Vad ska jag predika?

Frågan ställs i Jes 40. Fortsättningen kan tolkas lite olika. Antingen som ett svar, dvs en uppmaning att predika att allt kött är hö. Eller som den frågandes egna fortsatta tankar, vad ska jag predika nu när ändå allt kött är hö? Vilken tolkning ska man välja? Kanske båda. Man får väl ta till sig det man (förenklat?) lärt av Göran Larsson om judisk bibeltolkning: finns det flera möjliga tolkningar så gäller alla! Det är snarast ett tecken på rikedomen i Guds ord att det rymmer flera möjliga tolkningar.
 
I vart fall ställer jag själv rubrikens fråga. Några fler högmässor har jag inte före semestern, så inte för den delen. Men som jag tidigare nämnt så är jag kallad till tornedalsstormötet i Övertorneå. Där har dom gett mig tre predikningar, en varje dag. Och (info till de oinvigda bland läsarna) i laestadianska sammanhang är det ju inga förutbestämda texter eller predikoteman, utan alla talare väljer fritt sin text. Alltså kan man ha otur att andra predikanter väljer samma texter som man själv tänkt tala över. Säkrast att för tre tillfällen ha minst fem-sex förberedda texter.
 
Eller förberedda och förberedda? Om det är riktigt äkta*i laestadianska sammanhang så ska både textvalet** och predikan vara en stundens ingivelse under Andens ledning. Men då tillåts det å andra sidan att man bläddrar i Bibeln en stund och väntar på att någon text klart ska lysa fram och sedan att man pratar lite i allmänhet om kristendomen innan det på allvar "öppnar sig" och man inser vad man egentligen ska predika om.
 
Jag tänker mig att någon som är van vid annan predikotradition möjligen drar på munnen. Då vill jag säga att det för predikanten finns en barmhärtig vila i detta. Om predikan blir "bra" eller "dålig" så tänker åhörarna inte "värst vad han var bra/dåligt förberedd" utan istället "Gud öppnade" respektive "Gud stängde ordet". Och när man som predikant lärt sig att i dessa sammanhang tänker man att utan församlingens förböner kan predikanten inget åstadkomma och att det därför är åhörarnas uppgift att genom sina böner dra ner ordet från himmelen - då kan man som talare erfara en väldig vila och uppleva sig buren.
- - - - - - -
* finns det längre kvar några riktigt "äkta" laestadianska sammanang?
* i praktiken inte numera 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Fin beskrivning av hur förberedelsen ska gå till i dessa sammanhang! Något tillstånd till fusk med förberedelsen i bön - eller med den förhoppningsvis flitiga enskilda bibelläsningen - ges ju inte predikanten (eller församlingen åtminstone i det första fallet). Det "fria" predikosättet kan ju ge alldeles lysande resultat men också leda till "platt fall". Säkert skönt att få dela ansvaret med både vår Herre och åhörarna.

Det påminner faktiskt lite om laestadianpojken Markus Warghs orgelimprovisationer. Improvisation betyder ju att man spelar "fritt ur hjärtat" utifrån ett visst tema, t.ex. en psalmmelodi, men det ligger ju många timmar av orgelspel och tangentövningar - och "meditation" över det aktuella temat - bakom förmågan till skicklig improvisation.

Förresten Torbjörn, eftersom ordet är så rikt gör det väl inget om två talare väljer samma text? ;) Distriktsföreståndaren Knut Björk berättade en rolig historia från sin tid som ung och oprövad EFS-predikant, då han skulle tala som tredje talare vid ett missionsmöte och hade tänkt tala över Johannes 15 om vinträdet och grenarna. Men de båda talarna dessförinnan (som inte hörde varandra) talade över just den texten och föreslog samma sång efteråt ("Bliv i Jesus, vill du bära frukt") så han kände sej lite urblekt både vad gällde ämnesvalet och det tänkta sångvalet ;o)

Svar: Det där med förberedelse och inspiration i stunden kan man ju vrida på några varv. Kh Östen Tano (salig i åminnelse) yttrade en gång med anledning av detta trätoämne "den Helige Ande påminner mig i predikosituationen aldrig om ett bibelställe som jag inte själv någon gång läst i bibeln".
Torbjörn Lindahl

2016-07-14 @ 08:12:06
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Inge

Hej
Trevligt att läsa din blogg.
Du är en frisk fläkt, orädd och pricksäkert belyser du aktuella händelser.
Det jag dock oroar mej över när jag läser dina inlägg på Karendals blogg och din i min mening naiva inställning till de val han gjort. Jag kan till viss del förstå dej med tanke på en del märkliga skeendet inom den SVK men jag tror ändå du bäst behövs i det sammanhang Gud nu satt dej.
Jag hoppas och ber att du inte skall följa Karendal utan följa Kristus i det sammanhang du nu är satt.

Svar: Du får väl omvandla din oro för mig till trogna förböner! F n har jag inga andra planer än förbli där jag är.
Torbjörn Lindahl

2016-07-18 @ 06:51:26
Postat av: Inge

Jag önskar dej allt gott och del i Guds rika välsignelse i den tjänst du har fått dej given.
Upp 3:11

2016-07-18 @ 11:32:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0