Hitta kyrkan!

Var är kyrkan?  Jag tror att jag för några år sedan haft det som rubrik på ett blogginlägg. Min tanke då var att jag vid något tillfälle sett det stora lekmannaengagemang som kan komma till stånd vid speciella tillfällen i bönhuset. Tex omkring fika och serveringar och festligheter. Och det helt med frivilliga krafter. Aktiviteter som det i kyrkoförsamlingen sannolikt skulle behövas tiotals anställda för att få till. Var är församlingen, i betydelsen troende engagerade människor, har jag frågat mig.
 
Idag när jag kom gående från bussen (steg av vid hpl Skuholmsrondellen) så fick jag anledning fråga mig om någon ansvarig på Stadsbyggnadsförvaltningen ställt samma fråga. Jag såg nämligen följande informationstavla. Givetvis har jag sett den förut och passerat den många gånger. Men jag har aldrig studerat den på nära håll. Förrän nu. Häng med så tittar vi på den.
 
 
Örnäsets centrum alltså. Det orangefärgade vinkelhuset är det som ända sedan 50-talet kallats Cityhuset. Affärer på nedervåningen, bostäder på övervåningen. Till vänster därom Församlingshem (helt rätt) men det har alltid kallats Örnäsgården. Ännu längre till vänster, i tavlans kant, skymtar Örnäsets kyrka. Den lilla rektangeln är klockstapeln och sedan syns hörnet av kyrkobyggnaden.*
 
Men vänta nu. Det är ju på en stor byggnad nedanför Örnäsgården (Församlingshemmet) som det står ordet Kyrka. Just det! Där har vi laestadianska bönhuset, inrymt i det som förr var konsumhall. Stackars stadsplanerare. Ser dom en byggnad med stort kors på så är det givetvis en kyrka, vad annars**och***. Är detta vår tids "om dessa tiga skola stenarna ropa"?
 
- - - - - - -
 
* notera att kyrkan helt tokigt står snett i förhållande till omgivande gator och (då existerande) byggnader (parkeringsdäcket byggdes fyrtio år senare). Det beror på att man ville ha kyrkan åtminstone antydningsvis i riktig öst-västlig riktning. Men man skulle egentligen behövt vrida den ännu mer.
 
** googla fram Luleå fridsförbund så får du se byggnaden från det som nu är framsida.
 
*** i bönhuset kommer jag f ö att under tre fredagskvällar, med start 30 sept, att undervisa om nattvarden. Mer info när det närmar sig.

Kommentarer
Postat av: Rebellas andra

Jag rådbråkar mina minnen och försöker få det att gå ihop. En gång bodde jag i krokarna, sirru. Med större karta på Eniro fattar jag bättre, om jag tänker mig att jag kommer från det hållet jag brukade komma från... ah, Konsum sådär lite bakom, ja. Och de flesta butikerna i det där vinkelhuset? ICA längst ner i vinkelns ena ben. En bank i hörnet på vinkeln, tror jag. Något slags gatukök strax framför. Bör ha varit början/mitten av 1990-talet.

När jag ser bilden på bönhuset kan jag inte direkt se Konsum-byggnaden. Men mina minnen är rostiga.

Svar: Banken i hörnet av vinkelhuset är kvar. Nuvarande COOP ligger i byggnaden längst t h i bild, bortom Fiskargränd. Nära den änden av vinkelhuset låg gatuköket. Om du ser bilden av bönhuset på hemsidan så är den tagen mot långsidan t v på kartbilden. Den entren fanns inte på konsumtiden. Den rödmålade "ramen" runt byggnadens övre del fanns inte heller. Då var det bara grön stående panel.
Torbjörn Lindahl

2016-09-03 @ 11:21:26
URL: http://https://rebellasandra.wordpress.com/
Postat av: Rebellas andra

För övrigt. Gråsälar känner jag till, och gråbröder. Men vad är en gråsjäl?

Svar: Har att göra med Gråsjälören (stavas även Gråskälören- en liten ö några hundra meter söder om Luleå centrum. Populärt utflyktsmål, mest på vintrarna dock då man plogar upp en väg på isen. Googla lite så lärdu dig mer!
Torbjörn Lindahl

2016-09-03 @ 11:23:06
URL: http://https://rebellasandra.wordpress.com/
Postat av: Stina

Det kanske är så illa att Bönhuset nu är mer kyrka än Örnäsets kyrka/Luleå domkyrkoförsmaling är. Det illa i sammanhanget är i så fall att kyrkan har chanserat...

2016-09-03 @ 22:29:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0