Kykovalet är här!

Nu väntar vi bara på kyrkovalet på söndag. Nu är "valrörelsen" till största delen slut. Jag kommer själv inte att skriva något mer inlägg tex. 7-8 inlägg har jag fått publicerade på NSD:s debattsida. Jag har idag mailat redaktionen och tackat för det stora tillmötesgåendet. Jag tar det som ett gott tecken på en vilja till vidsynt demokratisk anda.
 
Återkommande försöker socialdemokratiska debattörer bunta ihop Frimodig Kyrka med Sverigedemokraterna. I ett av mina inlägg i NSD har jag kallat det att "handskas ovarsamt med sanningen". Det är ju bara för att jag är så hövlig och kristen som jag väljer ett sådant vackert uttryck. I verkligheten är det lögn! Det har aldrig förekommit något som helst samarbete mellan FK och SD, oavsett vad socialdemokrater påstår i sina svartmålningar. Tråkigt att s-representanter tycks ha så lite att säga att dom måste fylla sitt tal med dylikt.
 
Idag besökte jag S' valstuga på gågatan i Luleå. Hade hoppats att ingen som var där skulle känna mig så att jag in cognito kunde samtala och låta dom försöka övertyga mig. Tyvärr (?) var vår kyrkorådsordförande, tillika kommunpolitikern Margareta Lindbäck där och hon kunde omedelbart presentera mig som präst i församlingen. Margareta har jag känt länge och jag tror att vi haft ett ömsesidigt förtroende för varandra. Redan på åttiotalet möttes vi då hon var ledanot i kyrkorådet i Nederluleå och jag någon period vicepastor. Jag minns även en gång då jag i tjänsten tittade in det café hon då drev i Persön för att fråga om vägen då jag skulle med ett dödsbud i byn. Minnet har etsat sig fast. Nu är hon alltså ordförande i Domkyrkorådet. Jag dristade mig att fråga henne lite om betydelsen av vissa formuleringar i s-programmet, tex att det finns "krafter" i kyrkan som vill göra "kyrkporten smalare" och "tröskeln högre". Exakt vad betyder det och vilka äro de, undrade jag. Svaret var mycket oklart och diffust. Jag uppfattade det som att hon till varje pris ville undvika debattera med mig.
 
Kanske är det lika bra att vi lägger bort våra valrörelserroller när vi möts. I vardagslag är hon ju i praktiken min högsta chef.
 
Lite märkligt har det också varit att debattera mot prästkollegan och vännen Lennart Åström i NSD. Lennart är en präst jag alltid känt förtroende för och alltid uppskattat. Jag minns en långfredagspredikan han höll i Domkyrkan för många år sedan, under sin tid som präst i Luleå. Den var mycket fin, innerlig och uppbygglig. Nå, jag har en känsla av att prästers gemenskap alltid är starkare än "politiska" skillnader. Men lite märklig (2) är prästers roll i det kyrkopolitiska systemet. Förr valde päster själva sina representanter till Kyrkomötet , två per stift. Sedan togs den grupprepresentationen bort och präster fick rätt kandidera på samma villkor som lekmän. Det har lett till att fr a de "opolitiska" grupperna i kyrkomötet haft förhållandevis stor representation av präster. Det har senare gjort att även partierna behövt få in präster på sina listor, annars bli dom påtagligt underlägsna i en del debatter.  Så blir det likväl en massa präster.
 
Mest spännande för oss i FK i Luleå stift blir kanske att se hur det går på de orter där vi för första gången ställer upp lokalt under eget namn, Boden, Umeå och Vännäs-Bjurholm. Lite synd att vi inte fick ytterlligare några listor. Med lite mer jobb i god tid hade det kanske gått i Nederluleå, Domkyrko, Arvidsjaur och på något mer ställe. Det får bli nästa val.
 
Stort tack till alla som jobbat i valrörelsen (för Frimodig kyrka! Övriga får avtackas av någon annan.)
 
Rösta på FRIMODIG KYRKA* - det enda verkliga alternativet i svenska kyrkan.

* överallt i landet kan du rösta på Frimodig kyrka i valen till stift och kyrkomöte. På det lokala planet finns vi bara på ganska få ställen under eget namn. Då får du annars rösta på "näst bästa". Det kan vara en lista med lokalt namn, eller i övrigt troligen Posk eller Kristdemokraterna. Välj efter eget förstånd.

Kommentarer
Postat av: Håkan Kero

När räknas rösterna? Får man reda på resultatet på söndagen? Redovisas det på svenska kyrkans hemsida?

Svar: 1. Direkt efter vallokalernas stägning kl 20.2. Ja.
3. Ja.

Sannolikt är det väl precis som i de allmänna valen att riksvalet (=kyrkomötet) räknas först.
Torbjörn Lindahl

2013-09-14 @ 17:22:08
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se
Postat av: Per-Eric


Resultat:

http://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2013/prel/Valresultat/Resultat/Kyrkomote.aspx

2013-09-14 @ 22:58:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0