Midsommarhelg

Med besök av bror och svägerska. Inte yngre bror denna gång (han är i Kina!) utan äldre brodern, tillika tvillingbrodern, med hustru. Mitt på dagen på midsommarafton tog vi med mamma och for vi ut till Friluftsmuséet Hägnan i Gammelstad för sedvanlig majstångsresning, lyssnande på musik och iakttagande av människor som lekte små grodor och annat..
 
Tillbaka hem till mamma för mat och kaffe och när kvällen infunnit sig och mamma ville inta sängläge så for vi tre övriga till Älvsbyn för att gratta min gamle kamrat som just denna dag fyllde 60 år. Roligt få se hela hans familj med allt från hustru till de fyra barnen varav tre hade sk respektive med sig, varav vi är släkt med en, och en av de andra är far till de två små barn som understundom försätter min gamle kamrat i läge av idogt funderande. Trevligt besök.
 
Idag på morgonen samlades vi för högmäsa i Domkyrkan, ledd av kollegan Bosse, som bett mig hjälpa honom distribuera. Nu var det inte fler deltagare än att han hade kunnat klara det själv, men att få koncelebrera tillsammans med god kollega är alltid en höjdare. Inte mer än rätt att jag gjorde lite nytta eftersom jag var i tjänst utan att ha annan uppgift än att vara reserv om någon av de tjänstgörande skulle bli sjuk. Men imorgon (söndag)är det min tur. Högmässa i Hertsökyrkan kl 18 (OBS!). Lite märkligt att Midsommardagen sedan ett antal år (när vi fick senaste evangelieboken) inte längre är Johannes Döparens dag utan Döparens dag firas på söndagen. Men så är det.* Sammanlagt sex präster i kyrkan, inkl celebranten. Kyrkkaffet tog vi i kyrkstugan, där det var varmt och skönt eftersom jag slagit på värmen i tordags. Men utanför var det ihållande regn.
 
Nu är det kväller. Tre alternativ för dess sista del: 1) sängen, 2) Kommissarie Banks. 3) Fotboll

* vid middagen hos mamma på midsommarafton uppstod vid bordet en interfamiljär diskussion om vilken dag det var Johannes Döparens dag (tillika Midsommardag) före 1953 då dagen hade fast datum. 24 juni hävdade jag. 25 hävdade bror och svägerska eftersom dom tänkte att det ska ju vara ett halvår före Jesu födelsedag, Juldagen. Snabbkoll på Vikipedia fick avgöra saken. Jag hade rätt. Skälet till att Johannes döparens dag inte var 25 juni beror på att man enligt gammal (var det romersk?) kalender räknade dagarna bakåt från kommande månads första dag. Nu är Juldagen 8 dagen före 1 januari. Räknar man likadant före första juli så hamnar man på 24 eftersom juni har en dag mindre än december. Det var ju inget som jag vetat, men datumet kunde jag. Alltid roligt lära sig något.
 
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Grattis till gamle kamraten! När fyller du och Torkel förresten - ni är väl 53:or ni med? Grattis i för- eller efterskott!

Igår lyssnade jag till en präst vars fru heter Elisabet och vars son (en av två visserligen) heter Johannes. Passande, tyckte jag och övriga gudstjänstdeltagare på Brogården i Njutånger.

Här kommer förresten en Johannes Döparens dag-predikan av vår svenske Johannes döparen som beredde vägen för den mer evangeliska väckelsen med sina oförtröttliga bättringsrop. Fast nog tycker jag att han verkar rätt evangelisk själv: http://www.linderot.blogspot.se/2013/06/johannes-doparens-dag-den-nya-sangen.html
Jfr http://www.rutstromspostilla.blogspot.se/

2013-06-24 @ 06:34:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0