Del 2-4

av det jag för en dryg vecka sedan hade lust men inte ork skriva om.
 
2. Jag tänkte skriva lite om Allhelgonahelgen som nu knappast alls har med helgon att göra utan som numera presenteras som en helg då vi saknar dem som dött. Sakna och sörja måste man visst få göra om man förlorat någon. Det är rätt och nödvändigt. Men synd att tanken på helgonen hamnat i bakgrunden.
 
Sedan är det ju märkligt att Alla helgons dag blev kvar i vår svenska lutherska almanacka trots reformationen. Kanske ett bevis på att vi i folkdjupet varit mycket mer katolska än vi tror.
 
3. Som tredje punkt tänkte jag skriva om yoga och mindfullnes och en massa annat österländskt som översvämmar västerlandet. Mina synpunkter:
a) dylikt österländskt har sina rötter i hinduism och buddhism
b) det är inte religiöst neutrala tekniker
c) att ägna sig åt sådant påverkar på sikt både människosyn och livssyn
d) kristna bör avstå dylikt
e) de som finns i Luleås närhet (eller även längre bort om man vill sitta timtals i bilen!) kan på onsdag 16 nov kl 18 komma till Luleå Fridsförbunds bönhus på Örnäset och höra Gertrud Storsjö tala om dessa viktiga frågor. Hon har skrivit boken Buddha eller Kristus.
 
4. Om Unesco-resolution skriver jag inget mer. Den debatt som blev i kommentarfälet till mitt inlägg 4 nov får t v räcka.
 
- - - -
 
Såja, nu är jag ifatt I skrivandet.

Kommentarer
Postat av: Andreas%25252525252525252525252520Holmberg

Jaså, var det "märkligt" att Allhelgonadagen blev kvar (1 november t.o.m. fram till 1772 - datumet får gärna återställas)? Att vi t.o.m. hade psalmer om helgonen i 1695 års psalmbok ("I himmelen, i himmelen" m.fl.?). Att C O Rosenius översatte en bok om martyrhistorien? Att vi behöll Kyndelsmäss och Bebådelsedagen (med den saliga jungfru Maria?). Som om det på något sätt vore inkonsekvent av reformatorerna? DET är ju VERKLIGEN ett märkligt synsätt!

Man kan visserligen med fog säga att den lutherska reformationen - och vår kyrkoledning - var mer katolsk i betydelsen allmänkyrklig än somliga tycks tro (vi behöll ju även ett 20-tal helgdagar som försvann först 1772, då allhelgonadagen visserligen inte försvann men flyttades till första söndagen i november). För det var förstås inget fenomen bara "i folkdjupet" att vilja hedra helgonen! Men naturligtvis gavs begreppet en delvis annan innebörd och helgonåminnelsen ett delvis annat innehåll än påvens, se Melanchtons utmärkta genomgång i våra bekännelseskrifter, som tyvärr inte förlorat hela sin aktualitet (vi bör glädjas åt varje förändring till det bättre men inte förneka de sakskillnader som de facto kvarstår): http://efsidag.blogspot.se/2016/11/melanchton-gastbloggar-pa.html

Ska man tala om en viss sorts fromhet "i folkdjupet" så fortsatte man förmodligen att åkalla S:t Erik om en god skörd den 18 maj och spara bitar (helst händer) från gamla helgonbilder bra länge. För säkerhets skull. Fast om det var så mycket bättre än att lägga upp dem på kyrkvinden eller slänga dem låter jag faktiskt vara osagt. (Nej, jag är ingen bildstormare).

Svar: Vad som är märkligt kan ju diskuteras. Men jag tänkte väl mer i termer av att om vår kyrka fr o m reformationstiden förblivande dominerats av en "protestantism" som numera ofta uppfattas som det rimliga alternativet till Rom då hade mycket försvunnit som nu blivit oss omistligt.
Torbjörn Lindahl

2016-11-14 @ 07:46:54
Postat av: Thorsten Schütte

Till punkt 3) finns det säkert former av yoga och mindfullnes som är harmlösa, men jag har ändå svårt med dessa, precis som med alla dessa förkunnare av positivt tänkande, framgångsteologin nuddar ibland vid dessa. Tackar vet jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson :-)

2016-11-14 @ 18:19:55
Postat av: Jonas M

Det finns ju en fin psalm, Helge kung Erik (kan utbytas mot valfritt helgon) som ju kan brukas den 18e maj där första versen lyder: Helge kung Erik bed för oss att Gud må sitt folk förskona, att Kristi liv och hans bittra död må skänka oss livets krona. Helga Guds moder och helge kung Erik, bed för oss hos SOnen. Alla Guds trogna martyrer och helgon, bed för folken på jorden. Kyrie eleis, Kriste Guds Son himmelen ger du din kyrka.

2016-11-15 @ 20:36:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0