Ökenråttor

var samlade i Boden ikväll.
 
Ja, för att vara exakt så var ett knappt dussin personer samlade för att utvärdera sommarens OAS-möte på Storstrand, Piteå. En sammanfattning kan lyda ungefär som så att planerandet och genomförandet gick bra och vi upplevde att mötet var välsignat. 
 
Vi ställde oss givetvis frågan om vi ska ta initiativ även till ett mindre möte kommande sommar på samma plats (ett större norrlandsoasmöte i Umeå 2016 är i stöpsleven men inte definitivt beslutat ännu). Vi kände oss inte mogna att direkt ta ställning till ett mindre möte nästa år så vi beslöt att vi ber över saken en tid och tar slutlig ställning om en tid.
 
En fin, trevlig och uppbygglig kväll där vi också fick be med och för varandra.
 
Ökenråttorna då? Jo, det var så här. En av initiativtagarna till vår träff hade beslutat ordna ett lotteri där inkomsten gick till OAS-rörelsen. Den som vann blev utsedd till hedersoasare med titeln ökenråtta. Som tecken på sin vunna värdighet fick den utsedda den på bilden synliga ökenråttan i tyg från Dollarstore. Utan all egen förskyllan eller värdighet föll lotten på undertecknad som alltså fick ta ökenråtten hem för det kommande året. Nästa år får någon ny lottas fram och tygökenråttan är alltså ett vandringspris.
 
Att vi så gärna är ökenråttor beror givetvis på det som utspelade sig utanför Överluleå kyrka vid inledningen av OAS-mötet i Boden 2005. Ett gäng sossar var samlade för att demonstrera mot OAS-mötet* och på ett av plakaten stod "Ut med ökenråttorna". Alltsedan dess har vi betraktat "ökenråtta" som en hederstitel för en kristen.
 
Känner mig hedrad att få vara Hedersökenråtta ett år framöver.
- - - - - - - - 
* formellt inte mot OAS-mötet  som sådant utan snarast mot OAS-rörelsens praktiska hållning när det gäller att hantera olika synsätt på kvinnor som präster, eller rent av för kvinnor som präster, har demonstrationsanordnaren Irene Gustafsson många gånger efteråt velat hävda. Tyvärr var det ytterst få av dem som såg demonstrationen som uppfattade den lilla skillnaden. Så de flesta tog det som en demonstration mot OAS. 
 

Kommentarer
Postat av: Dag Sandahl

Övermåttan stolt blir jag över att få vara vän med självaste Hedersökenråttan och inser att vi håller oss med en frimodig hedersökenråtta!

Svar: Och ökenråttorna gläder sig över sina vänner!
Torbjörn Lindahl

2014-10-30 @ 17:27:04
Postat av: Alma-Lena

Ökenråtta kan aldrig vara ett skällsord de är både söta och lättlärda, har haft fyra ökenråttor och de är de trevligaste husdjur man kan tänka sig. Ni gör rätt i att ta det som en hederstitel!

Svar: Roligt höra. Ska kanske fundera på ökenråtta om jag någon gång vill skaffa mig ett litet husdjur.
Torbjörn Lindahl

2014-11-01 @ 16:51:13
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0