Katolska kyrkan

gick jag till i söndags. Ledig var jag och gudstjänsten i Hertsön var inställd. Då kan man passa på ägna sig åt studiebesök. Absolut inte första gången. Nya katolska kyrkan har väl funnits i staden i över 20 år vid det här laget. Flera gånger när biskop Anders varit på besök har jag varit där. Om jag varit ledig förstås, vilket jag påfallande ofta råkat vara , även på den tid då jag bara var ledig var fjärde helg.
 
Särskilt åren kring årtusendeskiftet var jag ofta där. Under några år for jag dit regelbundet en gång i veckan och bad laudes tillsammans med katolska prästerna. En gång deltog Anders Piltz som var på besök.
 
På senare år har dock besöken där blivit glesare. Kanske beroende på att vi nu lyckats etablera ett mer konsekvent gudstjänstliv i Hertsökyrkan som gör det roligare gå där även lediga helger.
 
Men i söndags blev det studiebesök igen. Jag får väl kalla det så eftersom jag inte kommunicerar. Vilsamt. Lätt känna igen huvuddragen i gudstjänsten. Det är ju i grunden samma liturgi. Och inte behöver man frukta det som numera till och från möter i svenska kyrkan: en kollega* som behagat använda sig av något alternativ ur de nya handboksförslagen som man känner tveksamhet inför.
 
I går var jag till Töre och Kalix. Har jag övervunnit min Kalix-fobi eller ska jag erkänna att jag inte ens steg ur bilen på den senare orten? Svägerskan från Uppsala var på besök för att träffa sin far. Jag mötte henne vid flyget och körde till Töre. Sen blev det snabbtur till Kalix för uträttande av kort ärende. Så var det med det. 
 
På väg mellan flyget och Töre stannade jag även till vid ishallen och köpte biljett till kvällens semifinal nr 6 mellan Luleå och Frölunda. Hoppas kvällen blir lika trevlig som gårdagen.
- - - - - 
* med kollega avses i detta allmänna sammanhang inte just en präst i Luleå Domkyrko utan lika gärna en präst i svenska kyrkan, vem som helst. Här känner vi samhörighet med alla.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, jag tyckte ju faktiskt att en viss högkyrklig broder kunde ha promenerat till Kristi moders katolska kyrka i Umeå om han nu inte hittade till Sackeuskyrkan eller trodde sej kunna få någon uppbyggelse av en kvinna i Umeå stads kyrka. Är nattvarden verkligen enligt högkyrklig syn enda skälet till att gå i kyrkan - eller till att även i vår tid hålla kyrkor med miljardunderhåll istället för predikan från tevestudio i Uppsala?

Även jag har funnit uppbyggelse och själaföda vid besök i katolska kyrkor (med några undantag dock), men det gäller faktiskt även när vissa kvinnliga präster har predikat annorstädes...

Men nu förenas vi i gemensamt stöd för Lule Hockey - men slår Växjö ut AIK i Skellefte imorgon gör det faktiskt inte så mycket om Frölunda slår ut Lule ikväll. Skadetröst kallas sådant (inte skadeglädje). Och nu ska jag gå och förbereda konfirmandernas kyrkohistoria...

Svar: Stödet till Luleå hockey är givetvis prioriterat före alla konfessionella överväganden. Men när det gäller de konfessionella frågorna är det ju så att hela samfund aldrig kan bedömas utifrån upplevelsen av enskilda besök. Se även mitt senaste privata mail till dig.
Torbjörn Lindahl

2016-04-12 @ 11:20:10
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Arborelius var här förra året (eller var det 2014?) Öjeby kyrka för katolsk mässa. Betonade flera gånger hur roligt det var att vara just i Öjeby kyrka. Jo, den byggdes ju under den katolska tiden. Det var lite "historiens vingslag" över det hela. Fin predikan fick vi höra också.

2016-04-12 @ 12:48:32
Postat av: Anonym

Angående det här med fobier. En stor rubrik i tidningen Metro idag var: "Alla behövs vi i kampen mot afro-fobin". När det nu är så att allting kallas för fobier nu för tiden, varför inte börja en sådan här kampanj: "Alla behövs vi i kampen mot kvinnoprästmotståndar-fobin"?!

2016-04-12 @ 15:22:39
Postat av: Andreas Holmberg

Så sant, så sant. Aldrig hela hockeylag heller. Minns så väl mitt första besök i Delfinen, då Lule (som inlett sin första säsong i eliten suveränt och toppade serien) åkte på storstryk mot Löven (1-6). Hela matchen var en pest och en pina och jag tänkte "aldrig mer". Men sedan har jag varit på flera fina matcher i Delfinen och Coop arena (lär visst vara ungefär samma ishall).

Så jag lider med dej ikväll härifrån Iggesunds sydliga breddgrader - enda "skadetrösten" är väl att vi i alla fall inte höll på MoDo. Kan Växjö slå ut AIK imorron får vi ännu mer "skadetröst" - men kanske man annars borde hålla på AIK mot Frölunda i finalen ("fiendens fiende" o.s.v. fast det går ju även att tolka som att man bör hålla på Frölunda...).

Svar: Mitt första besök i Delfinen (efter Luleås ankomst till Elitserien var en 8-0 seger över AIK (OBS! Solna, inte Skellefteå). Jo, Coop Arena är samma ishall, bara ombygd och uppsnyggad. Visst är det väl naturligt hålla på näst nordliga lag nu när Luleå åkt ut, men så komplett Skellefte-anhängare att jag börjar kalla laget AIK det blir jag aldrig. Om striden skulle stå mellan sydländska lag så håller jag gärna på Frölunda.
Torbjörn Lindahl

2016-04-12 @ 20:43:02
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0