Söndag igen och domkapitelsfunderingar igen

Fjärde söndagen i advent går nu mot sitt slut. Högmässa ledde jag idag. Tjugo i elva hade bara en person kommit men efter gudstjänsten hörde jag att kyrkvärdarna räknat in 38 personer. Inte så illa. Jag höll på att skriva att för en gångs skull var det ingen präst närvarande (förutom celebranten/predikanten själv) men så kom jag på att det var en (1). Alltså lyckades jag inte med det som en bloggare vars blogg jag ofta läser men dock aldrig längre rekommenderar, har uttryckt, nämligen att man ska vara snäll på bloggen på söndagar. Alltså inser jag att jag förtjänar en domkapitelsanmälan till eftersom en pensionerad kollega råkade befinna sig i kyrkan. Inte lätt att vara bloggare i dessa tider.
 
Vid kyrkkaffet blev det samtal om skillnaden mellan lutherskt och katolskt. Men kära läsarna kan vara lugna. En av dem som deltog i samtalet är laestadianpredikant. Det garanterar att den rena lutherska läran avgick med segern i debatten! 
 
F ö funderar jag lite på hur jag egentligen ska uppfatta domkapitelsbeslutet. Jag fick ingen erinran. Men lite "kritik". Vad är den egentliga skillnaden kan man undra. Bäst att fråga biskopen när vi ses. Jag fick ingen prövotid men i beslutet står likväl att domkapitlets "tillsynsansvar fortgår och att uppföljning kommer att ske genom biskopens och domkapitlets tillsyn". Hur länge kan man undra. En prövotid hade varat tre år, det är bestämt i kyrkoordningen. Men denna mer diffusa "uppföljning"? Ett år? Fem år? Och hur ska den ske? Genom att biskopen dagligen läser min blogg? Det skulle jag verkligen uppskatta. Det säger jag helt ärligt. Har t o m funderat över om jag ska inleda varje blogginlägg med ett "hej biskop Hans" under det kommande året.* Fast å andra sidan tar väl en biskop hjälp av sina medarbetare. Och då vet jag - även jag som inte är på Facebook har fått hjälp av mina medarbetare - att det på stiftskansliet finns åtminstone en (1) person som i somras uttryckte mycket tydlig kritik mot mig och denna ringa blogg. Alltså torde biskopen och domkapitlet i sin närhet ha den kompetens som krävs för att avslöja bloggens eventuella framtida förgripligheter.
 
Allt är således under kontroll. Ingen behöver oroa sig. 
 
- - - - - - 
 
* om någon nu tycker att jag börjar bli väl glättig när jag omnämner biskopen så betänk att biskop Hans och jag känt varandra ända sedan vi var tonåringar!

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Jag har åxå undrat lite vad den där meningen betyder - "tillsynsansvar fortgår och att uppföljning kommer att ske genom biskopens och domkapitlets tillsyn" - och funderar om det ändå inte är dags för en liten paranojavarning.
Jag tror nämligen den inte betyder något speciellt alls. Misstänker att den är någon sorts standardformulering om att präster och diakoner generellt är under tillsyn. Lite av "Storebror ser dig" men inte mer men ingen "aktiv spaning" - typ. Samt en tanke att OM nu någon hör det glunkas något om något så är man kanske beredd att spetsa öronen extra - vilket kapitlet ju skall göra. Jag tänker alltså: "Den biten kan du släppa!" I tanken och här på bloggen.
Faktiskt åxa detta att Kuriren på eget initiativ skulle drabbas av oväntad akut anständighetshyfs och be dig om ursäkt för i somras. Det tror jag du får se i månen efter - tyvärr.
Men med fullmäktigeklubbföraren är det en annan sak. Har hon inte ännu visat ryggrad och bett om ursäkt är hon lik många som sitter över andra i organisationer och som när de gör fel inte förmår sig att be om ursäkt för sitt översitteri, möjligen bara ursäkta sig eller vanligtvis bara tiga. I det stycket skulle du kunna be om valuta för fackföreningsavgiften och be dem undersöka hur arbetsgivaren tar och utövar sitt ansvar för din psyko-sociala arbetsmiljö. Vad jag hört - fast jag vet inte om det är sant - kan det ligga femsiffriga belopp i potten, förutom skammen och nesan. Det kostar inget att fråga facket men det är klart att det kommer att ta energi också från dig om de vill driva frågan.

Svar: Titta i månen! Det var något nytt i förhållande till det gamla titta i stjärnorna. Får se vilket jag väljer.
Torbjörn Lindahl

2015-12-21 @ 00:13:07
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0