Vart skulle man gå?

I kyrkan alltså. En söndag när man är ledig och kan gå vart man vill. Som denna dag.
 
Grundtips är ju givetvis Hertsökyrkan så man får dela sin regelbundna gemenskap. Men det kan ju också vara roligt någon gång att gå i Nederluleå kyrka (Gammelstad) vilken är huvudkyrka i den församling där jag bor och den kyrka i vilken jag firade min första mässa. Och i vars omedelbara närhet jag har en kyrkstuga. Lite drar det åt det hållet. Men, nej, av olika skäl - som jag inte ska ta upp här - är det inte längre lika roligt att gå i Nederluleå som det var förr i tiden.
 
Ett annat alternativ hade varit att fara till Töre och plocka upp svärfar, som inte längre kör bil, och ta med honom till församlingens enda högmässa i Morjärv. Hade ju i o f s varit en god gärning* men nu är verkligheten att jag var nästan hela dagen hos honom igår och hjälpte honom flytta möbler till sin nya lägenhet och vi var dessutom till Morjärv för att inhandla div på Grossistkompaniet. Kändes kanske inte som världens höjdare att besöka dessa två små samhällen två dagar i rad.
 
Ett fjärde alternativ hade varit att fara densamma vägen men fortsätta ända till Sirillus i Överkalix och gå på ortodox liturgi. Men jag vågade inte. Var rädd att jag skulle bli så gripen av liturgin att jag kommit ett steg närmare en konvertering. Men intressant hade det varit att se om mina berättelser därifrån skulle ha inspirerat några av min trogna läsare att länka till ytterligare en evangelikal film om katolicismens fördärvlighet. Att det inte skulle finnas fler än dem jag redan erbjudits se kan jag inte tänka mig.
 
Svar: det blev Hertsökyrkan. Och en av anledningarna att stanna i staden var att jag då kunde infinna mig kl 13.30 i Kyrkans hus i centrum för att se föreställningen Sions sånger. Det ångrar jag inte. För mig en riktig nostalgitripp. Dels känner jag igen de flesta sånger som sjöngs och dels är huvudpersonen i pjäsen son till gamla ungdomsvänner så när han tecknade sina föräldrars göranden och låtanden blev det mycket igenkännande skratt.
 
Jag köpte även gruppens skiva vilken jag nu sent på kvällen avnjutit i CD-spelaren. Den rekommenderas även den. Men anser man att Sions sånger i kombination med elgitarr är en synd redan innan man lyssnat på det så kan man avstå.
 
Senare på eftermiddagen blev det besök i bönhuset där två predikningar hölls vilka båda tolkades till engelska. Jag noterar återigen den stora laestadianska generositeten att tolka även om det bara är ytterst få närvarande som behöver tolkningen.
 
Efter söndagsbönen blev jag hembjuden till vänner i andra änden av staden. Kaffe, smörgås och goda samtal. Det senare även i gemenskap med ett gäng som dök upp på hemväg från Frimodig Kyrkas Stockholmsmöte. Roligt få höra lite vittnesbörd därifrån.**

* dock inte med rättfärdiggörande kraft, tillägger jag för alla läsare som börjat betvivla min gedigna lutherdom
 
** hoppas att sanningen talade när det sades att hr FK-ordf:s frånvaro berodde på rejäl förkylning så man inte behöver frukta att han ligger utslagen pga beskådande av Rögles läge i elitserietabellen

Kommentarer
Postat av: Anonym

Mässan på teckenspråk som vi firade på Björkskatan var ett gott alternativ. Välkommen nästa gång. Bosse

2012-11-12 @ 00:44:44
Postat av: Tobbe

Givetvis borde jag besöka den också någon gång, men inte just igår för då kolliderade det med omtalad föreställning i Kyrkans hus

2012-11-12 @ 09:17:22
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: JätteAnonym Maria

Sions sånger-föreställningen hade jag verkligen velat se! Hoppas jag får möjlighet nån gång i framtiden.
På tal om "Synd" och elgitarrer och dylika ting så kan jag bara göra dig uppmärksam på att det på din blogg görs reklam för "Trådlösa rock o pop-högtalare". Det visas bild på hur dom ser ut! Huja!

