Väljarna fattade vinken

Att jag stod långt ner på vår valsedel i kyrkomötesvalet betydde att jag inte ville bli inkryssad. Det blev istället Stefan Aro som varit min ersättare under två mandatperioder. Han blir från kommande år ordinarie i kyrkomötet från Luleå stift då han gick förbi Gunvor Vennberg som blir ersättare.
 
I valet till stiftsfullmäktige fick FK in två* personer: komminister Henrik Berglund, Lycksele (södra valkretsen) och diakon Maria Andersson, Övertorneå (norra valkretsen). Ersättare blev undertecknad i norra delen och Gunvor Vennberg i södra delen.
 
Kommer jag att sakna kyrkomötet? Egentligen inte. Risken är ju att man bara bygger upp sitt ego när man går där i Universitetshuset i Uppsala och inser att det bara är en ytterst liten grupp som överhuvudtaget fattar någonting** och att man råkar tillhöra denna exklusiva skara. För helgelsen var det nog lika bra att man slutar. Annars är det ju just den egna nomineringsgruppen (den som har roligast) som man kommer att sakna. Men nu återstår novembersessionen innan det blir definitivt tack och adjö till svenska kyrkans "nationella nivå".
 
Annars trivs jag rätt bra med den roll jag i övrigt har i Frimodig Kyrka här i stiftet och som blir tydligast i varje valrörelse: att vara inspiratör och bollplank för de övriga valarbetarna och kandidaterna. Nu siktar vi redan på nästa val.
 
F ö var jag på Bibeltimmen i bönhuset ikväll och fick deltaga i bibelstudium om Hebréerbrevet. Där träffade jag annan FK:are som påpekade att på vår kyrkomötesvalsedel var sju av de första tio namnen kvinnor! Detta borde få även den jämlikhetssträvande kämpen Irene Gustafsson (S) att häpna! Matcha det ni socialdemokrater med ert "varannan damernas"!
 
I trevligt samtal kom jag även fram till hur jag ska bära mig åt för att få gå i pension lite tidigare än vid 65.
1. Nya handboken ska enligt plan antas av kyrkomötet hösten 2015
2. Torde betyda att den tas i bruk 1:a sönd i Advent samma år
3. Då är jag 62
4. Jag blir i sinnet "västlaestadian" och vägrar använda nya handboken (men jag ligger en omgång efter de riktigt rättrogna)
5. Jag hamnar under ett års tid i strid med arbetsgivaren pga arbetsvägran. Då har jag hunnit bli 63
6. Innan arbetgivaren och facket lyckats förhandla fram en god lösning har det gått ett halvår till
7. Då har jag bara ett och ett halvt år kvar så då kan arbetsgivaren köpa ut mig med ett rejält avgångsvederlag.
 
Och då, på våren 2017 är det precis dags att fastställa valsedlarna till det årets kyrkoval. Som just nybliven pensionär får jag kanske lust och ork att engagera mig igen...?
- Kyrkomöte, here I come!

 * nuvarande mandatperiod har vi tre, men misnkningen beror på att stiftsfullmäktiges storlek minskats från 67 till 51. I både faktiskt röstetal och  procent har FK ökat i stiftsvalet
 
** den lilla skaran är dock något större än Frimodig Kyrkas kyrkomötesgrupp
 
 

Kommentarer
Postat av: gunvor vennberg

Ännu roligare är det att konstatera att detta också är en extremt ung skara för att vara i kyrkopolitiska sammanhang. Det borde stämma till eftertanke när partiernas försök att rekrytera unga gång på gång misslyckas. Fk betyder kanske också framtidens kyrka?

2013-10-07 @ 19:52:52
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0