På måndag lär Domkapitlet fatta sitt beslut

angående den anmälan som en prästvigd kvinna i Gällivare-Malmbergets pastorat lämnat mot några av sina kollegor. Redan att domkapitlet överhuvudtaget tagit sig an ärendet är illa nog. Man borde redan direkt lagt anmälan till handlingarna med motiveringen att här finns inget att utreda. Anmälan - som jag i sin helhet tagit del av - är nämligen fullständigt substanslös. Den innehåller ingenting som rimligen förtjänar bli ett domkapitelsärende.
 
Nu har den informationen nått mig att Luleå domkapitel har som praxis att aldrig avfärda något utan utredning. Okey då, men efter företagen utredning kan beslutet bara bli ett: ingen åtgärd. Varje annat beslut kommer med säkerhet att fullständigt beröva mig allt återstående förtroende för mitt domkapitel.
- - - - - 
Efter att ha fått vissa påpekanden om mitt skriveri i denna sak vill jag förtydliga att jag i detta inlägg inget skrivit om den faktiska situationen i pastoratet, ingenting om någon inblandads gärning eller trovärdighet. Jag har bara uttryckt att enligt min mening är inget av det som nämns i anmälan av den arten att det bör föranleda någon åtgärd från domkapitlet. Och därför borde ärendet överhuvudtaget inte ha tagits upp.

Kommentarer
Postat av: Alma-Lena

Bra med din Brask-lapp på slutet, men du skulle kunna ändra början också "en prästvigd kvinna" det skulle räcka med en präst, eller en anställd, för att inte strö ytterligare salt i sår.

Ditt påpekande på slutet är bra så att skrivningarna blir tydligare. Alla är inte vana vid kyrkojuridik och de flesta vill inte uttala sig för kategoriskt, speciellt inte i den skam- och stressfyllda situationen en mobbad människa befinner sig i.

Svar: Uttrycket "prästvigd kvinna" är inte avsett vara nedsättande. Inte heller är det jag som hittat på det. Det var de prästvigda kvinnorna själva som genom sin förening introducerade begreppet för nu ganska många år sedan. De ville nämligen bestämt undvika uttrycket "kvinnlig präst". Varför de ville detta är jag inte riktigt på det klara med men det var snarare "kvinnlig präst" som ansågs nedsättande.Jag har för flera år sedan skrivit om mitt beslut att anpassa mitt språkbruk till de prästvigda kvinnornas eget önskemål - även om jag personligen anser uttrycket vara aningen otympligt - men det var nog långt innan du började läsa min blogg (i vart fall långt innan du dök upp som kommentator).
Torbjörn Lindahl

2014-10-26 @ 06:09:11
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0