Mer påve blev det

Alltså idag när man såg TV-sända katolska mässan från Malmö. Tvingas erkänna att jag känner mig mer hemma när jag tv-ledes deltog i mässan än igår i den ekumeniska gudstjänsten. Kanske beror det mest på igenkännandets glädje i liturgin (precis som i Hertsökyrkan, bara i lite större format:) Eller var det bara formatet som skilde? Helt klart var det både Maria och offer som vi bär fram på sätt som inte riktigt nämns i Hertsökyrkan. Men är skillnaderna av den grad att de måste vara kyrkoskiljande? Det är det jag undrar över.
 
Ändå känns katolska gudstjänsten ärligast av de två tv-sända. Man vet vad som gäller. Den är vad den är. Inga sidoblickar. Gårdagens ekumeniska gudstjänst däremot blir mer av en manifestation. På något sätt säkert framdiskuterad och framkompromissad för att inte förbigå någon, för att sända rätt s k signaler. Man vill visa någonting. Sådana gudstjänster har jag alltid svårt för. Känner mig som om jag är på politiskt möte. Har svårt uppleva mig inför Guds ansikte. Dessutom måste ju gårdagens gudstjänst även höra under kategorin temagudstjänster. Såna ger mig alltid frossa.
 
Upplevde alltså att det var mer gudstjänst idag. Beror det på att jag med åren alltmer upplever att det bara är kompletta mässor som är riktiga gudstjänster? Alla övriga gudstjänster är antingen utbroderade bönestunder eller högtiligt utformade föredrag. (Fördenskull icke utan värde!)
 
Men idag som sagt, riktig gudstjänst på TV. Jag kom t o m ihåg att resa mig när Franciskus utdelade välsignelsen.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Ja det kan inte bli mer äkta än det var idag på Swedbank arena. Styrkt av sakramentet och påvems välsignelse gick hemresan bra väder till trots.

Tv-gudstjänster idag är annars nästan uteslutande rätt meninslösa, i huvudsak en slags konsert med någon kort betraktelse eller samtal kring något oförargligt eller politiskt korrekt tema. Det viktigaste verkar vara att visa upp musikverksamheten i församlingen. När sändningstiden bara är 45 minuter hinns emellertid inte någon mässa med. Går att ha en liten förståelse för att det är dyrt med direktsända gudstjänster varje vecka men en kvart extra på söndag förmiddag borde vara möjligt.

Svar: En fin gudstjänst var det. Men lite tomma platser fanns ju. Man kunde alltså kanske ha farit.
Torbjörn Lindahl

2016-11-01 @ 23:30:18
Postat av: +Göran

Biskop Hans Martins biskopsvigning i Riga TV-sändes i sin helhet, om än några söndagar senare!

2016-11-06 @ 15:43:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0