sedan jag blev präst? Snabbt överslag, antal tjänsteår x helgdagar - (semesterveckor + lediga helger) = ca 1200. ??? Min fader, matteläraren, sa alltid att då man räknade något skulle man prallellt med den riktiga uträkningen göra ett överslag så man kunde bedöma om det svar man fick fram var rimligt. Men om den "riktiga" uträkningen bara är ett överslag, hur kontrollerar man då dess rimlighet?
 
Idag var vi många i kyrkan. 49 hade kyrkvärdarna noterat och det var riktig räkning, inget överslag. För en liten distriktskyrka i utkanten av det sekulariserade Luleå är det inte så illa. Den ganska nybildade Meänkööri medverkade och sjöng på meänkieli. Drygt halvdussinet sångare. T o m en så språklig amatör som jag kunde uppfatta att texten till  Maa on niin kaunis (Härlig är jorden) var annorlunda än på finska. Några personer som inte synts i gudstjänsten på ett tag dök upp. Roligt.
 
En av de stora sorgerna i gudstjänsten är ju att vid pålysningarna se skillnaden i antal mellan döpta och döda. Förra veckan var ett undantag, då gick vi nästan +-0, men idag var "ordningen" återställd: 14 döda, 2 döpta. Minus 12 alltså i medlemsstatistiken. 
 
Uppmuntande var dock att träffa god vän som lovade mig få spana in hans MC vid tillfälle. Den är just av den modell som jag kan tänka mig köpa om jag inte köper en likadan som jag hade förut. 
 
Kvar i kyrkan blev jag med olika uppgifter så länge att jag lika gärna kunde övervara kvällens musikgudstjänst/konsert. Fina sånger framfördes. Tyvärr uppfattar jag inte så mycket text, men väldigt vilsamt och rogivande var det. Fler kunde gärna ha kommit.
 
 

Kommentarer
Postat av: Populisten

Jag tycker det första du tar upp är mycket viktigt. Jobbar verkligen den tjäbstglrande prästen i gudstjänsten? Principiellt tycker jag inte någon medverkande borde få räkna söndagens huvudgudstjänst som arbetstid! Man går väl ändå dit...

Svar: Undrar hur populär hr populisten skulle bli om han vore kyrkoherde?
Torbjörn Lindahl

2017-05-08 @ 06:22:26
URL: http://populisten.wordpress.com
Postat av: Anonym

Fast om man är anställd framför allt för att medverka i gudstjänstlivet blir det lite knepigt hur anställningsuppdraget ska formuleras.
Daniel G (kyrkomusiker)

Svar: Det viktiga är väl bara att uttrycka att det borde vara naturligt för gudstjänstarbetare att även vara gudstjänstfirare.
Torbjörn Lindahl

2017-05-08 @ 16:29:25
Postat av: Jonas M

Men med nödvändighet har prästerna förtroendearbetstid vilket innebär att det inte finns någon annan begränsning av arbetstiden än arbetsmiljölagen säger.

2017-05-08 @ 19:46:49
Postat av: Populisten

Jag kanske skulle bli populär bland lekfolket. Men det viktiga är ju vad som framgår av svaret till Daniel G:s kommentar: att göra tydligt att kyrkoanställda förväntas gå i kyrkan på söndagarna oavsett tjänstgöring.

Svar: Om detta är vi nog ense.
Torbjörn Lindahl

2017-05-13 @ 17:48:53
URL: http://www.populisten.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0