Förfastan

börjar nu. Septuagesima. Som vanligt hamnar man i frågan vilken liturgisk färg man ska ha. Det traditionella svenska blått/violett eller det mer katolskinspirerade grönt? Den gamla kyrkokalendern säger violett, så även den moderna som varje år sprids i församlingarna. SPT skrev "grön el violett/blå". Artos' Missale, som jag använder, menade att båda alternativen är möjliga men menade att man bör ha samma färg varje söndag under förfastan. Så börjar man med grön så ska det bytas till violett först på Askonsdagen. 
 
Och här blir problemet för mig. Septuagesima och Sexagesima har jag gärna grön liturgisk färg. Det känns lite tidigt med violett. Men Fastlagssöndagen? Visst har jag ibland varit konsekvent och haft grönt även då, i en vilja att markera att Fastan börjar först på Askonsdagen, men lite ovant känns det för den som under hela sin uppväxt i praktiken fostrades till att tänka att fastan börjar på fastlagssöndagen.
 
Nå, den dagen den sorgen. För dem som tjänstgör den dagen. Det gör inte jag.
 
I dagens högmässa fick jag hjälp med distributionen av min tvillingbror. Han och hustrun var kvar i stan sedan gårdagens FK-årsmöte. Dom hade tagit med mamma till kyrkan. Det var roligt. Ca 35 var vi väl i gudstjänsten. Sju av åtta kyrkvärdar närvarande , precis som förra veckan. Vi ställde oss frågan om Hertsön möjligen är den kyrka i församlingen där flest kyrkvärdar kommer även när dom inte tjänstgör? Roligt med det gudstjänstintresset.

Kommentarer
Postat av: Andreas%2520Holmberg

Ja, det är ett bra betyg! Sju av åtta kyrkvärdar - inte illa!

Känns riktigt katolskt att tala om Septuagesima och Sexagesima, även om den senare här också ska uttydas Reformationssöndagen (du får väl tala om kung Josias reformation om du inte gillar att tala om Luthers?). Rom pratar ju mest om "söndagar i kyrkoåret" nuförtiden; det känns som om det är vi som vårdar de mer traditionella söndagsnamnen ;).

Delar dina bekymmer kring Qinquagesimas färg, även om jag gläds åt Askonsdagens / Botdagens återinförande (din blogg är dock oföränderligt lila, tycks det!). Tröstar mej med att det är adiafora. Hos oss avgör tjänstgörande präst, tror jag (eller är det kyrkoherden?).

Huvudsaken att "Jesus för världen givit sitt liv."

2017-02-13 @ 11:06:07
URL: http://www.efsidag.blogspot.se
Postat av: sven-åke nilsson

I Ansgarskyrkan i Eskilstuna försökte jag införa grönt.Men fick ge mig då Kantorns pappa Bengt Ingmar Kilström var liturgisk expert.

Svar: Alltid problem att ha med experter att göra :)
Torbjörn Lindahl

2017-02-15 @ 11:41:02
Postat av: Jonas M

Om du följer Katolska kyrkan (enligt den romerska riten efter Andra Vatikankonciliet) vid färgvalet kan det ju inte bli fel och det blir dessutom konsekvent och tydligt. Lila hör alltså fastan till. Sen kan man ju lyfta fram möjligheten att använda rosa på midfastosöndagen! Men det finns väl inte rosa stola och mässhake i varje församling kan jag tänka.

Svar: Det är väl så jag tänkt många år, men vanan sen barndomen att Fastlagssöndagen är lila, sitter djupt.
Torbjörn Lindahl

2017-02-18 @ 08:53:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0