För en tid sedan

- var det ett år eller mer, eller mindre? Tiden går så fort numera så man vet inte när det var som vad inträffade. Nå, i vart fall då (när det nu var) så skrev min gamle kamrat på sin blogg att han läst ut Katolska Kyrkans Katekes. Han skrev att det mesta kan man stämma in i men inte riktigt allt. Exakt vad det var som skavde utvecklade han inte så ordentligt. Men nu skulle det vara intressant få veta.
 
Jag har nämligen just själv startat läsning av densamma i avsikt att ta mig igenom hela boken. Ganska mycket har jag läst förut, men då har det varit spridda delar, här och där, allteftersom andan fallit på.
 
Men nu är alltså målet pärm till pärm. Frågan är bara vilken grundläggande attityd som ska prägla läsningen? Ska det vara den som jag (tyvärr!) ofta tycker mig möta från protestanter/lutheraner när dom närmar sig det katolska; vi vet redan i utgångsläget att vi har rätt och ni har fel. Så när man träffar på något man tycker känns ovant eller som man har tveksamhet inför eller tycker är helt fel då reagerar man med vad var det jag sa. Dom har fel och här är beviset. 
 
Men det finns ju ett annat sätt att läsa. Nämligen det som verkligen borde vara det lutherska sättet: att följa Luthers katekesförklaring till åttonde budet: att tolka och tyda allt till det bästa.*
 
Alltså kommer jag nu under semestern att vara en tvättäkta lutheran.
 
- - - - - -
 
jag har många gånger upplevt hurusom människor som definierar sig som lutherskt troende agerar som om dom anser att denna luthers katekesanvisning ska vi följa i relation till alla människor - utom just katoliker. För när det gäller katoliker då är det ständigt vår uppgift att visa hur fel dom har.(Men så "måste" man kanske agera för att inte såga av den gren man sitter på.)

Kommentarer
Postat av: Maria

Att försöka bevisa att katolska kyrkan har fel, det känns verkligen passé. Åtminstone i de miljöer jag vistas, men jag är ju inte i Laestadianien längre. (Nästan nåt jag tackar Gud för om jag ska vara ärlig).

Svar: Det är väl i grunden alltid bra att vara ärlig.
Torbjörn Lindahl

2017-06-06 @ 15:50:14
Postat av: Jonas M

Klokt råd av Luther, i sanning.

2017-06-06 @ 23:54:03
Postat av: +Göran

Vi har alla lagt märke till att de mest upproriska barn dock bevarar tydliga egenskaper från sina föräldrar, inte så sällan omedvetet.

Det tycks mig vara på samma sätt med lutheraner. Man vill inte veta av sådant som kan vara romerskt, men den romerska grundhållningen är bevarad: Vi har rätt och alla andra fel!

Svar: Det är ju också ett sätt att se på saken.
Torbjörn Lindahl

2017-06-07 @ 06:26:10
Postat av: den gamle kamraten

Det var mer än två år sedan jag skrev på min blogg att jag läst igenom den katolska katekesen. I det inlägget beskrev jag vad jag som lutheran tycker är problemfritt och var jag något höjer på ögonbrynen. Ser att jag i allt väsentligt står för mina ord än, de ord som kan läsas här:
http://stigstrombergsson.blogg.se/2015/april/vv15h-fullmatad.html

Svar: Nu har jag spanat in ditt inlägg igen. Du är ju ytterst hovsam. Noterar att du bedömer skillnaderna mellan vår och den romerska tron som bara krusningar på ytan. Hade jag uttryckt mig så då hade jag nog triggat igång ett antal lutherska renlärighetsbevakare.
Torbjörn Lindahl

2017-06-07 @ 19:56:47
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten - igen

Jag läser lutheranpolisernas utryckningar här i kommentarsfältet när du i deras ögon i alltför hög grad hemfallit åt papism. Stilla undrar jag om en del läst den romerska trosläran, till och med ibland om den lutherska trosläran är välbekant.

Den reformation Luther var med om att starta var nog nödvändig då och kan framför allt inte göras ogjord. Vi är i den mening historiens fångar.
Näppeligen hade Luther idag inte agerat som då. Rom har ju också ändrats och enhetssträvanden går framåt, inte minst på grund av det politiska landskapet är så annorlunda nu jämfört med för säg 450 år sedan. Påven har inga politiska maktambitioner, ingen kejsare och inga självständighetslängtande kurfurstar (inklusive Gustav Wasa) sår i rivalitet med varandra osv.

Svar: Det är ju den stora tvistefrågan: skulle Luthers reformation starta om Luther vore katolik idag?
Torbjörn Lindahl

2017-06-08 @ 16:01:02
Postat av: Jonas M

Då skulle det säkerligen inte blivit någon reformation, om man räknar med att Kyrkan är som den är idag. Luther hade kvarstått som ordenspräst.

Svar: Det vore nog sannolikt tror jag också. Det finns visserligen skillnader än idag mellen luthersk och katolsk teologi som man kan (över-?)betona om man vill, men knappast är dom av den digniteten att dom skull starta någon reformation idag. Man bör också betänka att på den tiden kunde det vara dödsstraff på att (anses) vara kättare (eller åtminstone utvisning ur landet), idag har vi "hårda" teologiska debatter sen klappar vi varandra på axeln och går och äter lunch tillsammans.
Torbjörn Lindahl

2017-06-09 @ 19:30:05
Postat av: Jonas M

Och framförallt så förekommer inte missbruk och felaktiga tillämpningar..i vart fall inte utan reaktion..man har också ett annat, mer ödmjukt förhållningssätt.

Ja man kan ju t ex se på närmandet mellan Pingst och Katolska kyrkan under förre föreståndaren Sten-Gunnar Hedin..vore helt otänkbart på Lewi Pethrus tid.

2017-06-09 @ 22:52:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0