Julgudstjänster

Enligt planerigen i församlingen skulle jag varit ledig julafton och juldag men sedan lett gudstjänst och predikat de följande två dagarna. Men pga kollegas sjukdom får jag även rycka in på julotta. 
 
Så nu blir min personliga predikotur:*
Juldagen kl 7 julotta i Örnäset
Annandagen 11 Högmässa i Hertsön
Söndag 18 Högmässa i Hertsön
 
Blir det betungande? Nej, jag brukar säga att den präst som tjänstgjort i Nederluleå på 80-talet klagar aldrig. Jag minns jular då jag hade tre julottor, 5.30, 7.30 och 9. Det är ju gudstjänstfirandet som är grejen med julhelgen. Den av julhelgens gudstjänster som annars är mig kärast är nog juldagens högmässa. Kanske beror det på just erfarenheterna från min första prästtid. Eftersom jag oftast hade julottor (senare även midnsttsmässa + julotta) och det var svårt få familjen med småbarn med på någon av dem så blev det ofta så stt vi som familj sedan gick tillsammans i högmässa i Nederluleå. Jag tycker det är tråkigt att juldagshögmässan numera ofta rationaliseras bort i många kyrkor. Men i år får jag återuppleva traditionen från min första prästtid: leda julotta och sedan gå i högmässa. Men då får jag byta kyrka. Kan du gissa till vilken?
 
- - - - -
* i den kyrka som annars ligger mig varmt om hjärtat, Hertsön, firas även juldagshögmässa kl 11 (och julbön på julafton kl 14). De gudstjänsterna leder Bosse.
 
Återstår att se om fortsatt sjukdom leder till fler gudstjänstinsatser för mig under senare delen av helgen.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, julottan är ju egentligen "bara" en utvecklad morgonbön. Klart man ska på högmässa också, om sådan finns. Det gjorde vi på 70-talet. Vad är det vi (lekmän) är lediga för egentligen ;o).

Albert Engströms dikt om just julottan är dock alldeles, alldeles underbar (GOD JUL!): http://www.diktarna.blogspot.se/search/label/Julotta

2015-12-24 @ 06:07:47
URL: http://efsidag.blogspot.se
Postat av: Staffan Humlebo

Underbar blogg jag hittat ! Ska läsa den kronologiskt från 2008 ! Jag blev troende på hojen ska du veta. 1979 på sommaren drog jag på min BMW 750 från Färila i Hälsingland till Nordkap i Norra Norge och sedan genom Finland och Norrbotten hem igen. Tog en månad ungefär.
Det jag upplevde var just "förlåtelsens frihet och vinddraget på hojen"...Vintern som kom ägnade jag åt att finna en kyrka, en formulering, en familj. Men det hela började på hojen !

Svar: Där ser man vilken välsignelse en hoj kan vara!
Torbjörn Lindahl

2015-12-27 @ 13:41:05
URL: http://humlebo.nu
Postat av: Anders Stenström

Andreas, är verkligen julottan "bara" en utvecklad morgonbön? Är den inte ett spår av julens gryningsmässa?

Och tack för Engström-dikten, förvisso underbar -- men ska det verkligen vara "ramarnas"?

2015-12-28 @ 22:02:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0