En fantastisk upplevelse

har jag haft idag. Det är konfirmationsgudstjänsten för Fridsförbundets (laestadianerna) konfirmander.
 
Tidigt började arbetsdagen för mig med förberedelser av olika slag, såsom färdigställande och kopierande av gudstjänstagenda, skrivande av konfirmationsminnen mm. Kl 14 inföll högtiden som gick av stapeln i Domkyrkan (i Örnäsets kyrka, som var förstavalet, var det upptaget.) Efter gudstjänsten var det rejält fika i bönhuset med sång och tal. Gudstjänsten hade jag lagt upp på samma sätt som jag gjort i kyrkans konfirmandarbete de sista åren jag haft konfirmander: som grund en fullständig högmässa med konfirmationsdelen (trosbekännelsen och förbönen) som ett moment mitt i och lite "redovisning" (i detta fall en sång av konfirmanderna) i samband med predikan.
 
Min tvillingbror (som ju är i staden för att träffa mamma) och en annan kollega i densamma staden hjälpte mig i mässan. Efteråt gick brodern och jag på festen i bönhuset men vi avvek långt innan det var slut för att också hinna besöka mamma innan kvällen blev för sen.
 
Vad var då det särskilt  positiva? Tex engagemanget från föräldrar och församlingsmedlemmar, både i samband med förberedelserna inför gudstjänsten och i samband med festen efteråt i bönhuset. En verklig församlingsfest. Svenska kyrkan skulle behöva anställa tjugo personer för att få till en sådan fest. Här helt på frivillig grund.
 
Men framförallt, gudstjänstdeltagandet. Flera hundra personer i kyrkan (18 konfirmander) stark psalmsång och åtskilliga duklag med kommunikanter efter konfirmanderna; jag tror i princip alla vuxna kommunicerade. Detta som alla svenskkyrkliga präster alltid längtat efter: att konfirmanderna skulle upplevas befinna sig mitt i en verklig församling.
 
Det kan inte hjälpas att jag återigen känner - som så många gånger förr! - här är församlingen. Det väcker utmanande frågor till oss som kyrka. Dom tar jag en annan gång.
 
Nu gläder jag mig.
 
 

Kommentarer
Postat av: Jan Sjöberg

Roligt, Tobbe!

Svar: Tack för det!Förra gången jag konfirmerade Fridsförbundskonfirmander var ju 1993 då du var kyrkoherde i församlingen. Några av dom som var konfirmander då var konfirmandföräldrar nu.
Torbjörn Lindahl

2015-05-17 @ 05:27:26
URL: http://jansjoberg.blogspot.com
Postat av: Birgitta

Tack för en fin gudstjänst och mässa i domkyrkan i lördags.

2015-05-18 @ 20:19:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0