Tror vi på samma Gud?

Eller åtminstone: ber vi till samma Gud? T ex vi kristna å ena sidan och judar eller muslimer eller riktiga hedningar å andra sidan?
 
Någon av ärkebiskopskandidaterna påstod visst det. Kanske den som till slut blev vald? Jag minns inte. Yttrandet har lett till upprörda reaktioner från många kristna. Man ser det som om skillnaden mellan religionerna utplånas och att den enda frälsningsvägen fördunklas.
 
Men jag reagerar faktiskt inte. Däremot när man tvekar om huruvida Jesus är enda vägen till Gud och om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed - då blir jag ilsk. Men att vi ber till samme Gud, vad är problemet med det?
 
Ända sedan min ungdomstid har jag lärt mig - och trott:
 
- det faktum att det finns religiös tro i princip i alla kulturer vittnar om att även hedningar kan ana existensen av något slags högre makt. Om dom då "ber" till denne, vem ber dom då till? Det finns faktiskt ingen annan Gud än "Gud". I Rom 1.18-25 utreder ju Paulus hur Gud är känd genom sin skapelse även om hedningarna har en falsk bild av Gud och dyrkar honom på fel sätt.
- Paulus bekräftar ju detta när han till Athenarna säger (Apg 17:23) "vad ni alltså tillber utan att känna, det predikar jag för er."
 
Och judarna? Där kan det ju inte råda någon som helst tvekan om att vi "ber till samme Gud". Vi tror ju på samme Gud som uppenbarat sig för de heliga i gamla förbundet och som talat genom profeterna.
 
Och muslimerna? Islam skulle ju i praktiken kunna beskrivas som en avfallen judiskt/kristen sekt. När kan vi säga att dom upphört be till "samme Gud".
 
Kanske beror många kristnas rädsla för tanken att vi ber till samme Gud på att man blandar ihop "bön till Gud" med "frälsning" och "vägen till Gud". För där blir det en annan sak. Jesus säger att han är enda vägen. Jag påstår inte heller att alla hednatroendes böner "kommer fram" till Gud med samma säkerhet som bönen i Jesu namn. Men om vilken hedning som helst riktar sin bön mot det han svagt anar, varför skulle jag då behöva säga att den bönen inte riktas åt samma håll som när en kristen ber?
 
Att sedan alla hedningars bilder, beskrivningar, uppfattningar om Gud är otillräckliga, diffusa och till stora delar felaktiga och att den klaraste och tydligaste bilden av Gud målats i Bibeln och syns i Jesu person - det råder det ingen tvekan om. Inte heller får det råda någon tvekan om att den enda väg som leder till verklig gemenskap med Gud är den som Jesus öppnat genom sitt enda evigt giltiga försoningsoffer och sin uppståndelse.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Pär Parbring

Mycket väl uttryckt, Torbjörn!

Svar: Tack!
Torbjörn Lindahl

2013-10-26 @ 00:24:23
URL: http://Http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Lisa Holmblad

Mycket bra formulerat! Håller helt med!

Svar: Tack igen!
Torbjörn Lindahl

2013-10-26 @ 13:41:42
URL: http://carleb.wordpress.com/
Postat av: Jan Andersson

Detta är annat än hockey-bloggande! ;-) Mera sådant tack! :-)

Svar: Får väl försöka leva upp till önskemålen, men mer hockey-bloggar blir det nog eftersom jag har biljetter till två Lule-Skellefte-matcher i vinter :)
Torbjörn Lindahl

2013-10-26 @ 16:02:41
Postat av: Erica Hedman

Tittade bara in här som hastigast. Läser inte bloggar så ofta. Det här var en av de bättre beskrivningar jag läst på ett tag. Bra uttryckt, Torbjörn :-)

2013-10-26 @ 16:23:24
Postat av: JanneL

Apostlagärningarna 17:22: Då trädde Paulus fram mitt på Areopagen och sade: »Atenare, jag ser av allting att I ären mycket ivriga gudsdyrkare.
Apostlagärningarna 17:23: Ty medan jag har gått omkring och betraktat edra helgedomar, har jag ock funnit ett altare med den inskriften: 'Åt en okänd Gud.' Om just detta väsende, som I sålunda dyrken utan att känna det, är det jag nu kommer med budskap till eder.


Om man läser nogrannare stället du hänvisar till så ser man att dom var Gudsdyrkare av många Gudar. Men Paulus som var led av helig ande och kunnig i skrifterna, han var och listig och såg denna okända Gud och använde den så klart till att prata om SIN GUD, Dom var ju som sagt gudsdyrkare av många gudar och Paulus visste att använder han den okända Guden, så kommer han också att kunna göra det utan o bli dödad eller att man i någon mån skulle lyssna på honom. Men det fanns en öppning, på grund av den okände Guden som fanns där och som dom icke kände.

Att påstå vi har samma Gud och ber samma gud, Muslimer som Kristna, är inte sant och skickar signaler ut till läsare att vi på något vi delar det galenskaper som sker i Guds namn. Däremot lever vi all under samma Gud men att påstå att Kristna och Muslimer tillber samme Gud är dårskap! Vars har allt förstånd tagit vägen?

