Stockholmsbesök

Har varit en snabb sväng till Stockholm och träffat äldste sonen. Promenad i en sommarsoligtrevlig huvudstad. Något gott att äta och något gott att dricka på trevlig restaurang i Gamla stan. Vi träffade även gamla vänner från Luleå stift som kom promenerande. Jag berättade att jag flera gånger passerat den ort där dom bor med MC och att jag faktiskt försökt få kontakt men ej lyckats. Jag lovade pröva igen om motorcykeln för mig förbi. En kort kyrkodiskussion hann vi med där vi gemensamt ondgjorde oss över Strukturutredningen och dess konsekvenser genom det beslut som Kyrkomötet klubbade för något år sedan. 
 
I kyrkliga medgångstider delar man upp organisationen i allt mindre enheter för att komma närmare folket, i sämre andliga tider gör man större enheter, konstaterade min vän som har betydligt större kyrkohistoriska kunskaper än jag. Och detta är ju vad vi ser nu konstaterade vi gemensamt.
 
Trenden att slå ihop till allt större enheter var ju något som gällde tidigare inom företagsvärlden. När man där nu övergett det synsättet och istället börjat dela upp i mindre enheter så ligger kyrkan som vanligt långt efter sin tid.
 
I just detta avseende ska dock kanske just jag inte kasta sten i glashus eftersom många anser att jag inte bara ligger årtionden efter min tid utan rent av århundraden.
 
Sonen berättade också att han en gång träffat en invandrare från mellanöstern som sade sig vara kristen. Sonen hade då också bekänt sin kristna tro varvid invandraren utbrustit
- Va! En svensk som är kristen!
Senare då dom gått ut för att röka så hade han sett sonen tända sin cig med vanlig tändsticka varvid han utbrast igen
- Ja nu förstår jag att du verkligen är kristen!
Underförstått då han är så spartansk i sitt levnadssätt att han kör med tändstickor och avstår den världsliga lyx som en cigarettändare innebär.
 
Här ser jag plötsligt lösningen för oss alla som vill vara äkta kristna men därvid anses vara så gammaldags. Här har vi ett sätt att förnya vår tro i grunden. Vi kan utöver de gamla orätterna dans, bio, sport mm skriva in cigarettändare i syndakatalogen. Nu behöver ingen anklaga oss för att höra hemma i 1800-talet. Vi kan verkligen förnya oss på avgörande punkter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0