Biskopen i tidningen

i lördags. NSD. Två uppslag, men då var det sammanlagt mer bild än text. Ska det uppfattas som att det blir allt mindre av lokalproducerad journalistik? Att större delen av intervjun - vart fall det som presenterades på tidningssidorna - handlade om den s k resa som biskopen gjort; dvs att han har ändrat uppfattning om huruvida kvinnor ska kunna vara präster eller ej - det kan kanske biskopen inte rå för. Ibland kan ju en tidning ge allra största uppmärksamhet åt något som bara avhandlats en kort stund i intervjun. Men visst vore det roligt om media någon gång skulle tillåta honom få säga något annat. Nå't om Jesus till exempel.
 
Att biskopen undviker ta ställning mellan hockeylagen Luleå och Skellefteå genom att hålla på Asplöven, det förstår vi väl. Men jag skriver som jag gjort förr: jag som suttit bredvid honom på en match mellan Luleå och Skellefteå, jag vet att han håller på Luleå. Så var det med. Och här ska det inte bli någon resa. 
 
En resa gjorde jag i fredags när jag förrättade en begravning i Tärendö. Några, för mig lite ovanliga, inslag, hade lagts in i ordningen, men sammanlagt blev det en mycket fin stund. Tacksam att jag fick förtroendet.
 
Det fick jag även vid en begravning på torsdagen trots att den var i Nederluleå. Men där visade det sig att jag hade varit väl bekant med den avlidnes svärföräldrar under min prästtid i Nederluleå på 80-talet. Så kan det gå när man varit präst i samma kommun hela sin tid.
 
Högmässan idag fick jag fira tillsammans med vår prästpraktikant från Finland. Han var liturg och jag predikade. Blir han i framtiden präst i stiftet så välkomnar jag honom. Men Litanian fick jag sjunga. Till åtminstone en gudstjänstfirares glädje, vilken efteråt berättade att hon alltid blir rörd till tårar när den sjungs. Vad de övriga gudstjänstfirarna - en bit över 50! -  tänkte om Litanian vet jag ej.
 
Mer och mer känner jag dock vilken fantastisk välsignelse en riktig komplett högmässa är. Oslagbar!
 
Nu kommer påsken med dess gudstjänster. Men det blir ett extra inlägg undet kategorin Gudstjänstschema Hertsökyrkan.
 
 

Kommentarer
Postat av: SigridL

Välkommen ner till oss nån söndag. Det blir ju också en resa. Du får säkert bo hos Andreas. Vi har fått en härlig gudstjänstfirande församling efter att länge varit en liten skara. Från åtta och tolv till trettio och mer på några år. Och inte bara asylsökande.
Och riktig högmässa!
Vad väntar du på?

Svar: Ja, vad väntar man på?
Torbjörn Lindahl

2017-04-09 @ 20:37:43
Postat av: Andreas%25252525252525252525252525252525252520HolmbergA

Jo, du är naturligtvis alltid välkommen, Torbjörn! "Dom" får gärna kalla dej som predikant i högmässan och föredragshållare om t.ex. bikten. (Kanske i Efs så kommer det fler än i församlingsgården ;o). Eller också kan du "bara vara".

Kunde Gunvor Vennberg bo hos oss (i dottern Hannas rum) så kan du - nedervåningen för dej själv - men det kan nog tänkas att Sigrid L själv, och hennes Roland, har mera gott om utrymme. Finare omgivningar har de i alla fall, nu när bäcken hos oss "grävts upp".

Svar: Boende är "en världslig sak" - som Karlsson på taket sa. Det måste ju först finnas anledning komma. Jo, bikten talar jag gärna om. Men även om högmässan.
Torbjörn Lindahl

2017-04-19 @ 11:24:37
URL: http://www.efsidag.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0