Jobb men ledig

Lite så känns det idag. Arbetsdag men jag ledde inte högmässan och predikade inte. En kollega som redan inträtt i de pensionerades skara hade huvudansvaret i högmässan. Själv var jag medhjälpare. Fick koncelebrera och lyssna till god predikan. Enda felet med att leja bort även liturgin så här i fastetid är ju att man inte får sjunga litanian. Men kommande söndag får jag det. Ca fyrtio gudstjänstfirare . Flera barn.
 
Före högmässan hade vi vår bönestund som vi nu haft söndagligen i ca en månad. Detta var femte gången. Åtta deltagare var vi denna gång. Fint initiativ, säger jag och skickar en tacksamhetens tanke till vem det nu var som kom med förslaget om dessa söndagliga bönestunder.
 
Efter kyrkkaffet höll jag - återigen- föredrag om bikten, villet jag snart hållit i större delen av landet och stiftet.* Till midsommar håller jag det i södra delen av Växjö stift.
 
På vägen hem for jag förbi mamma. Såg lite konståkning. Men det verkade mest vara uppvisning. Och nog saknar man Sven Plex Petterssons (eller var det Bengt Grive? undrar jag nu, dagen efter. Se kommentar nedan!) fantasifulla benämningar av färgerna på de kvinnliga åkarnas dräkter. Men det var ju så klart på svartvita tv-bildens tid. Idag var det lila skrud igen i kyrkan, efter förra helgens vita avbrott vid Jungfru Marie Bebådelsedag.
 
Igår em hade jag ett flera timmar långt besök av kristna vänner. Då pratade vi också om Maria och varför vi i protestantisk kristenhet har så svårt ge Maria den plats hon verkligen borde ha om vi skulle vara bibliska. Av gästerna fick jag både ett gott** vin och en uppmuntrande hälsning i gästboken.
- - - - -
* utom i nybildat storpastorat i södra stiftshalvan, där kyrkoherden tyckte att jag - inte ämnet eller min förmåga tala om detsamma - var olämplig. 
 
(Att jag understundom fortsätter skämta om detta - och om domkapitelsanmälningarna mot mig under 2015 - beror på att jag med emfas vill deklarera: jag skäms inte för att jag är den jag är och jag skäms inte för de åsikter jag omfattar.)
 
** jag vet för jag har smakat det hos dem. Det jag fick sparas till efter fastan

Kommentarer
Postat av: Andreas%252525252525252525252520HolmbergA

Som sagt: jag tycker inte att den del av Efs jag vuxit upp i haft svårt för att ge Herrens mor en biblisk plats i förkunnelse och kristenliv. (Tore Nilssons Maria-dikter hör till de finaste jag läst).

Men visst finns det en obiblisk Maria-förnekelse, ofta visserligen som reaktion mot en långt uppdriven, rent riskabel Maria-fokusering (som Nya testamentet alls inte bär vittne om). Markus Hagbergs tes i senaste SPT ("om Maria kan man inte säga för mycket") är ett tydligt bevis på hur farligt det kan bli. För det är ju just det man kan: hålla Maria för högt och säga för mycket om henne. (Det trodde jag ändå att jag i princip var ense med påven om - och så är jag inte ens ense med Markus Hagberg - och SPT? - om detta!).

Det kan vi däremot inte göra när det gäller hennes Son, vår Frälsare och Herre. Våra fattiga ord räcker inte till för att prisa Herrens storhet, men Marias lovsång är till stor hjälp.

Svar: I det samtal som fördes kring mitt köksbord om lördagseftermiddagen var den konkreta bakgrunden snarast frikyrklig. Där saknas ju även den Maria-uppmärksamhet som de tre Mariasöndagarna innebär i sv kyrkans kyrkoår.
Torbjörn Lindahl

2017-04-03 @ 08:00:46
URL: http://www.efsidag.blogspot.se
Postat av: Anonym

* -vilket kanske säger mer om den kyrkoherdens lämplighet än din...
/Daniel Gustavsson

2017-04-03 @ 11:06:05
Postat av: PeterT

Men nog var Bengt Grive oöverträffad avsernde färgbeteckningar på konståkarkläder?
Eller är kag kanske för ung för att komma ihåg ordentligt?

Svar: När jag hör namnet Bengt Grive så inser jag att jag kan ha tänkt fel. Du kan mycket väl ha rätt. Jag börjar kanske bli för gammal för att minnas rätt :)
Torbjörn Lindahl

2017-04-03 @ 15:38:10
Postat av: Andreas%25252525252525252525252520HolmbergA

I min hustrus missionsförsamling följer man i a f samma kyrkoår och läsningar som vi. (En gång råkade hon t.o.m. av bara farten rikta en tackbön till Maria, men jag förfasade mej alls icke däröver - kanske Maria t.o.m. hörde och blev glad ;o). Men jag kan faktiskt förstå vilket slags frikyrklighet du syftar på (en del reagerar ju t.o.m. mot uttrycket "Guds mor" och bevisar sej därmed vara fullfjädrade nestorianer, om än inte arianer).

Men Markus Hagbergs artikel, med sitt accepterande av uttrycken medlerska och medåterlöserska om Maria, och med formuleringar som "omvändelse till Maria", oroade mej lika mycket som Dag Sandahls predikoutkast för Långfredagen gladde mej. Du har möjligen inte något att säga om Hagbergs påstått allmänkyrkliga tes - eller är det för mycket "off topic"? (Jag hävdar här inte tesen att "den som tiger samtycker" - för den leder bara till tvångsmässiga kommentarer om likt och olikt - men du får gärna säga hur du ser på den här saken; jag vet ju att du gärna tar de romaniserande i försvar, men går inte en gräns här även för dej Torbjörn?).

Men bra att du håller föredrag om bikten! (Det hade även Martin Luther gillat!). Hoppas fler upptäcker den, inte minst nu i fastan!

Svar: Och jag som just övervägt kopiera Hagbergs artikel till mina (numera) frikyrkliga vänner. Bäst låta bli! Men, nej, jag har aldrig känt mig bekväm med "medåterlöserska" om Maria.
Torbjörn Lindahl

2017-04-03 @ 18:03:31
URL: http://www.efsidag.blogspot.se
Postat av: Arne Johansson

Visst var det Bengt Grive! Vem minns inte den av honom skapade färgen "mörkvitt"?

Svar: Då säger vi Grive. Men "mörkvitt" minns jag inte. Låter nästan som när Bo Hansson eller Arne Hegerfors sa att Börje Salming "lugnade upp " spelet när han kom in på plan. Men då var det hockey - inte konståkning:)
Torbjörn Lindahl

2017-04-03 @ 22:47:03
Postat av: Jonas M

Nog har Grive kommenterat konståkning, däremot inte Plex, vad jag vet.

Nu har jag tyvärr inte tillgång till SPT och kunnat läsa artikeln men utifrån det svenskkyrkliga perspektivet ter det sig omöjligt att säga för mycket om henne. Även om det finns några Mariahögtider tenderar det inte vara något innerligt saligprisande och predikan är ofta ett psykologiserande av hennes val utan förklara hennes teologiska betydelse, vad betyder det t ex att hon var full av nåd och hennes betydelse för Guds frälsningsplan. Eftersom Maria så tydligt pekar på Jesus Kristus kan man ju säga att om man omvänder sig till henne omvänder man sig till Kristus.


Svar: Grive var kommentatorn sa både Bill och Bull!Även jag lider just nu brist på SPT så jag får släppa det. Se mitt svar till Andreas' sista (senaste!).
Torbjörn Lindahl

2017-04-03 @ 23:21:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0