2012-11-12 @ 18:26:07
Postat av: Jan Lampa

Om du istället för att raljera och göra dig lustig över andra, dessutom kräva att dom skall göra sina namn offentlig för att du så ödmjukt och ensamt får stå med dina åsikter och attackeras hårt av "vissa".

Egentligen ville du bara "locka" fram vem som anklagar dig i diverse frågor, så du till din anonyma krets av lika sinnade/anhängare får rikta dina spetsfyndigheter och möjligen få uppmuntrande klappar på axeln eller knäbugningar?

Matteus 23:5: Och alla sina gärningar göra de för att bliva sedda av människorna. De göra sina böneremsor breda och hörntofsarna på sina mantlar stora.



Jag personligen bryr mig nada om jag är anonym eller inte! Tidigare har jag lämnat bort dom fyra sista bokstäverna i mitt efternamn och du har ganska säkert veta vem jag är. Så vad är ditt syfte Torbjörn! Hur ödmjuk och rättsinnig är du i dina regler och paragrafer du slänger upp så fort det börjar klämma lite på tårna?


Det vet du väl att i Bibliska frågor så står du nog inte ensam om du vill följa den Bibliska Gudens vägar, aldrig någonsin!

Du märker och definierar dina små "lustigheter" i fotnoten, men jag har inte sett det minsta ansatts att förklara dina utsvävningar i vissa katolska och ortodoxa sammanhang som jag finner vara ganska beklämmande!

För mig så krävs det nog mera än att bara vara kvinnoprästmotståndare för att inge nå slags förtroende för prästerskapet, jag vet inte ens om det är en merit! Kyrkan med dess Präster har nog större bekymmer än så.

2012-11-13 @ 01:30:34
Postat av: Tobbe

Janne!
Jag har alltid varit nöjd med signaturen JanneL. Du är ju en av dem som tydligt presenterat dig för mig.

Den allmänna stilen på denna blogg, att allvar blandas med en skämtsam ton, kommer att fortsätta. Det finns ju beskrivet i bloggens ingress. Det har nog hela mitt liv varit en del av min "personliga stil" - även årtionden innan bloggar fanns. Den som eventuellt inte uppskattar det tvingas inte läsa.

Att alla läsare skulle gilla allt jag skriver har jag ingen tanke på. Det är heller inget jag eftersträvar.

Däremot är det varje prästs - och varje kristens - skyldighet att vara trogen mot det som man upplever sig ha fått insikt om. Blir man övertygad genom Guds ord att man haft fel får man ändra sig. Om man har få eller många efterföljare är oväsentligt. Sanningen är viktigast.

2012-11-13 @ 09:50:12
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Sara Isaksson

Jag har idag hittat din blogg då jag letade information om Frimodig Kyrka. Fått mig många goda skratt då jag läst dina inlägg. Skönt med en präst med litet självdistans. Dina åsikter tycker jag du uttrycker tydligt och klart. Vad gäller din "egen lediga söndag" så känns det ju äkta att du går i kyrkan även då du inte "jobbar". Vet att inte alla präster gör det. Fortsätt blogga. Hit ska jag återvända igen. Du bjuder på så många skratt :-)

2012-11-13 @ 16:30:28
Postat av: Tobbe

Tack för de uppmuntrande orden. Välkommen åter. Jo, jag upplever mig i grunden som gudstjänstdeltagare även om jag "jobbar" de flesta söndagar.

2012-11-13 @ 18:03:28
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Sara Isaksson

Varsågod! Med tanke på en del kommentarer efter dina olika inlägg så tyckte jag du behövde litet uppmuntran, fast det är klart... Litet får man tåla förstås då man gett sig in i leken med bloggande, men inte vad som helst. Vore kul att läsa mer om dopet och dina tankar kring det. Som sagt... Fortsätt blogga! Ska kolla in de bloggar du hänvisar till också. Allt gott!

2012-11-13 @ 20:44:21
Postat av: Jan-Anders Ekelund

Båda är vi på benen. Rögle vann igår och jag jobbade!

2012-11-14 @ 06:49:14
URL: http://www.frimodigkyrka.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0