Dag 3

Nu har man nästan haft ledigt på kyrkomötet. Samling i nomineringsgruppen (alltså den som alltid har roligast, men det vet du ju) på morgonen. Sedan sammanträde i utskottet fram till lunch. Sedan en längre lunch och till sist en avslutande session i utskottet på en knapp timme. Under den längre lunchen - som behövdes för att sekreterarna skulle hinna renskriva vissa betänkanden som skulle antagas i sista svängen - hann jag själv skriva en sk "särskild mening" vilket ersättare kan göra, vilka inte kan reservera sig, vilket de ordinarie ledamöterna i utskotten kan göra. I praktiken är det nästan samma sak att reservera sig som att skriva en särskild mening. Det blir i båda fallen en bilaga till utskottets betänkande. Faktiskt generöst att få chans avge en särskild mening när man bara är ersättare (suppleant).
 
Min särskilda mening handlade om att jag tyckte det var onödigt föreslå bifall till en motion av Bo Hansson, ÖKA (Öppen kyrka för alla) om att den särskilda behörighetsregel som nu krävs av alla som ska bli kyrkoherdar (avseende att förklara sig beredd samarbeta med alla inom vigningstjänsten i alla uppgifter oavsett kön) i fortsättningen ska tillämpas även på arbetsledande komministrar. I min särskilda mening - som även gruppkamraten Bertil Murray var med på - skrev jag att jag tror att det inte är någon lösning på eventuella samarbetsproblem i församlingarna att fly till ytterligare lagar och regler.
 
En - eller rent av två - glädjeämnen fick vi även dela idag. Som det verkar så kommer åtminstone ett utskott (det jag sitter i - Tillsyns- och uppdragsutskottet) och eventuellt två (även Organisationsutskottet) att föreslå bifall till motioner undertecknade av representanter för Frimodg Kyrka.* Detta blir i så fall första gången på åtta år som motioner från Frimodig Kyrka går igenom! Givetvis var vi tvugna att fira denna seger genom att skåla i Champagne under kvällens middag.
 
Nu känner vi oss som en accepterad grupp i kyrkomötet. Det kan noteras att inte ens socialdemokraterna denna gång kände behov att tydligt ta avstånd från Frimodig kyrkas mortioner. Det verkar alltså som att stora partiet äntligen kommit över sin beröringsskräck för Frimodig Kyrka efter det att S-gruppledaren för åtta år sedan deklarerade att det aldrig skulle förekomma att S stödde ett förslag från Frimodig Kyrka.
 
Klart att alla vill hänga med dom som har roligast!

* motionen som behandlades i mitt utskott handlade om att man bör få en enhetlig titulatur för alla arbetsledande komministrar nu när en massa hittillsvarande kyrkoherdar i sammanslagningarnas tid inte längre kommer kallas kyrkoherdar. Ett flertal olika namn förekommer i annonser såsom arbetsledande komminister, församlingsherde, pastoralchef, enhetschef, platschef, distriktschef mm mm. *Det fanns fyra motioner med likartad önskan och lite olika förslag till beslut. Utskottet valde just Frimodig Kyrkas variant. Lite flax kanske.
 
Den andra motionen som kanske får godkänt gäller att valsedlar vid kyrkovalen ska distribueras direkt från tryckeriet till valnämnderna i pastoraten istället för som hittills till de olika nomineringsgrupperna som sedan ska skicka dem vidare - ett oerhört tidsödande, kostsamt och miljöovänligt dubbelarbete. Det har motionerats om detta förut, men hittills har de stora partierna varit kallsinniga. Vi gissar att deras förutvarande inställning och deras omsvängning beror på den tidigare tanken att om man gör det svårare för de små grupperna så kommer dom inte lika enkelt in i kyrkomötet men nu då de stora lärt sig att alla mindre grupper klarar detta då kan man lika gärna fixa det centralt.

Kommentarer
Postat av: Pär Parbring

Intressant. Läste just igenom motionerna kring titulatur. Blir nyfiken på vilket ord som nu förordas av utskottet! De flesta tycks vilja säga församlingsherde, men jag får en känsla av att något annat kan ha valts nu?

Svar: Utskottet valde inget ord utan föreslår att hela frågan skickas till Kyrkostyrelsen för beslut i enlighet med beslutsförslaget i Motion 63, som är skriven av två från Frimodig kyrka.
Torbjörn Lindahl

2013-09-27 @ 23:25:39
URL: http://Http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Pär Parbring

Ah, okej. Ja, det är ju inte alls obetydligt vad man väljer att kalla det. Det sänder teologiska signaler även det.

2013-09-28 @ 00:20:54
URL: http://Http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0