Vilken glädje!

Och nu handlar det inte om nåt så billigt som glädje över seger i hockeymatch.* Inte heller (skadje-?) glädjen över att överklagandenämnden ger Göteborgs domkapitel åtminstone temporär bakläxa.**
 
Nä, nu handlar det om gudstjänstglädje. Celebrerade den heliga mässan idag i församlingens kyrka i Hertsön och predikade därtill. Och det är alltså det som är själva glädjen.
 
En stund som denna blir det helt obegripligt hur jag någon gång kunnat tänka tanken att konvertera och därmed lämna sitt prästämbete. Men det är väl det. Så länge man befinner sig högst fem meter från ett altare så är det roligt vara präst.
 
Sen var det kyrkkaffe och sen for jag till mamma en stund och sen gick jag på gudstjänst i bönhuset och sen blev jag bjuden hem på kvällste hos person som var gudstjänstfirare i både högmässsn och bönhuset. Och sen tog dagen slut. Men glädjen består.
 
- - - - - -
 
* men man skulle kunna glädja sig över det också. Luleå vann igår över Malmö. Det bör väl även en Rögleanhängare (!) kunna glädja sig över
 
** personligen anser jag att det som Göteborgs domkapitel varnat sina präster förr och sedan dömt några för; att dom lett gudstjänst i Missionsprovinsens regi är fullständigt obegripligt. Här har ett gäng präster firat gudstjänst helt i enlighet med svenska kyrkans handbok och det i ett sammanhang som står på precis samma bekännelsegrund som svenska kyrkan. Vad är problemet?
 
Jag tror nästan att jag som solidaritetshandling ska leta upp något Missionsprovinssammanhang och erbjuda mig leda gudstjänst där. Luleå domkapitel har faktiskt inte uttalat att det är förbjudet. 
 
På onsdag ska jag f ö träffa biskopen för samtal och lunch. Redan under hösten kände jag att det skulle vara roligt få möta biskopen öga mot öga efter det att mitt ärende avgjorts av kapitlet.Tydligen bar biskopen på samma tanke för redan före jul kom ett meddelande från biskopen med förfrågan om jag var intresserad av ett möte. Givetvis var jag det och ett tag "efter helgerna" fick jag inbjudan. Det ser jag fram emot.

Kommentarer
Postat av: Magnus Gustafsson

Om du med något Missionsprovinssammanhang tänker på det geografiskt sett närmaste, så kan jag bara säga att du är hjärtligt välkommen att framföra ditt erbjudande!

2016-01-18 @ 07:04:19
Postat av: Peter T

Gudstjänst i bönhuset?
Finns det någon rimlig grund till att detta bönhus faller inom de kategorierna i kyrkoordningens paragraf 17 som präst får leda gudstjänst hos?
Att deltagandet i gudstjänst är tillåtet faller under föreningsfriheten, men jag bara undrar hur man som enskild präst resonerar efter domarna i Göteborgs domkapitel.

2016-01-18 @ 07:54:26
Postat av: Simon Eriksson

"Att deltagandet i gudstjänst är tillåtet faller under föreningsfriheten"

Vad säger att föreningsfriheten står över den heliga sekulariserade kyrkan och dess utifrån tidsandan (men förvisso inte utifrån Skriften) stipulerade ofelbara dogmer?

2016-01-18 @ 19:58:46
Postat av: Lagfaren

Peter T:

Svaret är att man med Göteborgs stifts domkapitels tolkning av 17 kap 17 § KO inte kan säga att det är tillåtet att leda gudstjänst i bönehus.

Svar: Och sedan är ju frågan vad "leda" gudstjänsten exakt betyder. Man ju tänka sig att man även vid högmässa har en "mötesledare" som pålyser alla moment. I så fall är det ju inte celebranten som leder gudstjänsten.
Torbjörn Lindahl

2016-01-19 @ 10:10:47
Postat av: Jan-Anders

Min malmöfobiska sida mådde väl när Luleå gjorde sitt jobb :) Rögle kommer dock inte att tacka er för det på lördag!

Svar: Vi får väl dela glädjen så länge vi kan då:)

Tur att du inte är präst för i så fall kunde du ju blivit anmäld t domkapitel pga fobier!
Torbjörn Lindahl

2016-01-19 @ 18:27:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0