Lång adventstid

blir det i år. Nyss har man tänt fjärde adventsljuset* och ändå är det en vecka kvar till jul.
 
Jag minns någon gång i början av min prästtid när det var likadant, juldagen och nyårsdagen på söndagar; det innebär ju minimalt antal röda dagar. En kollega utttyckte att det var "prästernas favoritjul". Så få predikningar som möjligt. Vanligt folks favoritjul skulle då vara när så många helgdagar som möjligt ligger på vardagar och förvandlar grå arbetsdagar till röda lediga. Gärna för mig får folk uppskatta röda dagar men det bör ju inte bara vara för arbetsfrihetens skull utan även för möjligheten att komma oftare till ordets hörande och till Herrens bord. Jag minns ett år under min uppväxt då både juldag och annandag låg direkt före eller efter en söndag; då kunde man gå i högmässa tre dagar i rad. En riktig höjdare!
 
Om det senare sker, dvs fjärde söndagen i advent infaller på julafton, då bortfaller ju numera i många (de flesta?) församlingar sista adventsöndagen helt och det blir bara julafton med julbön eller samling vid krubban. Men så icke i min barndom; då gick man först i "fjärde advents"-högmässa och sen åter på eftermiddagen/aftonen för julbön. Men det var ju innan Kalle Anka började tvinga alla församlingar att ha julbön på förmiddagen.
 
Men kanske kan snart ett traditionellt kyrkligt julfirande återupprättas. Redan vid videons intåg i de svenska hemmen blev det ju möjligt spela in Kalle och se honom vilken tid man ville. Och ännu mera nu. Vi ser ju nu en generation växa upp som fullständigt befriats från tablå-tv:s tvångströja. Prisa Gud, här kommer Svt Play! Snart kan vi åter fira våra gudstjänster på sätt som passar kyrkoåret mer än TV. Gäller bara att vi återerövrar upplevelsen att det är kyrkogången som är att fira jul.
 
Julen är bäst i kyrkan. Dvs i gudstjänsten.
 
Men innan jul är det adventstid. Då har vi fyra familjer i vår radhuslänga i årtionden turats om att bjuda på adventskaffe någon lördag eller söndag. Det har nog under åren skett en sakta förskjutning från de tidigare adventshelgerna mot någon av de senare. Ett förslag väcktes i dag av dem som står på tur för nästa år att jag som bor först i längan vid min tur borde bjuda under första adventshelgen, nästa grannar under andra osv. Tror nästan jag måste sätta en s k :) här, så roligt var det ju. Skulle onekligen lyfta vårt adventskaffedrickande till nya höjder.
 
Precis som adventljusstaketändandet fått helt nya dimensioner när man lärt sig ha ljusstaken i nord-sydlig riktning och tända ljusen i ordning söderifrån.
 
Nu åtetstår bara att det blir rätt andliga dimensioner i predikan i morgon. Men det beror också på kära läsarnas trogna förböner.

Kommentarer
Postat av: Andreas%252525252525252525252525252525252525252520Holmberg

Ja, min favoritjul är när julafton infaller på torsdag, juldagen på fredag, annandagen på lördag och så kommer alltså tredjedag jul eller "söndagen efter jul". Då kan man ju gå i kyrkan fyra dagar i rad. Det är sport att så göra! Det är ju som tiden före "stora helgdöden" 1772, jfr Anders Nohrborgs postilla som innehåller ordentliga predikningar även för Tredje- och Fjärdedagarna (Jul, Påsk och Pingst) liksom evangelieboken 1695 innehåller texter även för alla apostladagarna, t.ex. den hel. Andrée dag (som också rök i stora helgdöden, reformatorerna ska inte skyllas för all nergång i helg- och helgonfirande!).

Jag undervisar konfirmanderna om att man bör gå i kyrkan varje röd dag - utom möjligen 1 maj - det är (som regel) därför dom är röda nämligen.

Rätt andliga dimensioner litar jag på att du står för imorgon. Kanske du t.o.m. kan uppskatta mitt lilla försök att göra en känd mariapsalm mer riktad till hennes Son, vår Herre:
http://efsidag.blogspot.se/2016/12/psalmlucka-17-tack-herre-for-din.html

Svar: Jag uppskattar väl ditt lilla försök! Tycker nästan din version är bättre än psalmbokens vilken jag uppfattar som lite klåfingrigt kompromissande. Ska det va så ska de va! Men tvingas erkänna att jag kan tänka mig sjunga psalmen även i Setterlinds version.
Torbjörn Lindahl

2016-12-17 @ 22:07:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0