Detta står jag inte bakom

Det är allmänt känt - för dem som har minst elementär kunskap om skeendet - att vår biskop i Luleå stift var en av tre biskoper som aktivt motsatte sig 2009 års kyrkomötes beslut att införa vigselmöjlighet i kyrklig regi även för par där båda parterna är av samma kön.
 
De tre biskoparnas reservation i kyrkomötets Läronämnd var teologiskt skarp även om språket och ordvalet givetvis var lugnt och sansat.
 
I personligt samtal med biskopen en tid därefter har präster på direkt fråga till biskopen fått positivt svar att det är tillåtet att som präst i svenska kyrkan omfatta kyrkans gamla tro i denna fråga, dvs tron att äktenskapet är avsett för en man-kvinnarelation - och att ge uttryck för den tron! Den s k väjningsrätt som kyrkomötet medgav, vilken innebär att präster har rätt avstå från att utföra vigslar av enkönade par, innebär alltså inte bara att man har rätt att väja i tysthet men inget säga i övrigt, utan man har rätt att ge uttryck för sin uppfattning i samtal, opinionsbildning, predikningar, undervisning, konfirmationsundervisning mm utan att därför uppfattas som illojal med svenska kyrkan. Kort sagt: svenska kyrkan har i praktiken två parallella uppfattningar i denna fråga.
 
Med detta biskopens tydliga stöd i ryggen vill jag härmed ge uttryck för att jag inte står bakom det som i realiteten uttrycks genom det församlingsblad, Kyrknyckeln, som nu i dagarna utdelas till alla hushåll i de två stora församlingarna i Luleå. Förstasidan pryds av en bild av två unga kvinnor - båda klädda i brudklänning - i samband med deras kyrkliga vigsel. Eftersom bladet sprids vitt och det i praktiken är "enögt", som om det bara skulle rymmas en hållning inom svenska kyrkan i denna fråga, vilken alla kyrkoanställda i staden i praktiken blir förknippade med, med eller mot sin vilja, så måste jag, i de sammanhang jag kan, ta tillfället att "reservera mig". Givetvis gäller min "reservation" inte någon särskild markering mot de enskilda personer som avbildas utan det faktum att publicerandet av denna bild på församlingsbladets framsida innebär en tydlig ideologisk markering avsedd att påverka läsekretsen. Jag ger inte detta mitt stöd. Om man velat ge ut ett nummer på temat "samlevnad" som verkligen skulle beröra den stora delen av befolkningen och samtidigt ge uttryck för det som är det unika kristna bidraget i dessa sammanhang så hade det funnits mycket att skriva om äktenskapet, barnen och deras fostran, hur trasiga äktenskap kan repareras och ge en positiv målbild för den stora gruppen människor. Församlingsbladets utformning kan inte uppfattas på annat sätt än som en anpassning och följsamhet till det för dagen politiskt korrekta. Något annat och högre är definitivt kyrkans kallelse.
 
Under eftermiddagen denna dag (söndag) besökte jag även Fridsförbundets (östlaestadianerna) bönhus och lånade efter gudstjänsten predikstolen för att berätta samma sak som jag här skriver. Jag uppmanade också de kristna att fortsätta tro Guds ords vägledning: äktenskapet är för man-kvinna och kyrkan saknar Guds mandat att välsigna andra relationer. I sammanhanget bad jag även i en bön att församlingsbladets opinonsmässiga påverkan på församlingsborna ska minimeras och att människor ska stå fast vid det som dom innerst inne anar är riktigt: att det är Guds mening att äktenskapet ska vara en relation mellan en man och en kvinna.
 
I Fridsförbundet tog jag även tillfället i akt att säga att både kyrkas/församlings såväl som enskild kristens relation och attityd till alla som bär en homosexuell läggning ska präglas av kärlek och omsorg och förståelse för den särskilda - och många gånger svåra - situation som det innebär.
 
Utan att i övrigt binda prästkollegan och vännen Erik Johansson till mina skriverier så länkar jag här till hans blogg PrästerikSe särskilt inlägget Frustration från 24 mars 2014. Läs gärna vad Erik skriver. Själv bärande homosexuell läggning har han valt celibatets väg och skriver i dessa frågor med en ödmjuk och mild ton som är väl värd att ta del av.

Kommentarer
Postat av: S

Hittar inte riktigt ordet...men coolt eller härligt att du spontant (?) lånade predikstolen! Ditt senare inlägg var också intressant, man önskar att ett sådant resonemang skulle nå ut till allmänheten.

Svar: Så coolt var det väl kanske inte, Jag har ju stått i den ganska ofta i predikosituationer. Sedan är det ju så att var och en som har någon information att ge, oavsett om det gäller söndagsskola eller städning eller årsmöte gör det ju från predikstolen där mikrofonerna finns.
Vad mitt nästa inlägg beträffar så se även kommentaren från min gamle kamrat.
Torbjörn Lindahl

2014-03-31 @ 21:59:56
Postat av: S

nej det var kanske inte coolt, men jag sa att jag inte hittade ordet :) Men tycker det var bra i allafall, kort och gott.

Svar: Tack för uppmuntran
Torbjörn Lindahl

2014-04-01 @ 06:05:44
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, det var bra. Måste göra något liknande som Folkpartist beträffande sommarens Pride-parad i Hudiksvall, som även Kristdemokraterna på orten är med och arrangerar. (Har det sagts mej - alla utom SD tydligen, som nu är enda partiet i riksdagen som tror att bara kvinnor kan föda barn).

2014-04-01 @ 22:26:14
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Jokke

Tack Tobbe! Min Älskade hustru försökte nästan gömma undan senaste numret av Kyrknyckeln för mig! Jag har länge tyckt att vi måste skilja på det juridiska och det kyrkliga äktenskapet.Denna tidning är bara ett sätt att flirta med det sekulära men också ett effektivt sätt att skrämma bort många troende och sökare ur svenska kyrkan och t.om ur Kristendomen!

Svar: Roligt att du tog emot det jag skrev. Jo, jag har också talat med din hustru. Dock inte om tidningsgömmande men väl om hörda reaktioner bland folk.
Torbjörn Lindahl

2014-04-02 @ 18:57:59
Postat av: Per-Eric Simma

Tack Torbjörn för det frimodiga vittnesmålet, och då menar jag både det att du står upp för det traditionella äktenskapets bevarande, och att du på ett vänligt sätt motiverar ditt ställningstagande.

Tackar också för informationen om biskopens syn i frågan om väjningsrätt, dvs att det ger alla präster rätt att ha en avvikande åsikt i frågan, och att de också kan försöka påverka andra ditåt, utan att riskera någonting.
FÖr mig ger det en bild av att många fler präster därmed borde ha anledning att agera på ett sätt som de nu inte vågar...


Svar: Det är väl så att många följer med när opinionsvindarna svänger och därmed tappar sin frimodighet.
Torbjörn Lindahl

2014-04-04 @ 00:16:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0