Tre dagar av det nya året

har redan gått . Det betyder väl att någon gång under morgondagens eftermiddag har vi klarat av 1% av det nya året. Inte illa.
 
Och under denna korta tid har man redan hunnit uppleva tre högtidsdagar, nyårsdagen, flanellsskjortans dag och söndag. De senare, söndagar alltså, är ju alltid högtidsdagar eftersom det är vår Herres uppståndelsedag. Nyårsdagen är ju årlig högtid. Dock kanske lite osäker. Varför firar vi nyår just denna dag? Inte vet jag.
 
Flanellskjortans dag är däremot en viktig dag för alla som vill markera sin samhörighet med Ecclesia Suecana Invariata (den oförändrade svenska kyrkan) och kanske för många andra också.
 
Tyvärr blev inte flanellskjortans dag firad på rätta dagen Tre pigga gossar hade tänkt gå ut för gemensamt firande men då det visade sig att en var upptagen fick firandet uppskjutas till ikväll (alltså söndag kväll som nyss varit). Nå, bättre sent än aldrig.
 
Före dess hann jag dels gå i högmässa - kollegan Mats ledde mässan i Hertsön - och under eftermiddagen besöka svärfar i Töre. Tänk så många gånger man kört den vägen. Man kan nästan varenda kurva utantill. Eller numera finns ju inte så många kurvor kvar på E4, så man ska kanske minnas alla ställen där det fanns kurvor. Under åren då barnen växte upp och vi i praktiken hade svärföräldrarnas bagarstuga som fritidshus då var det ju rena skytteltrafiken delar av året.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, tack för välsignad gemenskap kring Ord och Bord, både i fjol (nyårsafton) och i år (söndagen efter nyår), både när flera hundrade var samlade och när vi nätt och jämnt fick ihop till ett enda duklag! "Ja, där blott en förkrossad själ / upprättad blir av nådens röst, / där är din Kyrka lika väl / som där en mängd tar mot din tröst."

Gott Nytt! ("Se, jag gör allting nytt!"). God Fortsättning! ("Såsom ni nu har tagit emot Kristus Jesus, Herren, så vandra i honom!") Gott Slut! ("Han som i er har begynt ett gott verk, han skall också fullborda det intill Kristi Jesu dag!").

Svar: Roligt att ses! Synd bara att vi inte hann prata mer med varandra. I går var jag ju på språng direkt efter högmässan på väg till svärfar.
Torbjörn Lindahl

Postat av: +Göran

Vi firar Nyårsdagen, i första hand, som Jesu namns dag. Han blev ju omskuren och fick sitt namn "som ängeln hade gett honom" på åttonde dagen. Dessutom är det så i kyrkans tradition att de stora helgdagarna firas en hel vecka – Jesu namns dag är alltså avslutningen av den helgade Julveckan.

Svar: Jo, som Jesu Namns dag och Julens oktav borde nyårsdagen firas med aningen mer pompa o ståt än vad som normalt sker. Det blir ju en dag som lätt glöms bort i sammanlysningarnas tidevarv. På många ställen är nog nyårsaftonens nyårsbön vanligare än nyårsdagens högmässa.
Torbjörn Lindahl

2016-01-06 @ 09:26:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0