Trettondedag jul

Då har det strax gått två veckor från jul. Oj, vad tiden går fort. Och en bit in i 2017 är vi också. Året då vi firar 400-års-"jubileet" av när det blev dödsstraff på att bli katolik här i landet. En av reformationens positiva effekter kan man tänka. Eller...? Kan ju vara bra minnas det om man får lust beskylla katolikerna för kättarbål och spanska inkvisitionen. 
 
Nå i vart fall har det blivit mildare temperatur idag efter två riktigt kalla dygn. Idag celebrerade och predikade jag som vanligt i Hertsökyrkan. Roligt att mamma var med, tillsammans med bror och svägerska som är uppe från Umeå. Annars "bara" knappt trettio personer. Märkligt i en kyrka där förra distriktsprästen i slutet av 90-talet på fråga om hur många som regelbundet kom till gudstjänsterna, svarade: "kyrkvärdarna" (8 st!) "som går på varandras gudstjänster."
 
Idag var åtta nuvarande kyrkvärdar också med. Vi hade kyrkvärdsträff efter kyrkkaffet och slutjusterade det föreslagna tjänstgöringsschemat och diskuterade en del andra frågor.
 
Efter avklarad kyrkvärdsträff for jag till moster o morbror dit bror och svägerska redan farit med mamma. Där blev det lunch. Till släktlunchen dök även yngre kusin med make upp. Den enda av oss kusiner på mammas sida som fortfarande bor kvar i släktkommunen, Arvidsjaur. Trevligt var det möta dom.
 
Sen hem och koppla av ett tag. På kvällen middag ute med brodern och svägerskan. Och nu är snart kvällen slut. En dag närmare till Herrens återkomst.

Kommentarer
Postat av: Lennart Ö

Hej Torbjörn ! God fortsättning på det nya året !
Läser vad du önskar eller hur det ska skrivas på din blogg ,ja vad ska man då skriva ?
Kanske komikern Martin ljungs berättelse när han fantiserade om sin djungel safari kan vara en liknelse på oss själva : Tidig en morgon i den ogästvänliga djungeln när jag stod och rakade mej fick jag se en förskräcklig köttätande gorilla komma mot mej ! Den lyssnande publiken ropade oj vad gjorde du då ? JAG vände på spegeln !

2017-01-07 @ 11:00:38
Postat av: Andreas%252525252525252525252525252525252525252525252520Holmberg

Det är ju roligt att den f.d. stora missionsdagen Trettondedag Jul fortfarande firas! Och idag börjar julen om på nytt, eftersom våra ortodoxa vänner (i a f de som håller fast vid julianska kalendern) har sin juldag idag och sin julafton på vår Trettondedag.

Eftersom vår kyrkoherde Pär (FK) anbefallt julfirande fram till Kyndelsmäss behåller vi våra granar och ljus i fönstren i församlingsgårdarna även efter Tjugondedag Knut (då julen dock ska ut här hemma). Kanske det kan ses också som en ekumenisk åtgärd (tre av våra konfirmander är av eritreansk-ortodoxt ursprung).

Svar: Ja, åtminstone till Knut ska julen vara kvar! Men det har hänt att jag haft granen (levande gran) kvar inne till kyndelsmäss.
Torbjörn Lindahl

2017-01-07 @ 22:28:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0