Hermansson och Rosenius

Lite måste man ju berätta om helgen som var. I lördags hade jag två dop. Ett i Örnäsets kyrka, det andra i domkyrkan.
 
Vid det senare tillfället kunde jag inte undvika se de målningar av domprosten Mats Hermansson, Visby, vilka sedan en tid hänger i kyrkan. Han målar på pressenningar. Ibland kallas det ikoner. Men det är väl att ta i. Kyrklig konst med viss inspiration från det hållet är väl mera korrekt. Betraktat på det sättet kan väl konsten ha visst värde. Men "gay-Jesus" tycker jag var provokativ. Jesus i rosa med regnbåge på bröstet. Att ge just det verket den mest centrala platsen i koret var väl också en aning provokativt. Men det är ju konst! I en artikel i NSD tidigare i veckan berättade Hermansson att den tavlan en gång fått några besökare att i protest lämna kyrkan där utställningen skedde. På frågan hur han regarade på den reaktionen (eller kanske gällde frågan hur han skulle reagera om en liknande reaktion uppstod i Luleå) så svarade Hermansson att det tycker han de reagerande besökarna ska ta med sin terapeut. 
 
???
 
Maken till nedlåtenhet får man leta efter. Alla som har annan åsikt är psykiskt sjuka! Befinner vi oss i det stalinistiska sovjet eller är det något jag inte fattat?
 
Faktum är att någon av tavlorna i utställningen hade jag kunnat tänka mig att köpa - om jag får betrakta det som kyrklig konst och inte ikoner - men att genom köp bidraga till att stoppa pengar i den persons ficka som har en så överlägsen attityd mot sina medmänniskor som NSD-referatet ovan antyder - det kommer inte på fråga.
 
På söndag firade jag högmässa i Hertsön. Tre präster bland deltagarna. Och vi sjöng psalm 720  och jag gläder mig åt verserna med de upprepade starka orden "en dött för alla" respektive "en är för alla rättfärdig, ja en".
 
Skulle någon besökare reagera på de orden kommer jag inte att skicka den personen i terapi utan bedja att hon genom Andens verk i och genom ordet ska kunna se djupet i "den stora, den eviga sanningen".

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Det är väl egentligen bara namnet "gay-Jesus" som är provokativt i sej självt. Varken färgen rosa eller regnbågen är väl några särskilt okristliga symboler. Tvärtom är ju regnbågen en av de starkaste symboler vi har för förbundet mellan jord och himmel. Så man får väl i det här fallet säga att det är den s.k. kontexten som avgör hur verket uppfattas. (Jag förstår absolut din reaktion, Torbjörn, och tycker inte att du på något sätt är sinnessjuk!).

F.ö. är psalm 720 en höjdare; jag hade önskat att versen om molnstoden och klippan varit med även i "kortversionen" 59, jfr http://www.psalmboken.blogspot.se/search/label/Med%20Gud%20och%20hans%20v%C3%A4nskap men då kanske man velat ha in verserna om rättfärdigheten också och så hade den korta blivit lika lång som den långa!

Svar: Till kommentarens förra del:Så är det!
Till dess senare del:
Så är det!
Torbjörn Lindahl

2015-05-05 @ 11:49:00
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Populisten

Är det inte olika antal färger i regnbågen som kristen och som HBTQWZYW-symbol?

Svar: HBTQ-rörelsen har sex färger. Att vi annars lärt oss sju är visst en ide av Newton. Googla på regnbåge. Om det finns något specifikt kristet färgantal vet jag inte. Det är ju den i övrigt okända färgen "indigo" som ingen riktigt vet vad det är. Man kan ju tänka att det är den Helige Andes färg. Den som bara trons öga ser.
Torbjörn Lindahl

2015-05-05 @ 20:38:47
Postat av: Stig Su

Bara en korrigering avseende din retorik. Man är inte psykiskt sjuk bara för att man går i terapi. Kanske friskare än den som inte ser sig vara i behov av terapi.Men detta en bisak i ditt inlägg...

Svar: Jo. Givetvis har du rätt. Det blir lite slarvigt med språket ibland i brådskan.
Torbjörn Lindahl

2015-05-06 @ 07:47:25
Postat av: Bosse

Varifrån har du fått att indigo är en okänd färg?

Svar: Har aldrig hört någon tala om den färgen annat än i regnbågssammanhang.
Torbjörn Lindahl

2015-05-07 @ 09:33:05
Postat av: Bosse

Då du börjar intressera dig för vilka färger som kan utvinnas ur växter eller om du studerar t.ex. färgning av textilier kommer du att stöta på indigo.
Dagligdags använder vi ytterst få namn på färger, men de finns ändå. De flesta av oss har heller inte hört talas om t.ex. Nankingblå fastän de flesta sett den.

Svar: Tänkte väl nå't dylikt. Det finns alltid något att lära.
Torbjörn Lindahl

2015-05-07 @ 15:17:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0