Slut

Med julgudstjänster för i år. Eller ska man kanske tänka att det är julgudstjänster alla helgdagar t o m Knut eller kanske t o m t o m Kyndelsmäss? Nå den riktigt intensiva julen är över nu. Två gudstjänster mer än planerat fick jag  leda pga inhopp för krasslig kollega. Men inte särskilt betungande.
 
Lite färre deltagare än jag förväntat mig har det kanske varit vid några tillfällen. Är folk bortresta eller ska vi skylla på vädret eller något annat?  Vid kvällens gudstjänst i Hertsön gav dock händelserna mig en liten förmaning. Vi var bara elva deltagare inklusive personal och kyrkvärdar så jag hann tänka att kanske är det onödigt med gudstjänster så många dagar i sträck. Men i samtal efteråt med några av deltagarna fick jag erfara hur betydelsefullt det varit att deltaga just denna gång. Alltså stärks jag i min hittillsvarande tro att man ska fira gudstjänst regelbundet på alla helgdagar. Man vet inte vilken gång som just någon enskild person behöver komma.
 
Vad ska jag säga? Stort tack till er som alltid går i kyrkan och som därmed gör det regelbundna gudstjänstlivet möjligt. Kyrkbänksnötandets ämbete är ovärderligt!

Kommentarer
Postat av: +Göran

Du har så rätt i att man inte kan veta när det blir möjligt eller lämpligt eller nödvändigt för en människa att komma till gudstjänst. Sjuksköterskan som har jour kan vara förhindrad vid andra tillfällen som bjuds.

Men det finns en aspekt till. Församlingen runt en kyrka är inte bara en samling individer, utan ett kollektiv med egen identitet. Uppgiften för detta kollektiv är att (åtminstone) varje sön- och helgdag frambära sin tacksägelse som svar på Guds väldiga gärningar. Alla kommer inte att kunna vara närvarande alltid. Men åtminstone några kan komma, och då representera kollektivet och föra dess talan. Gudstjänst firas inte bara människor till frälsning, utan också Gud till ära. En (gudstjänstfirande) församling som avstår från att fira gudstjänst sviker sin uppgift i bägge dessa avseenden. (Jag är medveten om att detta inte går att fullfölja på många håll på landet, men principen gäller!)

Svar: Tack fader och vän!

Alltid berikande och fördjupande synpunkter du kommer med.
Torbjörn Lindahl

2015-12-29 @ 11:19:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0