Julhelgen pågår för fullt

Nu återstår tredje- och fjärdedag jul. Den senare - Menlösa (oskyldiga) barns dag - infaller i år på söndag så det blir en riktig helgdag.
 
Denna dags gemenskapsdel bestod i middag hos moster o morbror tillsammans med mamma. Gudstjänstdelen innebar kvällshögmässa i Hertsön ledd av Bosse. Måttligt stor skara men vi lär ha varit fler än i grannkyrkan där samme präst celebrerade kl 11. 
 
Efter mässan for mamma och jag förbi kyrkogården och tände ett ljus på pappas grav. Tillsammans sjöng vi också vers ett av pappas favoritjulpsalm "Var kristtrogen fröjde sig".
 
Den helige Stefanus dag - martyrkyrkans dag - är ju alldeles för viktig för att glömmas bort. Från BloggarDag har jag inhämtat - vad lär man sig inte där! - att det är en riktig helgdag som inte ska fuskas bort med förkortade mässor eller musikgudstjänster. Nej komplett högmässa ska det vara.
 
På BloggarDag kunde du även strax före jul läsa en bra kommentar om NSD:s skriverier om kvinnoprästmotståndet inom kyrkan. Själv kommenterade jag det ju väldigt kort i denna blogg. BloggarDag är som alltid mer ingående. Läs gärna.
 
Undr gårdagsaftonen hade jag en stund lite tid över och passade på surfa lite med telefonen. Råkade hamna på "Katolsk vision" som betraktar sig som en reformrörelse inom den katolska kyrkan. Det synes som om den rörelsen vill åstadkomma istort sett exakt det som införts i svenska kyrkan de senaste årtiondena: demokrati (mer leknannainflytande), kvinnliga präster och vigslar för enkönade par. Man tänker: varför stångar ni huvudet i väggen, varför försöka förändra den koloss som den katolska kyrkan är? Det finns ju en etablerad kyrka som har allt det ni vill åt, svenska kyrkan! Varför inte konvertera istället?
 
Och tvärtom är det för oss traditionalister i svenska kyrkan. Ofta får vi höra: varför byter ni inte kyrka? Det synes som det finns en massa folk som fötts i fel kyrka. Ungefär som människor som tycker att dom fötts i fel kropp. Som vill byta kön. I svenska kyrkan bedriver vi mångfaldsarbete. Där ska vi lära oss acceptera dessa som är annorlunda. Gäller det också i andligt avseende?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0