Måndagsutklädning

Man får lust att sucka. Det ska man väl göra på måndagar. Ledig dag. Hade tänkt arbeta lite med diverse men det blev mest en vilodag. Kom ju hem sent igår och bloggade dessutom mitt i natten. Inte undra på att man känner sig trött. Hur Dag Sandahl orkar blogga nästan dagligen vid sju- halvåttatiden på morgonen fattar jag inte.
 
Nu ska man visst tycka något om om Eurovisionsschlagerfestivalen också. Har hört och förstått att det visst var någon kvinna med skägg som vann. Kanske en sådan som man förr reste runt i landet med och visade upp på cirkus. Skäggiga damen typ. Blev tvungen kolla lite på nätet för att uppdatera* mig då jag inte tidigare brytt mig ett smack.
 
Fick via info på nätet veta att det rör sig om en dragshowartist, alltså en sådan som klär ut sig till motsatt kön. I det här fallet man som klär ut sig till kvinna och därtill sminkar på något som ser ut som ett skägg. Lite studentspex från Chalmers typ alltså.
 
Så var det med det.
 
Själv har jag äkta skägg och klädde om från vanliga manliga vardagsjeans till lite nyare finare jeans av samma sort men bara lite mer oanvända och annan färg när jag gick över till grannarna för middag. Om jag i morgon kommer till jobbet i min nya utstyrsel förväntar jag mig stor uppskattning pga den befrielse jag innebär för alla människor som känner sig förtryckta och inte törs komma ur sina garderober. Särskilt vita medelålders heterosexuella män.
 
Att klä ut sig är annars roligt. När jag var barn och vi bodde på Hållands folkhögskola i Jämtland hade vi en utklädningslåda fylld med en massa gamla och för barnen för stora kläder som vi ibland fick ta fram och leka med. Ett tillfälle med allvarlig utklädning hörde jag talas om på 70-talet. En liten flicka som i TV-gudstjänst för första gången i sitt liv såg en prästvigd kvinna ropade på sin mamma: "mamma, mamma kom och titta! Det är en tant som klätt ut sig till präst!"
 
Att tanter och flickor klär ut sig till präster lär förekomma på karnevaler på mer sydliga breddgrader, ett tillfälle då man vänder totalt upp och ner på tillvaron och framställer det som normalt är otänkbart.
 
För några år sedan skrevs det i Kyrkans Tidning om den pågående snedrekryteringen till prästämbetet och dess eventuella framtida konsekvenser. Tecknaren Parsmo hade ritat en manlig präst gående å väg omgiven av häpna människor, bla en liten flicka som påkallade sin mors uppmärksamhet med frågan "mamma, varför har farbrorn tantkläder?" Jag tyckte det var både roligt och tänkvärt så jag satte upp en kopia av teckningen på anslagstavlan vid personalens lunchrum i Örnäsgården. Men kanske var det för känsligt att ens nämna detta uppenbara faktum. En dag var lappen nertagen. Den kopia av skämtteckningen som jag själv behöll sitter dock i tryggt förvar vid mitt skrivbord i Hertsökyrkan.
 
Nu ska jag snart klä ut mig i pyjamas. Om jag pyjamasklädd håller mig vaken halva natten så ger jag kanske mitt stöd åt tanken på sömngångarnas lika värde.

* jag måste ju utmana kära läsarna genom att låtsas som om jag inte helt befinner mig i 1800-talet
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0