Vilken mättnadskänsla

det är i hela personligheten när man fått vara med om en riktig högmässa. Såsom jag fick vara idag i Hertsökyrkan. Bosse ledde gudstjänsten och predikade. Själv assisterade jag bara vid nattvarden.
 
38 deltagare sammanlagt noterade kyrkvärdarna. Även det glädjande. Men den andliga mättnadskänslan infinner sig även om deltagarantalet är mindre.
 
Det viktiga är komplett, riktig, väl genomförd liturgi. God predikan är ett plus och en någotsånär aktiv och liturgiskt kunnig församling ett plus till. Kanske är detta en av grejerna: man är verkligen omgiven av bedjare, människor som lever med i liturgins böner.
 
Gudstjänstglädje är vad det är!
 
 Efter några timmars arbete vid dator och skrivbord blev det buss hemåt. Planerade först stanna vid Örnäset och gå i bönhuset. Men till slut skippade jag det. Den andliga mättnadskänslan var kanske stor nog. Men glädjen träffa andra kristna vänner missade jag. Får ta igen det vid annat tillfälle. Ett sådant tillfälle kan bli när jag om några veckor ska prata lite kyrkohistoria i vuxengruppen under en fredags-bibeltimme.
 
Väl hemma blev det bl a ett ganska långt samtal med god vän i andra änden av landet om framtiden i svenska kyrkan. Kan Missionsprovinsen vara en del i en möjlig framtidsväg? Jag utesluter inte det. Min vän var mycket tveksam.
 
Den som lever får se. Nu återstår att se om Gud ger en dag imorgon också. I så fall blir det mässa i ett hem. Precis som på annat ställe i lördags. Mässa tre dagar i rad. En prästs privilegium.
 
Inte undra på att man känner sig andligt proppmätt.
 
 

Kommentarer
Postat av: Sven Andersson

ANDLIG MÄTTNAD! Var själv på en s.k. FN-mässa, där
psalmerna ersatts av div. gamla visor som "Varför
skola männskor strida..", "Blowing in the wind",
"I natt jag drömde" och "We shall overcome" samt
'"En enkel sång om frihet" -trol. hemlagad text med
betydande pekoralt värde. Som postl. framförde den
ganska välsjungande kören "Du är det finaste som
finns". Sv. psalm 728 var med såsom tillredelse, men
råkade komma efter att kantorn sjungit lovsägelsen
och kören Helig enl. Harling. VAD KAN INTE FÖREKOMMA

Svar: Käre bror, hur ska jag trösta dig? Önska dig en norrlandssemestertripp med besök i Hertsökyrkan?
Torbjörn Lindahl

2014-10-27 @ 09:13:41
Postat av: Anna

Det är synd att 38 besökare räknas som en stor högmässa. Det ryms väl mycket fler i den kyrkan! Verkligen lulebornas förlust att bara 38 personer fick ta del av denna, av allt att döma, proffsigt utförda och upplyftande högmässa! Intressant att läsa om en högmässa från prästens synvinkel, har jag aldrig gjort förut.

Svar: Kyrkan är inte jättestor men drygt 100 får vi väl in i kyrksalen med nuvarande möblering. Packar man in stolar och även nyttjar sidosalen blir det ännu fler. Men visst, 38 är inte många. Men enligt gällande officiell kyrkostatistik lär 84% av svenska kyrkans huvudgudstjänster firas med färre än 20 deltagare.
Torbjörn Lindahl

2014-11-23 @ 23:47:12
URL: http://bibelkristna.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0