Helg

har det varit. Det vet väl alla.
 
Igår kväll hade vi Psalmafton i Hertsökyrkan. Vi sjöng under en knapp timmes tid psalmer som musiker Samuel valt + att han sjöng två solosånger. Den senare var Det enda jag vet som är en sång jag tycker mycket om. Vi har under sista dryga året prövat detta koncept några gånger, men hittills på söndagkväller. Nu hade vi det en lördagkväll. Det kom lite färre. Var valet av dag dåligt eller hade det brustit i informationen?
 
På högmässan var vi fler, drygt trettio innan klockringningen var slut. På eftermiddagen har jag nu igen varit på gudstjänst men då i bönhuset. Två predikningar och psalmer och två Sions sånger. Roligt få sjunga ur gamla psalmboken. Där finns ju flera psalmer till Mikaelidagen som saknas i nuvarande psalmbok.
 
Jag undrar allt oftare: ska laestadianismen med sin allmänna konservatism och rädsla för (nästan) allt nytt, trots allt bli (ett av) de(t) andliga reservat där en traditionell kristendom kan överleva dessa tider av andlig och teologisk liberalism och avfall från Guds ord?
 
Jag bara undrar, som Eva Spångberg en gång skrev i en krönika. Men den gången gällde det andra frågor.

Kommentarer
Postat av: Alma-Lena

Det finns en brudesjäl i varje kyrka hur "konservativ" eller "modernistisk" den än må se ut. Jag tycker det ödmjuka hjärtat slår i den förstfödda laestadianska församlingen som hade samlingar i Kiruna i helgen. Men att det skulle vara klädmodet från 1930-talet, den gamla meän kieli-dialekten eller den mycket gammalmodiga synen på barnlösa par som gör det, tror jag inte. Jesus är Herre igår idag och i evighet den himmelska föräldern behöver inte att vi följer en svunnen väckelsetids mode eller yttre seder. Vi nådevalpar ska bara våga säga Herre här är jag, led mig! Då spelar politik och former ingen som helst roll.

Om Föräldern då vill att jag ska förkunna och vara lärare så ska jag inte säga nej och ursäkta mig med att jag är kvinna, nej som mamma Maria har också jag svarat "Jag är Herrens tjänarinna." Gjorde fler män och kvinnor så utan att tänka på x- och y-kromosomer skulle världen vara mer himmelrik, men jag är glad att du lyfter en udanskymd, men vital del av Kyrkan här.

2013-09-29 @ 19:56:27
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Anna-Sara Walldén

Härligt med psalmafton!
Men det var egentligen en annan sak jag ville kommentera och nu låter jag kanske i dina öron som flumliberal... Men att konservera allt tror inte jag är traditionell kristendom i dess rätta betydelse. Där Gud Ande är där är liv och rörelse och då är det risk att saker också förändrar sig.
Tron på vår uppståndne Herre, Jesus Kristus, förändrar sig däremot inte.

Jag ser också många olika kyrkor, samfund och sammanhang som goda förvaltare av evangeliet. Det är fint att du känner igen detta hos Laestadianerna. Jag känner igen det i Pingstkyrkan, EFK, Equmeniakyrkan, Katolska kyrkan, Svenska kyrkan och EFS m.fl. Så klart inte alltid och överallt, men det finns där!

Svar: Nej du blir inte alls flumliberal i mina ögon pga denna kommentar! Snarare håller jag med dig. Det finns många sammanhang där god andlighet bevaras och utvecklas.
Torbjörn Lindahl

2013-09-30 @ 21:00:23
Postat av: Anonym

Instämmer med Alma Lena ovan! Mycket viktig aspekt. / Magnus Olsson

2013-10-01 @ 14:31:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0