1 Kor 11-14

Bokläsning mer än bokslängning blev det idag.
 
Jag berättade redan i natt att jag i hyllorna funnit mitt ex av Nils Johanssons lilla skrift " 1 Kor 11-14 och prästvigning av kvinnor".*
 
Den tog inte alltför lång tid att ta sig igenom (liten skrift på 100 sidor).
 
Jag har läst den förut men känner nästan att jag begrep den bättre nu. Den är inte helt lättillgänglig, särskilt kanske om man saknar förtrogenhet med teologiskt språkbruk pch exegetiska resonemang. Men det känns som en viktig bok. Borde man se till att den kom i nyutgåva?
 
Grundpåståendet att kap 11-14 i 1 Kor utgör ett sammanhållet helt kanske är radikalt nog för vissa men tanken att det är kvinnornas uppträdande i gudstjänsten (behandlas i början av kap 11 och i slutet av kap 14) som är hela avsnittets huvudärende och att delarna om Kärlekens lov, nådegåvorna, Kristi kropp mm egentligen mest finns med för att stärka argumentationen i huvudärendet - det är kanske en aningen radikal tanke.
 
I vart fall blir man påmind om hur viktigt det är att inte bygga stora resonemang på enskilda bibelord som rycks ur sitt sammanhang.
 
Alla som vill ha en bestämd åsikt i frågan om det är "rätt eller fel med kvinnliga präster" borde ta sig igenom denna bok. Och särskilt alla som vill komma fram till att det är rätt borde hitta ett övertygande sätt att ta sig förbi denna lilla boks argumentering.
 
Annars får ju Dag Sandahl rätt (hemska tanke): svenska kyrkan har aldrig ordentligt tagit itu med den teologiska frågan.
 
- - - -
* utgiven av det numera nedlagda förlaget Pro Veritate. Det är alltså bibliotek och antikvariat och goda vänner som gäller om man vill läsa den. Enda ex som fanns på Bokbörsen idag beställde jag :)

Kommentarer
Postat av: Bengt Holmberg

Märkligt nog finns det en annan, något oväntad exeget, som också ser sambandet mellan 1 Kor 11 och talförbudet i 1 Kor 14 på samma sätt som Nils Johansson, och att just det faktum att detta långa textparti börjar och slutar med frågan om kvinnors roll och uppträdande i gudstjänsten som ett tecken på att detta ÄR den underliggande knäckfrågan. Den exegeten är den kända feministteologen Elisabeth Schüssler Fiorenza, i Harper's Bible Commentary (1988)!
De två exgeterna ser annars inte på samma sätt på kvinnor i prästämbetet.

Svar: Intressant.
Torbjörn Lindahl

2014-08-06 @ 22:34:57
Postat av: den gamle kamraten

Man kanske kan få låna dendäringa exegetiska boken - vid tillfälle. Kan ju leda till uppfattningsändring tillbaka - typ.

Svar: Låna var ordet.
Torbjörn Lindahl

2014-08-07 @ 00:37:20
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Roland Gustafsson

http://shop.textalk.se/se/article.php?id=9449&art=2059546

http://kalin.nu/km1958.htm

2014-08-07 @ 10:40:10
URL: http://www.missionsprovinsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0