Dubbel begravningsdag

har det varit idag.
 
Jag började dock dagen med en helt annan uppgift, att skjutsa en billös person till ett nytt jobb. Sen var det dags för den begravningsgudstjänst jag själv förrättade. Sedan gick jag på en begravning och var med om både gravsättning och minnestund. Den begravningen var för trosbrodern och vännen - vågar väl säga så - Göte Tornberg. Gudstjänst och minnesstund i bönhuset och gravsättning däremellan på Nederluleå kyrkogård. Mycket fin dag. Även om jag som präst haft begravningar i antal som räknas i fyrsiffriga tal, så är det ju faktiskt ytterst sällan man får vara med om det jag upplevde idag, en minnesstund med mycket folk där alla, eller åtminstone så gott som alla, är bekännande kristna. Man får en aning om hur en begravning borde vara när det är på riktigt. Minnesstunden leddes fint och väl avvägt av Jörgen Ericsson.
 
Jag fick även träffa fadern till den unge man från annan ort som, nu studerande i Luleå, hyr ett rum på övervåningen i mitt hus. Han (fadern alltså) och jag har inte setts sedan vi själva var i slutet av tonårstiden och möttes i KU- och KGF-sammanhang. Roligt återseende.
 
Göte, som vi dag följde på den sista jordiska färden, träffade jag nog för första gången för cirka 40 år sedan. Därefter i olika sammanhang. Under flera år hade vi ett särskilt kärvänligt förhållande till varandra då vi ömsesidigt utmanade och lovade att besöka varandras gudstjänstsammanhang. Om han kom till kyrkan så var det sen min tur att gå till bönhuset och gick jag dit så var han så illa tvungen dyka upp i högmässan. Men utan att berömma mig så tror jag nog att jag vann "tävlingen".
 
Vi hoppas och tror att han nu vunnit det lopp som ger en oförvissnad segerkrans.

Kommentarer
Postat av: Alma-Lena

Vilken rar och givande "tävling" du och Göte hade! Inspirerar till efterföljd. Då kanske man vågar gå på syrisk-ortodox mässa för man kan skylla på "tävlingen", för ibland är det ju lite kymigt att komma till sammanhang där man sticker ut fast vi alla tillhör Kristi kropp.

Svar: Men det gäller ju att ha en motspelare i andra laget om det ska fungera som tävling.
Torbjörn Lindahl

2014-05-29 @ 06:08:52
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Ja och nu har vi ju flera medspelare i de riktigt gamla kyrkorna från orienten hos oss.

2014-06-03 @ 11:45:06
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0