Änkans skärv

Har jag berättat om den? Jag tror det men fann inget när jag försökte leta bland gamla inlägg så då skriver jag (igen?).
 
För nu rätt många år sedan var vi en liten grupp ur gemenskapen i Hertsökyrkan som ville ge ekonomiskt stöd till en (gömd) flykting som väntade på uppehållstillstånd. För att ge det hela nödvändig organisation grundade vi på enklast möjliga sätt en liten förening som vi kallade Änkans skärv (vi ångrade oss nästan när vi insåg att det på modernt engelsktinfluerat språk skulle bli "Ankans skarv" men då var det försent) för att hantera insamlandet av pengar.
 
Efter en tid fick den asylsökande uppehållstillstånd och sin försörjning mer tryggad. Ungefär i samband med detta råkade några medlemmar i föreningen komma i kontakt - fullständigt slumpartat - med en asylsökande familj i Skelleftetrakten som var i ett mycket svårt läge. Vi beslöt skänka våra pengar till dem och styra vår lilla hjälpverksamhet åt det hållet. Så småningom blev ett antal personer i Skellefteå engagerade på olika sätt och efter en tid hade deras hjälpverksamhet vuxit så mycket att det var lika bra att dom tog hand om det i egen regi.
 
Alltså bildades Änkans skärv, Skellefteå. Den föreningen har några tiotal medlemmar, en styrelse och en ordentlig verksamhet tillsammans med åtskilliga understödjare. Verksamheten har vuxit och man har under åren kunnat ge hjälp åt många behövande. Vi från Änkans skärv i Luleå (vi har aldrig varit mer än fem medlemmar, tror jag) brukar bli inbjudna till deras årsmöte. För varje år kan vi se hur verksamheten växer. Bokslut på ca 100000 för två år sedan, ca 250000 förra året och nu 460000. Man har nyligen även bildat ett aktiebolag vid sidan om (vad det nu hette?) så att man ska kunna anställa folk och sälja tjänster och på så sätt ge människor möjlighet bidraga till sin egen försörjning på ett lagligt sätt. Föreningen Änkans skärv i Skellefteå fortsätter vara en ideell förening vars huvudsyfte är att samla in pengar som ges vidare till behövande asylsökande och flyktingar. Nästa år (eller var det till sommaren?) planeras en välgörenhetskonsert, till vilken redan några musiker lovat ställa upp med gratisspelning.
 
Vi ursprungliga "änkor" i Luleå står bredvid och ser på och känner oss mest som små obetydliga "skärvor". Underligt vad som kan ske när en liten sten - av en ren tillfällighet! - sätts i rullning.

Kommentarer
Postat av: maria, Skonummer 39

Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål! Skämt åsido, jag känner mycket väl till Änkans skärv, men hade ingen aning om att ni var inblandade.

Svar: Roligt att du hört talas om det.
Torbjörn Lindahl

2014-04-29 @ 22:31:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0