Evangeliet och lagen i praktiken.

I samhället alltså.
 
Och notera i vilken ordning jag nämner dem. Evangeliet först. Därför att det är det jag vill betona och det jag anser att vi i vår tid behöver predika.
 
Annars är det ju ofta den motsatta ordningen - lagen och evangeliet - som gäller när vi introducerar dessa begrepp. I den ordningen för att lagen är det som människan spontant kan erfara. Den är skriven i människors hjärtan, är ju en biblisk tanke. Det märks i samvetet. Människan har en känsla för rätt och fel. Visserligen kan den känslan förvridas och förvanskas pga uppfostran och påverkan så att man får helt felaktiga begrepp om rätt och fel, men något  slags begrepp om rätt och fel har alla människor.
 
Evangeliet å andra sidan brukar vi (i alla fall vi lutherskt präglade kristna) sammanfatta som syndernas förlåtelse.*  "Och där syndernas förlåtelse är där är liv och salighet" (Luther). Och finns en kunskap och kännedom om evangeliet och förlåtelsen då finns en omkringvarande evangeliets anda. En attityd redan i förväg att vara beredd förlåta att ha förförståelsen att det alltid finns två sidor av ett mynt och inte i onödan fördöma. 
 
Om evangeliet länge varit i svang i ett samhälle kommer något av dessa attityder även att prägla samhället och offentlig debatt. Men när kännedomen om evangeliet minskar så kommer även dessa evangeliets "kringattityder" att försvinna** och ensam kvar står den dömande lagen med sina kringattityder.
 
Det är det senare som nu blir allt tydligare i vårt samhälle. Jag har skrivit det förr men nämner det igen; den kollektiva fördömelsen av Mona Sahlins Toblerone är vår tids mest övertydliga exempel. Och i närtid: om en människa på minsta sätt upplevs uttrycka otillåtna åsikter: ut i kylan på direkten. Senast Stanley Sjöberg som fick sitt Facebook-konto blockerat och tydligen även portats från medverkan på känd "kristen" camping. Något tidigare en person som fick lämna uppdrag inom kristdemokraterna för att han ifrågasatt kommunal hissning av prideflaggan och jämfört med hur det skulle vara om man kommunalt hissade vissa andra flaggor. Och kyrkopolitiker i Växjö stift som fick lämna sina uppdrag efter ord av tveksamhet inför pridefestival.
 
Jag har inte följt frågorna så i detalj så jag kan inte avgöra om någon av dessa uttryckt sig på onödigt raljant eller annars olämpligt sätt. Men jag hävdar ändå det olyckliga i de fördömande attityderna mot dem; oviljan - och oförmågan? - att stanna till och ta ett seriöst samtal i stället för att omedelbart ta till fördömelsesläggan.
 
- - - - - 
* i vår tid blandar folk ofta ihop förlåtelse med tillåtelse. Det får många olyckliga följder i argumentationen.
 
** eller också omvandlas evangeliet till lag. Fr a  när attityder av kärlek och omsorg som människor frivilligt kunnat visa varandra blir något som man förväntar sig eller anser sig ha "rätt" till från andra
 

Kommentarer
Postat av: Peter T

Det är vanligt att företeelser blir lagiska symbolfrågor.
Nyanser försvinner då ut fortare än man kan säga "lagisk".
Om jag t.ex. skulle påstå att abortförbudet i Svensk lag från graviditetsvecka 22 kanske inte är den optimala tidspunkten, så blir jag automatiskt attackerad på ett lagiskt sätt.
Av somliga för att jag inte propagerar för nolltolerans (du vet den som somliga tycker att SvK ska ha för homofober), av andra för att jag ifrågasätter en tidsgräns som läkarvetenskapen à la 1974 fastställde som om det vore gudomlig lag för evig tid.
Om jag skulle säga att jag avstår från pridefestivaler för att jag amser att det skulle ge stöd för RFSLs krav på avskaffande av sexköpsförbudet, då kan jag ge mig sjutton på att bli kallad homofob av mågon som anser att jag inte förstått någonting.
Det kanske är just det som RFSL menar med "alla människors lika värde", det monetära beloppet för att köpa sig sexuellt umgänge?

Svar: Du har poängen! Under sken av mycket allmän och av alla accepterad slogan - allas lika värde - stöder de människor som går under pridefanan helt troskyldigt i praktiken en mängd konkreta politiska krav - varav du nämnt ett - som det inte råder enighet om. Just därför är det så orimligt att kommuner hissar pridefanan på kommunala flaggstänger. Ingen annan privat intressegrupp, för att inte säga lobbygrupp skulle tillåtas få sådan dominans i det offentliga.
Torbjörn Lindahl

2016-06-19 @ 08:01:16
Postat av: T. Axelson

De ställde henne framför honom och sade: »Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon uttryckte sig homofobiskt. I lagen föreskrivs att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?« Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för.

Svar: Så kan man ju också se det!
Torbjörn Lindahl

2016-06-19 @ 18:07:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0