Påsklördag

Blandning av andligt och världsligt. Däckbyte på två bilar. Ena på förmiddagen, andra på eftermiddagen.
 
Kl 11 var det Kristus-vilar-i-graven-andakt i kyrkan. Och på aftonen samlades vi till knytkalas för andra året i rad. Dubbelt så många detta år. Och nästan alla tog ju med så mycket mat att det skulle räckt till alla. Nä, nu överdriver jag lite, men man behövde inte gå hem hungrig.
 
Glädjande att något kan ske i församlingen utan att det fastslagits i verksamhetsplanen för ett år sedan och utan anställda som var där på arbetstid, ja, till och med utan "frivilliga".
 
I svenska kyrkan! Var det någon som trodde att undrens tid var förbi?
 
Flera som går eller gått i Alpha var med. Några också med anhöriga. Det visar sig vara sant det som sägs i alpha-reklamen. Man får nya vänner.

Kommentarer
Postat av: +Göran

Torbjörn! Ditt omnämnande av andakt på Påskafton väckte nostalgiska minnen från min tid i S:t Jacob i Stockholm. Där samlades vi också till en enkel andakt – några psaltarpsalmer, stilla psalmsång, enkel predikan. Sedan ställde vi i ordning den 'nakna' kyrkan för Påsk – tog ner fastedukarna (vi hade bl.a. en stor duk, som dolde mittpartiet av den stora altaruppsatsen), klädde altaret, tog bort stearinstänk från ljusstakar, putsade dem och kyrksilvret m.m.

Det är en dag att enkelt minnas Sonen i sin sabbatsvila. Fadern hade sin efter avslutad skapelsevecka. Också för oss väntar en sabbatsvila, som Hebr. noterar – vilket väl blir Andens sabbatsvila sedan Andens tid i kyrkan och i den troendes helgelse är slut.

Till dagen hör ju också att lyfta fram den punkt i trosbekännelsen som annars inte ger någon kyrklig högtid – nederstigen till dödsriket. Det fascinerande är ju att detta, enl. Katekesen, inte tillhör Jesu förnedring, utan är första punkten i hans upphöjelse!

Jag önskar dig och din församling en glädjerik och välsignad Påsk!

Svar: Jo påsklördagen är en dag av stilla bidan precis som tiden mellan Kristi himmelsfärds dag och Pingst. Sedan är det ju viktigt som du säger att betona nederstigandet i dödsriket som Kristi första segerhandling. Ett viktigt ämne för en betraktelse.
Torbjörn Lindahl

2014-04-22 @ 10:03:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0