Drop in-dop

erbjöd församlingen i lördags. Men det kom ingen som ville få sitt barn döpt.
 
Jag ogillar egentligen benämningen "drop in-" för denna typ av handlingar. Särskilt när det gäller vigslar kan det ju inte vara ett totalt hugskott (vilket uttrycket "drop in" snarast leder tankarna till) för man måste ju ha planerat det åtminstone så långt i förväg att man hunnit ordna hindersprövning.
 
Nej, både när det gäller dop och vigslar tycker jag att den viktiga aspekten är att man kan få del av dopets eller äktenskapets välsignelse utan att man behöver ordna en stor/dyr/tidskrävande fest omkring det hela. Men kanske borde man hitta ett annat namn än "drop in-". Då skulle kanske fler komma. Om det hela fick bättre benämning. Som inte låter lika slarvigt.
 
I lördags kom ingen familj till drop in-dop. Det var därför det fanns tårta över som vi kunde bjuda på vid kyrkkaffet igår. Det hela var alltså planerat äga rum i Hertsökyrkan. När vi i församlingen sist ordnade "drop in-dop" så var det i Örnäskyrkan. Där var responsen bättre. 
 
Oavsett var vi nästa gång prövar så kommer dock sannolikt inte jag att vara engagerad då heller eftersom min minskade arbetstid (från januari detta år) gjort att jag normalt inte längre är engagerad i lördagsdop.* Men jag skulle inte ha något emot vara engagerad om arbetstiden tillät.
 
Men jag hoppas verkligen att den sk "drop in"- verksamheten (hur olycklig själva benämningen än är) ska leda till att ytterligare några människor ska se möjligheten få del av välsignelsen utan den börda som de förväntade medföljande stora och dyra festarrangemangen innebär.
- - - - -
*om någon familj till äventyrs skulle  vilja att jag förrättar dop så är det säkrast välja en söndag då jag är i tjänst.

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Jag ogillar skarpt "Drop in"!
Tyder på teologisk "Drop out"!

Dopet är ett sakrament som jag tycker skall ges åtminstone någon form av förberedelse. Att i samtal och möte förberedda dop sedan kan läggas samman, eventuellt under beteckningen "Mass-dop", med tårtbjudning etc är ju en annan sak och givetvis då möjligt - om man så vill.

"Drop-in-vigslar" kan väl gå an. Det är ju inget sakrament utan en civilrättslig historia. Liksom "Drop-dead-begravningar# - bara man tar med egen spade.

Svar: Totalt utan förberedelse är inte ett "drop in" - dop heller. Även om familjen kommer oanmäld så har man ett dopsamtal.Man bör väl betänka att vi sedan länge tillämpar drop in-nattvard. Anmälningar och nattvardsförhör är ju sedan länge borta. Inte ens (!) Biktkravet har vi kvar.

Drop in-begravning skulle jag vilja se. Men nog har vi väl råd bjuda på utlåning av spade!
Torbjörn Lindahl

2016-05-16 @ 23:45:11
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Per-Eric Simma

Jag hade varit mer förvånad om ni haft kö till dopet!

Jag vet ju inte hur statistiken ser ut i Luleå, men i Boden så är ju antalet planerade dop extremt lågt, mycket lägre än de flesta tror!

Har inte tillgång till årets siffror, men under första kvartalet 2015 så blev bara nio (9) barn döpta i Bodens pastorat! 9 st!
Dop är visserligen populärare senare under året, men om det bara döps 9 barn på ett helt kvartal i ett pastorat med 17000 medlemmar, så förstår man att Sv Kyrkan har dopproblem. De problemen lär inte lösas med dropin dop!

/PEr-Eric

Svar: Att statistiken var så katastrofal visste jag inte.
Torbjörn Lindahl

2016-05-17 @ 10:01:49
Postat av: Ylva Willborg

Minns att det hände ett par gånger att det ringde till min man och det efterfrågades borgerlig vigsel, han försökte hänvisa till kommunalrådet, men man ville alltså ha enkel vigsel i sakristian och hade svårt med terminologin.

Svar: Så är det nog: kyrkligt betyder storslaget och borgerligt enkelt. Den synen behöver vi få bort.
Torbjörn Lindahl

2016-05-17 @ 19:29:56
Postat av: +Göran

Nej! Inte 'drop-in'-dop! I BEM-dokumentet uppmanas de barndöpande folkkyrkorna att se över sina traditioner. Det måste finnas en tydligare förbindelse mellan tro och dop, än vad som vanligen blir fallet.

När det brister redan i den hittillsvarande ordningen, även om det ges plats för dopsamtal (som väl kommer att handla mer om hur det går till, än vad dopet är), så är 'drop-in'-dop ett steg i fel riktning.

Varför är det ett önskemål att få många dop i en kultur där de flesta knappast kommer att bry sig om att de är döpta, än mindre försöker leva som dopet förpliktar? (Ja, annat än det ekonomiska, att man får fler presumtiva kyrkoskattebetalare.)


Svar: Biskopen har talat. Då är väl saken klar. I alla fall skulle den kanske vara det om jag vore präst i Missionsprovinsen. Men det är jag inte - än!
Torbjörn Lindahl

2016-05-17 @ 20:24:03
Postat av: Anonym

Runt 1980 diskuterades doppraxis, dopförberedelse, gemensamma dopgudstjänster, dop i offentliga gudstjänster, att inte drop-by-döpa i hemmen etc väldigt flitigt. Så kallat "högkyrkliga" präster med Rune Klingert i spetsen var pionjärer i att söka bygga något nytt som kunde möta dem som då var ganska oinformerade om vad Dopet egentligen är.

Nu har det gått en generation. Kyrkan har försummat sitt undervisningsuppdrag så folkets kyrko-anknytning och kristna allmänbildning har blivit ännu svagare. Då blir väl ändå behovet av en ordentlig dopförberedelse egentligen ännu viktigare!? Eller?
Med den bakgrunden uppfattar jag drop-in-dop som en avprutning på den ambition som fanns att försöka ge föräldrar en fair chance att i alla fall i något stycke - icke-konfirmerade som de ofta är - få ett hum om dopets betydelse i den kristna kyrkan.

Svar: Jo, jag är ju prästvigd 1979 så mycket av detta har jag varit med om.
Torbjörn Lindahl

2016-05-17 @ 20:40:34
Postat av: Den gamle kamraten

Den anonyma kommentaren som började med "Runt 1980...) är skriven av mig.

Svar: Jag undrade just vem som kom med så initierade synpunkter.
Torbjörn Lindahl

2016-05-17 @ 23:19:28
Postat av: T. Bertilsson

Varje barn har rätt till dopet även om föräldrar icke skulle vara helt förberedda. Ett barns dop kan aldrig någonsin nekas.

2016-05-21 @ 09:00:41
URL: http://fieldmarchal.blogspot.se/
Postat av: Erik

+Göran:
"Varför är det ett önskemål att få många dop i en kultur där de flesta knappast kommer att bry sig om att de är döpta, än mindre försöker leva som dopet förpliktar? (Ja, annat än det ekonomiska, att man får fler presumtiva kyrkoskattebetalare.)"

Dopet är Andens verk! Vad har du för rätt att låta barn bli odöpta? Litar du inte på Anden?

2016-05-21 @ 12:23:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0