Lite valresultat

Av någon anledning har jag lite svårt att sova. Det var länge sedan jag kämpade med sömnen. Men istället för att ligga och vrida mig runt i sängen väljer jag bjuda kära läsarna på lite valsiffror.
 
Jag har dristat mig att titta inte bara på valresultaten till kyrkomötet, vilket är det som tilldrar sig mest intresse, utan även på val i de olika pastoraten, framför allt i Norrbotten.
 
Då kan man konstatera att här i vårt kära län har (S) backat i alla pastorat utom två, om man ser till antalet röster, inte till procent. De två där (S) gått framåt är Jokkmokk (+24 ) och Norrfjärden (+2). I alla andra pastorat i Norrbottens län har (S) fått färre antal röster än i föregående val. Är det en trend? Tendensen är viktigare än ögonblicksbilden om man vill spå om framtiden sägs det ju.
 
I några pastorat har (S) tappat rejält:
Gällivare- Malmberget -150
Kalix -268
Kiruna - 305
Piteå - 318
Boden - 247
 
Av dessa är tre sådana där man slagit ihop gamla pastorat till ett nytt stor-pastorat, i enlighet med kyrkomötets strukturbeslut förra året. Det är Gällivare-Malmberget, Kiruna, Kalix. Där har jag jämfört årets siffror med förra valets siffror för respektive samfällighet. I Piteå är situationen likartad, där hade man slagit ihop två stora församlingar (en-församlingspastorat) till en jätteförsamling redan förra valet. En viss minskning av antalet röstande kan man se nästan genomgående i Norrbotten, men så vitt jag kan se är den absolut störst på de orter där man gjort sammanslagningar till jättepastorat. Det gäller även Luleå där det visserligen inte blir någon skillnad i organisation just vid detta mandatperiodsbyte, men där vi tidigare slagit ihop två jätteförsamlingar precis som i Piteå. Vad ska man dra för slutsatser av detta? Att gräsrötterna inte gillar politikernas stordriftslösningar, att vanligt folk tappar intresset när den nära församlingsgemenskapen blir mindre betydelsefull och makten flyttas längre bort? Alltså precis det som vi i Frimodig Kyrka varnade för i fjolårets kyrkomötesdebatt om Strukturutredningen.
 
Återstår att förklara det stora S-tappet i Bodens pastorat. Är det kanske så enkelt som att också sosseväljare börjar ledsna på den levande ikonen Irene Gustafsson som år efter år framhärdar med samma intetsägande , meningslösa floskler om att bekämpa "kvinnoprästmotståndare och "homofober". Ska man i längden få de stora skarorna av socialdemokrater att intressera sig för kyrkan så får man kanske till slut lov att erbjuda dem något roligare.
 
Ett förslag kommer här: onsdag 18 sept kl 18.30 har vi i Hertsökyrkan information om årets alpha-kurs.* Den börjar sedan kommande onsdag 25 sept kl 18.30. Missar man info-kvällen kan man komma direkt den 25 sept.

* en alpha-kurs är en grundkurs i kristen tro. Man går en kväll i veckan under terminen + en helg (fredag kväll - lördag afton). Varje kväll inleds med middag (självkostnadspris) sedan ett föredrag om något kristet ämne, sedan samtal i grupper. Inga förkunskaper behövs. Alla kan komma och det är tillåtet ställa hur enkla, dumma eller svåra frågor som helst. Vi som turas om att hålla föredragen i alpha-gruppen är två präster, Anna-Stina Svedberg och undertecknad, en diakon, Ulica Vedin och en av våra hjälpledare (som tidigare gått en alpha-kurs), Christer Enryd.
Man kan givetvis även googla och söka information om en alpha-kurs. Där kan man även få information om andra alpha-kurser i landet, om man nu råkar bo för långt från Luleå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0