Jag slog på datorn

För en stund sedan. I akt och mening att skriva ett inlägg.Jag tänkte: jag kan ju inte överge alla drygt 100 kära läsare som surfade in på bloggen under påskdagen. Dagen för bloggfastans upphörande. Tänk om det varit över 100 som kommit till påskdagshögmässan.. Det hade varit roligt.
 
Men jag kom inte på något att skriva om så jag slog av den igen. Men samvetet grep mig. Jag kan inte överge kära läsarna. Alltså tänkte jag att något kort kunde skrivas bara från telefonen så här innan man somnar.
 
Under tidigare omnämnt snabbesök hos yngre bror i Umeå fick jag läsa i en bok som jag uppskattade mycket. Pehr Stenbergs Lefvernesbeskrifvning. Del ett har utkommit. Del två kommer 20 april och under närmaste åren ytterligare 3-4 delar. Att kalla hittills utkomna del för "tegelsten" är en förolämpning mot boken. Över 700 sidor tjock och stor som en halv ungspannkaka. 
 
Pehr Stenberg var en man som såg lifvets ljus i mindre by i Umetracten. Betraktad såsom med läshufvud utrustad feck han möjlighet studera och via studier i Åbo blef han sedan prest.
 
Under stor del af sitt lif nedtecknade han allt han råkade ut för och tänkte. Sammanlagt 5000 handskrifvna sidor blef hans Lefvernesbeskrifvning. En tanke att den i någon framtid skulle kunna publiceras hade han nog och det är vad som nu pågår via Umeå Universitet.
 
Gifvetwis beställde jag del ett och wäntar nu ifvrigt på att densamma få på posten (=ICA) afhämta.
 
Riktigt intressant och gripande att få en sådan lefvande inblick i en menniskas lif och tankewärld för ca twå hundra år sedan.
 
Kan gifvetwis inte annat än recommenderas. För den som ids egna oskäligt mycket tid åt bokläsande.
 
Och dessutom var han ju prest så lite kiyrkohistoria blir det också.
 
(Med afsigt har jag försökt delgifva högt wärderade käre läsarne en ringa aning om det språk som i boken möter. Dock vanlig stil. Inte frakturstil!)

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Nu vet jag vad min kyrkoherde ska få i avskedspresent! (Gissa vad han heter!).

F.ö. har jag redan lånat och läst hans fantastiskt detaljerade beskrivning av hemsocknens geografi! (På den tiden var ju apostlahästarna fortfarande i flitigt bruk!).

2015-04-08 @ 07:17:52
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Alltså Ume-komministerns geografiskildring. Inte Njutångers-kyrkoherdens.

2015-04-08 @ 07:19:48
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: SigridL

Heja Andreas
Vi kan ge den tillsammans!!!
Sigrid

2015-04-09 @ 18:45:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0