Jämförelser inför kyrkovalet

I föregående inlägg skrev jag att en ofrivillig MC-fasta ger mig möjlighet ägna tid åt kyrkovalet och Frimodig kyrka. Bäst börja med det på en gång då, så man får skäl tro sina egna ord.
 
Länkar här till en blogg där det finns länkar till alla nomineringsgruppers (som kandiderar till kyrkomötet) program. Så kan man lätt jämföra. En genomläsning kommer givetvis bara att stärka kära läsaren i insikten att Frimodig Kyrka är det enda vettiga alternativet i kyrkovalet. På bloggen finns även en räkning hur många gånger Gud och Jesus nämns i respektive grupps program. Kan vara intressant att begrunda.
 
På Frimodig Kyrkas blogg skriver även vår ordförande Jan-Anders om ett radioprogram som behandlat frågan om skillnader och likheter mellan Sverigedemokraterna och Frimodig Kyrka. Att det i grundläggande frågor inte finns någon samhörighet mellan SD och FK är bra att veta när man möter socialdemokratiska försök att bunta ihop oss.
 
Igår, måndag, hade jag en debattartikel i NSD. den kan du läsa här.

Kommentarer
Postat av: Bosse

Bra debattartikel. Valet borde synas lite mer i Kuriren också. Det du skriver stärker ytterligare min tes att socialismen är att betrakta som en kristen heresi. I kyrkopolitiken blir det uppenbart.

2013-08-27 @ 20:50:45
Postat av: den gamle kamraten

Sittandes vid Medelhavets strand har jag väl i huvudsak inget att erinra mot bloggarTobbes artikel i Norrländskan - utom att han gör det lite för lätt för sig.

Sant är att S-partiet böt fot från att "krossa monarkin, statskyrkan och militarismen" till strategin att göra monarkin harmlös, krama ihjäl statskyrkan och genom värnplikten göra krigsmakten till en om inte röd armé så i alla fall en folkets.

Att motorn i detta skulle vara att samhällsnorm och kyrkonorm skulle sammanfalla är ju klart - och erkänt. Men är det bara sossarnas hållning i den principfrågan som retar "di frimodige"? Har inte högerkrafter och bönder haft samma agenda - egentligen och i princip? Men det är en annan samhällsmodell man velat ha - däri ligger skillnaden.

Bakom "di frimodigas" S-kritik - som jag delar! - anar jag en gömd allmänborgerlighet som man frimodigt skulle ge sig i kast med att analysera och komma ut ur!

Svar: Givetvis kan även övriga partier kritiseras, men nu var artikeln att svar just till en sosse som undrade varför sossar blir angripna. Inom Frimodig Kyrka finns nog också folk som i det samhälleliga är väl så socialdemokratiska och även folk som i det samhälleliga snarast kristiserar sossarna från vänster. Så ej heller min gamle kamrat må göra det för enkelt för sig.
Torbjörn Lindahl

2013-08-28 @ 18:41:36
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

Men inte slår kritik mot sosseriet från vänster en i ögat när det gäller "di frimodigas" resonemang. I det har jag misann genom åren lämnats ensam och inte haft det alldeles enkelt för mig.
Jag skulle inte gorma alldeles våldsamt om FK utöver att räkna hur många gånger ord som Gud och Jesus nämns och icke nämns i andra nomineringsgruppers program skulle ta bladet från munnen och agera för en kyrka som är salt i det tvåtredjedels-samhälle som växer fram med utförsäkrningar, flyktingdeportationer osv. Men sådant slår en inte i ögonen - tyvärr. Frimodighet i det stycket tror jag kvävs under allmänborgerliga sympatier.

Svar: Så här står det i Frimodig Kyrkas valplattform, men detta är vi knappast ensamma om så här blir "profilen" inte lika tydlig.
Diakoni – trons händer
Diakonin syftar till att stötta de svagaste i samhället och hävda människors lika och okränkbara värde. Ekonomiska neddragningar med utslagning, arbetslöshet, hög sjukfrånvaro och splittrade familjer som följd har lett till stegrade behov av mänsklig omsorg. En överdriven fokusering på konsumtion och personlig framgång har fått många att känna sig misslyckade och utanför. Frimodig kyrka vill därför arbeta för att stärka det diakonala arbetet och öka den diakonala medvetenheten i Svenska kyrkan. Invandrarfientligheten breder ut sig i Sverige. Vi är som kristna skyldiga att hjälpa och stötta invandrare och flyktingar. Frimodig kyrka stöder Svenska kyrkans ledning, då den aktivt och kraftfullt tar avstånd ifrån invandrarfientliga krafter i samhället.

