"Korset stod tecknat på fanan"

Avslutningen av vers fyra i förra psalmbokens psalm169 Fädernas kyrka i Sveriges land.
 
För några dagar sedan hade jag några vänner här hemma på en kopp te (alltså, dom fick - minst - en kopp var). Ett av kvällens samtalsämnen kom att bli vilka länder det är som har ett kors i sin nationsflagga. De nordiska länderna konstaterade vi ju snabbt. Därtill Schweiz och Grekland och Storbritanien och ytterligare några ur brittiska samväldet som har den brittiska i en liten ruta i ena hörnet? Eller är det något land som har den brittiska men bara bytt plats på färgerna, ungefär som Island och Färöarna jämfört med Norge? Några fler? (Massor inser man nu med googles hjälp men det kunde vi inte just då).
 
Nå, hur som helst, nordens länder har korset tydligast. Och finast är ju sveriges flagga med korset i gult (=guld!).
 
Men hur länge får det vara kunde man undra. Var det jag eller någon annan vid bordet som undrade om det inte snart ska börja resas krav på korsets borttagande av religionsfrihetsskäl och pga "alla människors lika värde"? Alltså, människor med annan religion ska väl slippa vörda ett kors - kommer det att hävdas.
 
Vem av oss var profet? tänkte jag igår kväll när jag lite förstrött då och då kastade ett öga på landskampen i fotboll mellan Norge och Sverige samtidigt som jag satt och läste.
 
Norska landslaget tog ledningen. Målet gjort av en spelare med ett namn som naturligt brukar förknippas med annan religion än den kristna. När man i bild en stund fått se målskytten kramas av medspelarna så visades i bild delar av norska hejarklacken, eller ska vi kanske säga spelarens hejarklack? Dom viftade nämligen med "norska flaggor" utan kors. Rött fält upptill och nertill och i mitten ett vågrätt band vitt-blått-vitt. Rätta färger men fel mönster!
 
Kanske får man trösta sig med att det svenska kvitteringsmålet gjordes av en spelare som gjorde korstecken när han gick in på plan (om jag såg rätt).
 
 

Kommentarer
Postat av: Stig Walldin

Världen i dags redaktör skrev en bra ledare häromsistens angående korset på flaggan. Han skrev, att tar man bort korset, så ramlar de fyra fälten samman.
Hur blir det med vårt land, om korset tas bort?

2017-06-14 @ 14:12:33
Postat av: Andreas Holmberg

Intressant! Kan inte låta bli att (åter) hänvisa till min något mer ekumeniska version av Eklunds psalm http://friapsalmboken.blogspot.se/search/label/Fr%C3%A4lsarens%20kyrka%20i%20Sveriges%20land (han har ju varit död i över 70 år nu) och till den norska psalmen om flaggorna http://friapsalmboken.blogspot.se/search/label/I%20Nordens%20flaggor%20korset%20finns

2017-06-14 @ 14:51:34
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jonas M

Psalm 169 i 1937 års psalmbok är vacker men jag tycker att vi kan betona det nordiska istället för det svenska och då vill jag anbefalla psalm 121 i nya Cecilia, som skulle kunna bli en värdig och ännu bättre ersättare samtidigt som vi åtlyder Herrens ord i Lukas 1:48. Så länge man har ett öppet sinnelag bör den passa ekumeniskt.

https://www.youtube.com/watch?v=S41aJu3Bx2c

Svar: Min avsikt m mitt inlägg hade inget med psalmer att göra utan gällde frågan hur det går med våra nordiska korsflaggor i framtiden.
Torbjörn Lindahl

2017-06-14 @ 22:08:16
Postat av: +Göran

En historsk notis kan kanske intressera:

När Åland skulle fastställa sin flagga för några decennier sedan, ville man betona sin svenskhet (landskapet hade ju röstat för att få höra till Sverige efter Första världskriget). Förslaget var som svenska flaggan, men med den lodräta korsarmen borta. Förslaget ogillades med argumentet att en nordisk flagga skall ha ett kors. Som bekant blev det då svenska flaggan med ett rött kors inne i det gula (som Islands fast med gult i stället för vitt).

Svar: Det fanns alltså en tid när kors var en självklarhet i Norden. Man får hoppas att det håller i sig.
Torbjörn Lindahl

2017-06-15 @ 17:14:02
Postat av: den gamle kamraten

Malta har väl också ett kors - tror jag. Men...
Jag ser ingen överhängande fara att några som helst samhälleliga krafter skulle kunna ändra på flaggans utseende. Rundabordsspekulationer i saken har dock alltid funnits. Jag minns när högborgerliga för sig själva spekulerade om att sossarna skulle införa en blå flagga med gul hammare och skära - bara så dumt. Eller nu när liknande tankar finns om gul muslimsk måne i stället för kors. inget av detta hade eller har ett uns av realism. Ibland upplever jag att tankarna bara är att man peppar upp sig med veklagan över alltings eländighet - typ.

Svar: Armenien (är det väl?) har fem kors! Visst kan det spekuleras hej vilt, men det jag såg i TV-rutan kan inte förnekas...
Torbjörn Lindahl

2017-06-16 @ 10:34:59
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: +Göran

Nej, det är Georgien du tänker på!

Svar: Det var det kanske.
Torbjörn Lindahl

2017-06-16 @ 23:36:23
Postat av: den gamle kamraten

Men handen på hjärtat...

Om någon i samband med ett idrottsevenemang skulle vifta med färgerna gult-blått eller en flagga med tre gula kronor på blå botten eller tvärtom - skulle du anse det vara något mot "korset på fanan"?

Frågan kan inte tillämpas på fotbollslandskamp eller liknande mellan Sverige och Ukraina.

Svar: Jag avstår "anse" något ytterligare i frågan (annar finns risken att det här blir en sådan fråga där man pga vissa enstaka uttryck skapar en oenighet som i sak inte finns).
Torbjörn Lindahl

2017-06-17 @ 11:01:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0