Är julen äntligen slut nu?

När vi firat Kyndelsmäss? Eller kanske på tisdag när rätta datumet infaller? De år jag haft tur och fått en prima gran utan barrtendenser i förtid så har jag gärna haft den kvar till denna tid. Lite tokigt dock att förfastans första helg inföll redan förra helgen. Då krockade ju jul- och påskcykeln i kyrkoåret. Detta nämnde jag något om i inledningen till predikan idag.* Man borde införa en liten ändring i vårt kyrkoår och bestämma att trettondedagstiden alltid ska räcka minst fram till kyndelsmäss. Och vid behov ännu längre. Synd att jag inte längre sitter i kyrkomötet. Annars hade ju jag kunnat bidraga med en av de motioner som ändå får avslag.
 
I vart fall firade vi högmässa idag som vanligt. Lite färre deltagare än väntat. Men roligt att även denna söndag se gudstjänstfirare som lockats till kyrkan genom vårt alpha-arbete.
 
Idag i samband med högmässan och kyrkkaffet beslöt vi att starta en samtalsgrupp som under nio samlingar ska gå igenom de nio punkter som enligt Carl-Eric Sahlberg utmärker en växande församling. Vi börjar gruppen i Hertsökyrkan på söndag 7/2 kl 13 och sedan kör vi söndagarna framöver när vi druckit kyrkkaffet. Vi utgår från Sahlbergs bok "Miraklet St:a Clara". Jag beställer hem ett antal ex av boken så den som vill kan låna eller köpa.
 
Senare på eftermiddagen (efter sorgehusbesök) gick jag till bönhuset och lyssnade till två predikningar av gästande predikanter.
 
I precis två veckor har jag haft en student boende i huset. Idag flyttade han då han fått egen studentlägenhet. Det unnar jag honom givetvis men han har skött sig mycket bra. 
 
I morgon måste jag jobba lite trots ledighet. Undrar om det innebär att jag ska klaga på prästyrkets arbetsmiljö. Nej, klagar inte. Jag har alltid betraktat de fria arbetstiderna som en förmån.
- - - - - - - -
 
* hur min predikan i förmiddags var tänkt att fortsätta kan ses i en kommentar till dagens bloggpost på BloggarDag. Om det sen verkligen blev så får andra bedöma.
 
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Stöder motionen helt och hållet! Tänkte precis detsamma den 24/1! Jag gillar visserligen Septuagesimas tema "Nåd och tjänst", men precis som för tre år sedan avbröts på ett olyckligt sätt den fina "fortsättningsberättelsen" om den samariska kvinnan (som löper andra årgången mellan Andra och Tredje söndagen efter Trettondedagen).

För 148 år sedan avbröts den även för C O Rosenius, men det berodde på hans sjukdom och död, inte på tidig påsk och svensk förfastetradition. Han både föddes och dog i februari. De sista ord han dikterade till Pietisten var till versen "och Jesus var trött av vägen" (2 sönd e. Trett.), men han hade sedan särskilt tänkt utveckla den kärlek till syndare som lyser fram i orden om "den mat lärjungarna inte visste om" (3 sönd. e. Trett.). Andra årgångens texter var f.ö. en nyhet på 1860-talet.

Så vi borde förrförra helgen ha firat 3 söndagen efter Trettondedagen istället för Septuagesima. Absolut. Ingen förfasta före Kyndelsmäss, oavsett hur tidig påsken är. (Nu rök ju även Sexagesima/Reformationsdagen, men så sen som påsken är 2017 lär den väl komma med under reformationsåret i alla fall. Reclaim the church - reformation 2017; och då finns det i o f s kanske viktigare saker att reformera än kyrkoåret ;o, jag ville ju börja räkna "söndagar efter pingst", men norrmännen - som hade så - har efter 2011 räknat "söndagar i Trefaldighetstiden", så då kanske den iden är "ute"?).

Svar: Då är vi i alla fall överens på en punkt. Jag får se till att inte hänvisa till katolska kyrkoåret för då upphävs kanske den andliga enigheten :)
Torbjörn Lindahl

2016-02-01 @ 06:09:57
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0