Nu tror jag att jag vet

vilka tre texter jag ska predika över på stormötet nästa helg. Jag har prövet några olika alternatv, bl a ur Johannesbreven och Uppenbarelseboken. Men dom har jag fär närvarande tänkt bort.
 
Jag erkänner alltså öppet att jag under bön om Andens ledning i förväg funderar över vad jag ska predika över. Inget bläddrande på måfå i Bibeln således. Därmed ingen äkta laestadiansk predikant (enligt gammal måttstock).
 
Men riktigt säker på vilken predikotexten blir kan man inte vara förrän predikan börjar. Eller för att vara exakt: förrän texten är läst. Om sedan predikan handlar om något som står i texten, det är en helt annan fråga.
 
Planen just nu: en GT- text, sedan en brevtext och sist från GT igen. Jag har ett minne från yngre dar (minst 40 år sedan) då en predikant från Österbotten (Elis Sjövall - salig i åminnelse!) uttryckte att det som skilde laestadiansk predikotradition från andra kristna sammanhang var bl a att man oftare predikade över GT-texter. Sant eller inte vet jag ej. Något tillräckligt djuplodande jämförande studium har jag ej gjort. Men min lite svaga känsla när det gäller den gren av laestadianismen som jag känner bäst (den svenska tornedalsgruppen med dess anknytning i Österbotten) är att texter ur gamla testamentet blivit mindre vanliga under de drygt fyrtio år jag kan överblicka. Rätt eller fel?
 
Nu behöver jag - och övriga talare vid mötet - de trognas förböner. Inte för att prestera en "bra" predikan, utan för att Gud ska ge hungriga själar något gott att äta. Om det finns några hungriga själar, vill säga
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Jag ser att mitt förslag får "stå på vänt" (men jag hoppas du tar upp det någon gång)! Men vad gäller predikoförberedelse borde väl den enda relevanta frågan för en laestadianpredikant vara: Hur gjorde Laetadius?

Gud välsigne stormötet! Må människor få äta sej hungriga (efter mer av Gud och hans ord)! Du får med dej det underbara psaltarord som gäller både predikanter och nattvardsgäster: "Öppna din mun så ska jag fylla den."

Svar: Laestadius skrev ju sina predikningar. Det är därför dom finns bevarade och kan ges ut i postillor. Men nutida laestadianism har mycket litet med Laestadius att göra. (Inom forskarvärlden brukar man ju iblanda skilja "laestadianskt" - har med den efterföljande rörelsen att göra - och "laestadiskt" - har med Laestadius själv att göra.
Torbjörn Lindahl

2016-07-22 @ 06:15:46
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0