Var skulle man gå?

Alltså på gudstjänst. Om jag inte hamnat i ofrivillig retreat så skulle jag själv ha firat mässa i Hertsön i afton. Nu fick kollegan Mats dubblera efter sin högmässa i Örnäset. Men jag som vaknade i god tid (!) i stugan i Gammelstad hade ju även andra möjligheter. Skulle jag gå i Nederluleå? Där leddes gudstjänsten av yngre präst som är i församlingen sedan några år och som jag gärna ville höra predika. Resultatet blev att jag gick i båda gudstjänsterna men sparade kommunionen till den senare. Så fick man riktigt vin och glutenhaltig oblat. I Nederluleå däremot upplyste den unge brodern strax före kommunionen att brödet är glutenfritt och drycken i bägaren är alkoholfri. Snart tror jag hellre jag skulle vilja att prästen strax för kommunionen försäkrade mig om att brödet är Kristi kropp och drycken i bägaren är Kristi blod.
 
Personligen måste jag erkänna att jag - i total konfrontation med allt som för dagen är politiskt korrekt - har lite svårt förstå varför vi ska ändra de traditionella nattvardselementen pga vissa människors sjukdomar och allergier. Jag drar mig till minnes (kanske har jag redan skrivit detta någon gång) det som stod i inledningen till kapitlet Sjukkommunion i gamla (1942) handboken. Fritt ur minnet: Om den sjuke är så svag att han inte kan ta emot brödet och vinet får prästen trösta den sjuke med att man andligen kan ta emot Kristus genom tron i sitt hjärta. Svag?? Sjuk?? På vilket principiellt sätt skiljer sig alkoholismsvaghet eller glutenintoleranssvaghet från svaghet pga stroke, cancer eller allmän ålderdom? Ska vi också ta bort altarringarna för att vissa inte kan knäfalla? Eller ska vi helt sluta fira mässor i kyrkorna bara för att vissa inte är pigga nog att ta sig dit?
 
Vart skall man snart går för att få fira mässa på det sätt man vill?
 
Men innan jag infann mig på högmässan i Nederluleå så hann jag ta en promenad. Då gick jag bl a genom Friluftsmuséet och såg att där skulle vara stor auktion med start kl 11. Vore kul, tänkte jag och infann mig efter gudstjänsten. Då träffade jag näst äldsta dottern med sin assistent. Med hjälp av den senares röst ropade hon in en fin glastillbringare. Själv kunde jag pga stämbandssvaghet inte ropa alls.* Kanske tur det. Två tavlor lockade. Den större - riktigt vacker - gick för 2000:-, den mindre för 1200:- Den senare skulle jag väl möjligen ha kunnat bereda plats för i hemmet men den större hade nog krävt en gammaldags prästgård med högt till tak för att riktigt komma till sin rätt. En åkgräsklippare fanns också. Den tror jag gick oförskämt billigt. En sådan skulle svärfar behöva snart.
 
Hemma efter kvällsmässan - och en liten motorcykeltur - blev det lite nyheter på TV. Mest om årsdagen av Utöya-massakern. Fina tal och minnsceremonier. Inget annat att säga. Norges statsminister gör - återigen - ett trovärdigt intryck. Men likväl blir det lite tomt när det enda man kan hänvisa människorna att tro på är framtiden, det öppna samhället, vår samhörighet mm. Tänk om man fick trösta med tron på en levande Gud.
 

* jag känner mig faktiskt lite kränkt att jag inte fick vara med i auktionsgemenskapen på samma villkor som alla andra. Vid nästa auktion förväntar jag mig att firman kontrollerar om någon med stämbandsinflammation (kronisk eller akut) finns i publiken och att man i så fall har beredskap för att övergå till ett system med skrivna bud. Gäller givetvis alla under hela auktionen så ingen känner sig särbehandlad och uttittad.

Kommentarer
Postat av: Bo Nordin

Jag håller med minnesdagen blev högtidlig och det är viktigt att den hålls. Däremot håller jag inte helt med om statsministern. Han och många andra har under senaste veckan på olika sätt framhållit att massakern misslyckades, att Norge tvärtom blivit ett öppnare och tollerantare samhälle. Jag hoppas innerligt att att det är så, men misstänker att det i själva verket rör sig om mantran som upprepas.
Jag tror inte att riskerna för nya dåd minskat i Norge. Inte heller att alla befolkningen blivit godare efter dådet. Tvärtom tror jag att det nu inte är lika enkelt att parkera en bil framför regeringsbygnaderna i Oslo. Jag tror även att trygghetsarrangemangen är större runt lägren på Utöya.
Dessvärre tror jag faktiskt att attentat skapar större otrygghet och mer kontroll:det kan vi på ett konkret sätt se vartän vi åker i Europa.
Statsministerns mantra försöker återkalla ett samhälle som inte längre är tror jag. Önskar jag har fel.

2012-07-23 @ 11:37:06
Postat av: F Fredrik Norberg

Ja detta med nattvardselementen är verkligen ett problem. Skulle jag någonsin hamna som präst i en församling där kyrkorådet tvingar på oss majsmjölsoblater och druvsaft - skulle jag säga tack och hej med en gång. Om man tror att Kristi sanna kropp och blod kan göra folk allergiska och onyktra - ja då säger det nog en hel del om vederbörandes nattvardssyn...

2012-08-01 @ 21:36:39
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0