Låter detta bekant?

5. Mosebok 12:31: Nej, på det sättet skall icke du göra, när du tillbeder HERREN, din Gud, ty allt som är en styggelse för HERREN, och som han hatar, det hava de gjort till sina gudars ära; ja, de gå så långt att de bränna upp sina söner och döttrar i eld åt sina gudar.

Svar: Tack för goda ord (du citerar ju Skriften och vem kan vara mot det?) men jag ser likväl ingen anledning ändra det jag skrivit.
Torbjörn Lindahl

2013-10-27 @ 10:21:21
Postat av: Alma-Lena

Perfekt formulerat! Exakt så är det.

2013-10-27 @ 11:08:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Bosse

De andra kommentatorerna håller med dig så helhjärtat så någon måste väl säga emot dig.
Frågan du ställer är inte helt enkel att svara på och nej, det finns ingen annan Gud utom Gud, men å andra sidan finns där utan tvekan andra gudar som vi sätter vår tilltro till, viger vårt liv för. Där finns gudar alltifrån inomvärldsliga ting som pengar, yttre skönhet, framgång m.m. till andeväsen som finns inom den osynliga - men ändå skapade - delen av skapelsen.
Då Paulus talar inför athenarna uppfattar jag orden "vad ni alltså tillber utan att känna, det predikar jag för er", som syftande på den okända guden och inte på den gudabilder han också nämner. Han predikar vidare att Gud nu en lång tid har haft överseende med okunnigheten, så de borde underförstått nu ta tillfället att sluta tillbe det skapade.
Då Gud säger att vi inte ska ha några andra gudar jämte honom menar han inte att det finns andra Gudar, utan att vi kan ha andra gudar som egentligen inte är Gudar och att vi inte ska tillbe dem. Vi måste lära oss skilja på det skapade och det oskapade även då det gäller vår tillbedjan.
Job säger: "Har jag någonsin satt mitt hopp till guldet, kallat gyllene skatter min trygghet? Gladdes jag någonsin över min stora rikedom, över att jag förvärvat så mycket? När jag såg solen i dess glans,
såg månen skrida fram i prakt, lät jag mig då i hemlighet dåras till att hylla dem och kasta kyssar? Också det hade varit ett brott som förtjänar straff, det vore att förneka Gud i höjden".
I vår välvilja skulle vi kunna säga till Job att om han tillbett solen så hade det inte gjort någonting eftersom den bara var en slags symbol för Gud. Den rättfärdige Job hade emellertid haft starka invändningar mot oss om vi ens börjat tala om något sådant.
Den bön vi riktar mot det vi tillber präglar oss också eftersom vi i bönen ställer oss inför det vi riktar vår bön till. Uppenbarligen kan inte alla de tilltal människor fått vara från Gud.
Jag tror helt enkelt inte att all bön som stiger upp från vår jord är riktad till Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Jag tror det utan att blanda samman bön och frälsning.

Svar: Det är bra att någon fyller funktionen av slav på triumfvagnen! I grunden tycker jag nog inte att du skriver något som inte jag skulle hålla med om.
Torbjörn Lindahl

2013-10-27 @ 14:58:57
Postat av: dan gamle kamraten

Det är "Abrahams, Isaks och Jakobs Gud" som judarna ber till. Den guden - många eller inte många må finnas - är "Jesu Kristi Gud och Fader" som kristna ber till i Jesu namn. Abrahams Gud är också adressaten för muslimers böner. Utifrån de bekännelserna finns det ingen anledning att pådyvla någon att de ber till en annan gud lika lite som man till exempel menar att Jehovas vittnen har en annan Gud.
Adressaten för bön, längtan och lydnad är alltså densamme vilket dock inte innebär att vägarna till Gud är likvärdiga eller lika framkomliga. "Jag är Vägen" säger ju Jesus - typ.

2013-10-28 @ 17:14:17
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Men muslimer och judar tillber inte solen och det var det frågan handlade om. Bibeln riktade sg just till dem som tillber den ende sanne Guden men den vill visa hur hän är, nämligen som Jesus. Hur man kan förneka att judar muslimer och kristna tillber samma Gud är för mig en gåta. Torbjörn skriver precis som det är. Att sedan inte alla böner beds i Jesu namn och därför inte har en garanti på att komma fram till adressaten är en annan sak. Jag läste för länge sedan en bok som hette "Bakom slöjan" hur en kb´vinna blev kristen genom att läsa om Jesus i Koranen. Gud älskar alla människor och är intresserad av gemenskap med alla, inte bara dem som har tillgång till Bibeln. Därför kom Jesus. I och genom Jesus kan vi både veta vem Gud är och hur vi får kontakt med honom.

2013-10-28 @ 18:30:48
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Bosse

Att t.ex. det judiska folket tillber Abrahams Isaks och Jakobs gud är väl en självklarhet bortom allt samtal. Däremot tror jag inte det är lika självklart att vare sig folken levde runt Israels folk eller Athenarna (Romarna) gjorde det.

2013-10-29 @ 09:02:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0