Två gudstjänster

blev det idag.
 
Först i kyrkan på Lövskatan - för andra söndagen i rad, men jag har ju varit ledig! - sen på kvällen mässa i ett hem. Dock var jag själv ej celebrant. Goda vänner hade besök av präst som fick fira hem-mässa med en församling på sju personer. Allt för att ge trogna gudstjänstfirare möjlighet fira en mässa som vad gäller alla faktorerna ämbete, liturgi och nattvardselement uppfyller de krav som en traditionalistisk kristen kan ställa.
 
Förra söndagen mötte jag i kyrkan en person som jag iofs sig känt i över 25 år vid det här laget, men som jag förra veckan fick ett intressant samtal med. Det visade sig att vi var avlägset släkt. Båda är vi ättlingar efter Per Israelsson Käck f. 1729, som gäller för att vara den förste inbyggaren i Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun. Roligt plötsligt ha släktträff vid kyrkkaffet. Jag tillhör generation nio om Käck räknas som nr ett. Min nyfunna släkting skulle också kolla sin släktlista så vi kan se hur nära släkt vi är.
 
Idag under eftermiddagen besökte jag mamma och tog med henne ut på en promenad. Ja, jag promenerade, hon satt i rullstol. Jag rullade henne ändå till kyrkogården där vi besökte pappas grav. På torsdag är det fem år sedan han dog. Vi sjöng också en av pappas favoritpsalmer I hoppet sig min frälsta själ förnöjer. Hela utflykten uppskattade hon mycket. Och jag med. Och jag fick dessutom lite välbehövlig motion. Jag visade även mamma min prästvigningsbiskops, Stig Hellsten, grav.
 
Så kan det bli lite varierad sysselsättning på en söndag. Sånt man får tid med då man lärt sig inte arbeta på söndagar.
 
Nu firar jag mässa i Örnäset (kl 11) och Hertsön kl 18, kommande söndag och Hertsön kl 11 söndagen efter. 
 
Nu mörknar det ute. Märks att sensommaren kommit. Där jag sitter i min fåtölj har jag den lysande halvmånen vackert i blickfånget.
 
Även för svenska kyrkan mörknar det. Jag menar då dess fångenskap under politiseringen som framstår allt orimligare. Som tur är finns här en lysande stjärna på himlen: Frimodig kyrka. För alla vettiga kyrkomedlemmar är det ett måste att rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet den 17 september.

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Fråga: Hur mycket smyg-donatism rymmer sig i den i inlägget omberättade "familjemässan"?
Jag menar nu inte hos personerna speciellt. Jag menar i princip och själva saken.

Svar: Ingen så vitt jag kan bedöma. Med "donatism" brukar vi ju avse ett beteende där man undviker viss ämbetsbärare sakramentsförvaltning pga ämbetsbärarens personliga kvaliteer (moral/tro/bekännelse). Men här handlar det om "objektiva" faktorer som ämbete, liturgi och nattvardselement. Alla vet att jag undvikit mässor där man kan undra om celebrerande präst står i god apostolisk tradition. Vet jag i förväg om att även de brukade nattvardselementen är sådana att tvivel kan uppstå (glutenfria oblater och/eller ojäst vin) då avstår jag även sådana mässor.Idag är det tyvärr ett faktum - jag har berört det förr - att den som (vad ovannämnda "objektiva" faktorer beträffar) vill gå i en mässa av en kvalitet som var i det närmaste 100 %-ig, och i princip helt odiskutabelt självklar när vi konfirmerades; den måste idag på de flesta orter åka slalom och på många ställen leta med ljus och lykta och ändå inte finna.
Torbjörn Lindahl

2017-08-14 @ 07:59:51
Postat av: Stig Walldin

Att påstå att det är bröd man får, när de lyfter fram det glutenfria substitutet - gjord på avkok från majs - är märkligt, men blir allt vanligare. Med högtidlig röst säger man samtidigt att druvsaften är avalkoholiserat vin. Dessa påståenden verkar vara det viktigaste, man har att meddela församlingen.
Det s k avalkoholiserade vinet lär enligt insideinformation kallas så av alkoholpolitieka skäl

Svar: Om det ens är majs (trots allt ett sädesslag) som gäller numera. Erstas glutenfria uppges vara gjorda av potatisstärkelse och guarkärnmjöl. Men vad hjälper det? Det lär finnas människor (även om dom är ytterst få) som inte heller tål det senare.
Torbjörn Lindahl

2017-08-14 @ 11:03:34
Postat av: den gamle kamraten - igen

Jag tror inte heller att det behöver finnas någon sorts medveten donatism i sammanhanget. Funderar bara om det inte ibland i alla fall kan smyga sig in lite känsla av det när man "kryssar". Blir det verkligen bara det du kallar "objektiva faktorer" som spelar in? Känns en präst känd som teologiskt liberal med rätt vin och bröd i sockentyget lika bra som en "mer renlärig" med samma utrustning? Kan inte också "mässa i goda vänners lag" bli något nästan nattvardsföreningsaktigt. Till känsla och attityd alltså.

Motionerar Frimodig kyrka i Nattvardelementsfrågan?

Svar: Kan och kan...?
Att välja "rätte lärare" utifrån halten i förkunnelsen är knappast donatism. Men det var likväl inte frågan igår.

Sen tror jag generellt vi måste vara beredda på en helt ny situation vad sakramentsförvaltning beträffar. Om nuvarande medlemsutveckling i Sv ky fortsätter (med åtföljande försämring av ekonomin) så kommer succesivt många kyrkor och andra hittills använda gudstjänstlokaler att läggas ner och jag tror ett mässfirande under enklare förhållanden bli mer frekvent. Bl a i hem. Om då en viss yttre likhet med "nattvardsföreningar" uppstår...? (F ö var väl också ett av skälen till nattvardsföreningar på tiden det begav sig, att de fromma inte ville besudlas genom att vara tvugna knäfalla sida vid sida med med representanter för den ogudaktiga hopen. Och det är något helt annat.

Om FK;s motioner har jag ytterst liten aning. Kolla på nätet.
Torbjörn Lindahl

2017-08-14 @ 12:07:01
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Bo Nordin

Är nog böjd att hålla med den gamle kamraten. I söndags genomförde Tomas Lång en fin mässa i Örnäset kyrka. Liturgin innehöll vad den ska, predikan var mycket bra. Oblaterna var för all del glutenfria, men vinet var vin. Personligen kände jag mig mättad i själen efter den mässan.

Svar: Absolut var det alternativet. Jag tvivlar inte på min gamle kollega Tomas. Och jag var nära gå dit också. Och flera med mig.Men samtidigt upplever jag nu att vi hamnat i en situation där vi i steg efter steg glider bort från historiskt gällande ordning. Till slut sätter jag klackarna i backen (ännu mer än jag hittills gjort). Under denna sista vecka av semesterperioden kommer jag ha en veckomässa och en högmässa i Örnäset. Precis som för några veckor sedan kommer jag ta med mig veteoblater från Hertsön.
Torbjörn Lindahl

2017-08-14 @ 12:50:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0