Vips så var vi dubbelt så många

vid förmiddagsgudstjänsten i Hertsökyrkan idag. Vi firade psalmgudstjänst - som vi gör några gånger per år. Då sjunger vi betydligt fler psalmer än vanligt. Idag fick söndagens ämne Ett är nödvändigt prägla psalmvalet tillsammans med ett hösttema. Strax innan gudstjänsten var vi bara ca ett dussin men så kom två laestadianfamiljer och vips, ja, ni vet, det står ju i rubriken. Dock var inte familjerna helt kompletta för i så fall hade vi nog blivit närmare trettio. Domkyrkoförsamlingen borde sända ett officiellt tack till Fridsförbundet för dess positiva påverkan på gudstjänststatistiken.
 
På kvällen var jag tillbaka för en enkel kvällsmässa då jag numera driver linjen att ingen helg ska vara utan mässa. För det mesta är det högmässa dock.
 
Däremellan hann jag besöka mamma och sen fara förbi bönhuset och höra 1,25 predikan innan jag måste ta bussen till Hertsön. Jag åker mycket buss numera. Jag måste ju klimatkompensera för min onödiga motorcykelkörning.
 
Eftersom det var acceptabelt fint väder när jag kom hem senare på kvällen kunde jag, tillsammans med gammal vän som skjutsade hem mig, dels beskåda vackert norrsken, dels med handkikare titta på Andromedagalaxen, vår närmaste granne bland galaxerna i universum. Det hör liksom till ritualet att varje år låta ljus falla in i sina ögon vilket färdats genom rymden i några miljoner år (hastighet: 300000 km/s - inte 300000 m/s som jag först råkade felskriva  och två kommentatorer snabbt rättat.)
 
Bra att man ibland påminner sig något om universum om man börjar tro att man är nå´nting.
 
Det oroväckande är förstås att vår galax, Vintergatan, och Andromeda närmar sig varandra med en hastighet av ca 120 km/s. Men ett litet tag till kan vi ta det lungt. Det kommer dröja ca 3 miljarder år innan vi kolliderar.*
* alla faktauppgifter enligt Wikipedia. Är dom fel får någon rätta mig.

Kommentarer
Postat av: ATL

300 000 km/s ska det vara.

Svar: Förlåt felskrivningen.
Torbjörn Lindahl

2014-09-29 @ 06:27:44
Postat av: Lennart G

Ljusets hastighet i vakuum, c, är en fysikalisk konstant och är 299 792 458 m/s

Svar: Naturligtvis. Jag rättar i texten.
Torbjörn Lindahl

2014-09-29 @ 09:46:48
Postat av: Ann-Katrin Roth

De där siffrorna är så astronomiskt stora att det är svårt att greppa det. Men tänkvärt.

Svar: Jo alla faktum om universum kan ju ge en svindel
Torbjörn Lindahl

2014-10-01 @ 14:24:45
Postat av: Alma-Lena

Härligt med stora familjer! Har kompisar med 10 syskon och undervisar barn från lika stora familjer. Mina kompisar från södra Sverige skrattar gott åt våra födelseannonser och bilder i Kirunatidningen där barn i stora familjer välkomnas. Själv har jag bara hunnit med fem, men det tjatas om syskon...

2014-10-02 @ 18:47:53
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0