Jag landade tvärt på jorden

Efter mitt himmelsbesök alltså.
 
Idag blev det nämligen ingen liturgi alls, trots att det är en stor helgdag. Varken luthersk, katolsk eller ortodox liturgi. Och ingen predikan heller. Jag hade tänkt åka till Örnäskyrkan (det var inte gudstjänst i Hertsön) men på vägen till garaget insåg jag att min bil är i Umeå för verkstadsbesök.* Alltså hade jag ingen bil och tvingades konstatera att bussen redan gått. Alltså blev det inget högmässobesök. Får ta igen det i morgon när kollegan Lars-Gunnar celebrerar i Hertsön.
 
Eftermiddagen tillbringade jag i sällskap med mamma och äldre bror och svägerska. Vi besökte först pappas grav och satte ner en dekoration och gick sedan på musikandakten i Ljusets kapell där man även kunde få en värmande kopp kaffe. När vi lämnade kyrkogården och kapellet så konstaterade jag i bilen att vi inte tänt något ljus på graven och att ingen av oss hade önskat det heller. Lite på skoj sade jag till svägerskan "de är bara hedningar som behöver tända ljus på gravar, vi kristna vet var Världens ljus finns".** 
 
Efter andakten gick vi ut och åt och återvände sedan till kyrka igen, denna gång till Örnäsets kyrka för Minnesgudstjänst för de under året avlidna. Värdefullt var det att tillsammans alla fyra få gå fram i kyrkan när möjligheten gavs att tända ett ljus och stå en stund och be tillsammans. Kändes riktigt att vända sig mot den ytterst sargade Kristusgestalt som är avbildad på altarkorset i kyrkan. Tryggt att en stund få se på anledningen till vårt eviga hopp: den lidande Tjänaren.
  
I övrigt talas det ju i allhelgonatid mycket om att sörja, att sakna, att minnas de kära. Men, kära vänner, helgen handlar väl ursprungligen om något mycket mer, ja, rentav någat helt annat. Varje allhelgonahelg (så även i morse) brukar jag påminna mig vad det handlar om genom att sjunga ps 146 i gamla psalmboken:
 
Vem är den stora skaran där   med palm i hand?
Var hjässa segarkrona bär   på evighetens strand
 
I sida, vita kläders glans   den står för Gud
med oförvissnad bröllopskrans   liksom en smyckad brud
 
Den skaran kom från livets strid   från tidens nöd
dess väg har gått till himlens frid   igenom salig död
 
Ett tecken på var panna klart   du flamma ser
Förr var det dolt nu uppenbart   vad glans åt dem det ger
 
En gång som främlingar de gått   i ökenland
och livets smärtor smaka fått   och bränts av solens brand
 
Från vägen de ej veko av   i Lammets spår
Sitt kors de buro till sin grav   en vandring tung och svår
 
Nu är den slutad inför Gud   i evig fröjd
de höja segersångens ljud   i himlens ljusa höjd
 
Bland änglar de kring tronen stå   inför sin Gud
Och gyllne harpors strängar slå   till nya sångers ljud
 
Och deras jubel slut ej tar   till evig tid
de äro hos sin Gud sin Far   i salighet och frid
 
 Så hamnade man åter i himlen.
 

* hur det kommer sig ids jag inte förklara
 
** lite på skoj naturligtvis, men det är som min svärmor brukade säga: man ska se vad folk skrattar åt för då talar dom (åtminstone någon) sanning.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Se och hör psalmen på http://missionspsalmboken.blogspot.se/2012/11/jerusalem-du-hogtbelagna-stad.html

2012-11-04 @ 13:44:31
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Fel psalm (fast den är också fin!). Här kommer den du citerade: http://missionspsalmboken.blogspot.se/search/label/Vem%20%C3%A4r%20den%20stora%20skaran%20d%C3%A4r

2012-11-04 @ 13:45:28
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Det var en annan melodi än den jag är van vid.

Och förändringen av sjätte versen gillar jag inte. Är Missionspsalmbokens variant en moderninsering eller är det den som står närmare originalet? (i det senare fallat får jag kanske ta det nedanstående under omprövning). Den variant jag skrev (ur 1937 års psalmbok) handlar ju om att de heliga inte vikit av från (den rätta) vägen (= vandringen i Kristi efterföljd) Varianten i Missionspsalmboken blir ju något helt annat då det skrivs att de just vikit av, nämligen från syndens väg. Det är ju riktigt i ock för sig det också men för mig har det viktiga just i denna psalm alltid varit de heligas trohet i alla lidanden och prövningar. De höll fast, "vek ej av". Så jag gillar nog bestämt den varianten bättre. Om man nu måste modernisera bort ordet "veko" så kunde man ju skriva "från vägen vek de aldrig av" eller kanske hellre "från vägen de ej vikit av" (samma innehåll och mindre förändring!).

2012-11-04 @ 18:28:49
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Tobbe

PS till Andreas.
Jag hade idag (sönd 4/11) ett samtal med din pappa efter högmässan som kanske något berörde det vi gemensamt kommenterat i tidigare inlägg och att jag av det samtalet stärks i min uppfattning att det är roligt få sjunga den nu diskuterade psalmens sjätte vers i den (typ av) variant som jag förespråkat.

2012-11-04 @ 18:57:32
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, Missionspsalmbokens text står närmare originalet (eller i varje fall närmare Sionstoner 1906 och Sionstoner 1935, varifrån melodin är hämtad - psalmbokskommittén kortade tredje takten 1939). Men det betyder ju inte att den är bättre. Du hade så gärna fått kommentera psalmbloggposten på ort och ställe s.a.s. (det är bara roligt med synpunkter och förslag och en av idéerna med psalmsidorna var just att kunna stöta och blöta olika alternativ utan att slösa papper och tryck).

Jag gillar psalmboksversionen också, men man måste artikulera mycket tydligt för att det inte ska låta som "Från vägen de ej veko av i Lammets spår"! Vilket kanske kan vara ett argument för den äldre versionen? Annars tycker jag att ditt första förslag allittererar bäst: "Från Vägen Vek de Aldrig Av" (en bisak, visst, men en psalmtext bör ju om möjligt också klinga väl både vid högläsning och sång).

Nu har jag f.ö. strukit näst sista strofen - tyckte inte att den försvarade sin plats vare sej innehållsligt eller formellt (upprepning av "ljud" och "Gud") utan går hellre på sista strofen direkt. Men synpunkter på detta (och vers 6) kan som sagt gärna lämnas direkt på psalmbloggen.

2012-11-05 @ 06:41:20
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0