Svenska kyrkan har ett omfattande internationellt engagemang med flera hundra samarbetspartners runt omkring i världen. Till Svenska kyrkans ansvar hör självklart att stödja kristna runt jorden som förföljs för sin tro. Frimodig kyrka vill också att den internationella diakonin ska prioritera områden som är till hjälp för de allra mest utsatta, genom att hitta goda former att stödja t ex rättvis handel, småskalighet, kvinnoprojekt och mikrofinanser.

Torbjörn Lindahl

2013-08-28 @ 22:22:25
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

Bra att det står i programmet!
Hur märks det i FK-motionerna i "Kyrkomötet"? Jag frågar för att jag inte vet, inte för att låta kritisk.

Svar: Förmodligen märks just denna typ av frågeställningar ganska lite i FK:s motionerande i just "kyrkomötet". Men det beror nog till största delen på en insikt om hur begränsade möjligheterna är genom kyrkomötet.Det mesta arbetet inom svenska kyrkan bedrivs ju på lokalplanet och det kan kyrkomötet bara ytterst indirekt påverka.
Torbjörn Lindahl

2013-08-30 @ 22:42:30
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten - tjatig

En sista fråga då...
Om ni inte motionerar om dessa saker på nationell nivå med motiveringarna att det på den nivån är svårt att få igenom saker och ting och att nivån till syvende och sist inte spelar någon roll - varför motionerar ni då i andra frågor?

Svar: Därför att exakt alla tänkbara frågeställningar under den kyrkliga himlen inte är av den karaktären att det är orimligt motionera om dem i kyrkomötet..
Torbjörn Lindahl

2013-08-31 @ 18:36:10
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den ännu tjatigare gamle kamraten

Förts så att andra som läser inte missuppfattar:
Jag sympatiserar i stort med FK! Tvivla inte på det.

Men jag blir än mer nyfiken.
Fattar jag det rätt om jag fåt intrycket att motioner i socialetiska och diakonala frågor är "orimliga" medan annat anses rimligt att ta tag i? Vilka är då kriterierna?

Jag dristar mig att påstå att detta är ett kriterium man följer, månne omedvetet:
Hos FK-are finns en "bakgrundsstrålning" av allmänpolitisk borgerlighet med betoning på M och i viss mån KD. Det gör FK-are mer kritiska till att S vill prägla kyrkan med sin samhällssyn än när borgare gör samma sak. Detta är inte en rolig sida hos FK hur kul man än anser sig ha. Jag tycker man skall analysera den saken lite djupare än vad jag sett prov på.

Oaktat detta får nog FK trots sin politiskhet min röst om två veckor. Men jag önskar att man vore mer "över-politiskt" och med lika förtjust slå hårt mot höger som mot vänster.

Svar: Missuppfattning av min gamle kamrat! Det handlar inte om att frågor under "ämnesområdet" diakoni/sociala frågor är orimliga utan det jag avsåg var "typ" av frågeställning. Kyrkomötet beslutar om nationella nivåns ekonomi (=kyrkokansliet och utlandsanställda), om kyrkoordningens paragrafer, de centrala kyrkliga utbildningarna, generella kompetenskrav för församlingasnaställda mm. Men vad "kyrkan ska göra" det ligger på lokalplanet. Jag fattade din första fråga om "tvåtredjedelssamhället" som en önskan om mer resoluta diakonala åtgärder och det är egentligen inte kyrkomötets bord eftersom allt arbete sker lokalt. Jag har tidigare svarat dig att kyrkomötet endast indirekt kan påverka lokalplanet. Man kunde tänka sig en förändring av den diakonala utbildningen, en översyn av löneläget för kyrkliga tjänster (för att ta reda på varför diakoner generellt är lägre betalda än präster - något FK förslagit men det blev njet), anställa några diakonala inspiratörer på kyrkokansliet osv.
I speciella fall kan kyrkomötet "uttala" sig om det anses ytterst angeläget att visa sin inställning i någon samhällsfråga, men det är ett instrument som man vill använda sparsamt för att inte "inflationa" (= påhittat nytt ord i min gamle kamrats stil!) bort det.

(Om jag tillåts raljera en aning över vår kyrkas "högsta beslutande organ" så kan man säga att varje ny mandatperiod så översvämmas kyrkomötet av "kyrkan borde göra..."-motioner från nya entusiastiska ledamöter. Det blir konsekvent avslag.)

Fattar du eller ska du tjata ännu mer? :)

Bra att du stöder det enda verkliga alternativet i kyrkovalet!

/Ytterst tålmodig gammal vän
Torbjörn Lindahl

2013-09-01 @ 16:29:26
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0